Στυλιανίδης: Θα κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στην παραβατικότητα (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στυλιανίδης: Θα κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στην παραβατικότητα (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Την αισιοδοξία του ότι «θα κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στην παραβατικότητα», εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου, Στράτος Στυλιανίδης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Ο κ. Στυλανίδης ανέφερε πως η Πολιτεία είναι ενήμερη για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα στο ΑΠΘ και για «το πώς έγινε η βίαιη κατάληψη» του κτιρίου Διοίκησης, για την παρεμπόδιση της εισόδου των εργαζόμενων και των μελών της Διοίκησης, καθώς και για την «προβλεπόμενη πρόκληση φθοράς σε δημόσια περιουσία».

«Οι Πρυτανικές Αρχές έχουμε ευθύνη να διασφαλίζουμε την προστασία των εργαζομένων, την ελεύθερη πρόσβαση στην εργασία, αλλά και τη δημόσια περιουσία», συμπλήρωσε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη της φύλαξης που έχει να κάνει με την πάταξη της παραβατικότητας  και τις ενέργειες «σε βάρος ανθρώπων οι οποίοι βιαίως απομακρύνονται από τη θέση εργασίας τους όπως έγινε τη Δευτέρα από τους καταληψίες απέναντι στους ανθρώπους της υπηρεσίας φύλαξης του Πανεπιστημίου». Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει η σύσταση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που μπορεί, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, να συμβάλουν στην καλύτερη εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Δεν μπορούμε να διαβουλευόμαστε με την παραβατικότητα

Όσο για τα περιθώρια διαβούλευσης που υπάρχουν ή όχι στο θέμα εφαρμογής του νέο νόμου για τη λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία και όχι μόνο, ο κ. Στυλιανίδης ξεκαθάριζε πως αφενός οι πανεπιστημιακοί δεν είναι εκείνοι που νομοθετούν και αφετέρου διότι «στη Δημοκρατία προφανώς διαβουλευόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να διαβουλευόμαστε με την παραβατικότητα και με άτομα τα οποία δεν συμμερίζονται την εφαρμογή των νόμων».

Η κατάληψη δημοσίου κτιρίου δεν είναι ανεκτή στη δημοκρατία

Ερωηθείς για τη «σύνθεση» της ομάδας των καταληψιών ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως υπάρχει αίσθηση (σ.σ καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης της Διοίκησης στο Κτίριο της Πρυτανείας) ότι η κατάληψη γίνεται και από «εξωπανεπιστημιακά στοιχεία», όπως εξωπανεπιστημιακοί είναι και οι περισσότεροι εκ των 31 συλληφθέντων τη Δευτέρα. «Οι 12 από τους συλληφθέντες είναι κατά δήλωσή τους φοιτητές», παρατήρησε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ και πρόσθεσε:  «Η κατάληψη δημοσίου κτιρίου δεν είναι ανεκτή στη δημοκρατία διότι παρεμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε άλλους συμπολίτες μας και στην προκειμένη περίπτωση τους διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι υπό την καθοδήγηση των Πρυτανικών Αρχών έχουν την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου».

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης «δεν έχει σημασία αν η κατάληψη έγινε από φοιτητές ή όχι. Απλώς η συμμετοχή εξιωπαπεπιστημαικών  δυσχεραίνει την κατάσταση» , ενώ είναι ανάγκη να γίνει στη χώρα μια γενικότερη συζήτηση  για την κατάληψη του δημόσιου χώρου.

Ακούστε όλα όσα είπε ο Στράτος Στυλιανίδης στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top