Τα μηνύματα των δημάρχων της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Τα μηνύματα των δημάρχων της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
Δήμοι, Θεσσαλονίκη   | 25/03/2020 | 15:40

Με τους Θεσσαλονικείς να «μένουν σπίτι» ακολουθώντας τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού γιορτάζει σήμερα η πόλη την 25η Μαρτίου, την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας.

Στα μπαλκόνια κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία, παρά το ότι ακυρώθηκαν οι παρελάσεις, όλες οι εθιμοτυπικές εκδηλώσεις και οι δοξολογίες στο πλαίσιο των μέτρων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, μέσω των μηνυμάτων τους προς τους δημότες αναφέρονται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου και τους καλούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις, ώστε να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό η πανδημία.

«Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, ημέρα μνήμης και περηφάνιας. Φέτος γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου σε δύσκολες συνθήκες, μένοντας στο σπίτι με την οικογένεια μας», αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Προσθέτει, δε, πως «το έθνος μας όμως έχει μάθει στην ιστορική του πορεία να δίνει όλες τις μάχες που είχε μπροστά του. Και μέσα από αυτές να βγαίνει πάντα πιο ισχυρό, πιο αποφασισμένο. Άλλωστε το μήνυμα της εθνικής εορτής είναι ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη, κοινή προσπάθεια, για το κοινό καλό».

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, τονίζει πως «ο τρόπος εορτασμού, λόγω της εφαρμογής των μέτρων εναντίον της εξάπλωσης του Covid-19, χωρίς τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις και παρελάσεις, δεν αφαιρεί ούτε ελάχιστο από το άσβεστο της φλόγας της μνήμης όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία, για αρχές και αξίες και πάνω τους στηρίχθηκε η πορεία και η διαδρομή των Ελλήνων» και συμπληρώνει «πως την κρίσιμη αυτή ώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας, συσπειρωνόμαστε, αγωνιζόμαστε με αίσθημα υπευθυνότητας και κοινωνικής ευθύνης, με γενναιότητα και συλλογικό σθένος, Μένουμε Σπίτι».

«Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς με την επέλαση της πανδημίας Covid-19 έχουμε πλέον όλοι εκτιμήσει τη σπουδαιότητα της ελευθερίας και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα τώρα πια δεν είναι, καθώς προέχει η δημόσια υγεία», τονίζει ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, κάνοντας επίσης αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο και κλείνοντας το μήνυμα του για την εθνική παλιγγενεσία με στίχους του Κωστή Παλαμά.

«Εμείς είμαστε εδώ, στην υπηρεσία. Εσείς μείνετε σπίτι. Υπομονή. Θα νικήσουμε. Χρόνια πολλά», εύχεται προς τους πολίτες ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. «Μπορεί να μην έγιναν εφέτος δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφανιών. Μπορεί να μην εκφωνήθηκαν λόγοι επετειακοί πανηγυρικοί. Μα ο νους μας είναι εκεί. Στα 1821″, πρόσθεσε αναφέροντας πως η δημοτική αρχή άφησε ένα στεφάνι σε μνημεία του δήμου.

Στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου με την ακύρωση των εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρεται στο μήνυμα του και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, «Καθώς η γαλανόλευκη με το σταυρό θα κυματίζει, ας εμπνευστούμε και πάλι από εκείνους που ξεχύθηκαν με θάρρος στους δρόμους και υπηρέτησαν το στόχο μέχρι τέλους».

«Για πρώτη φορά δε χαρήκαμε δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων και παρελάσεις… για πρώτη φορά δε ξεχυθήκαμε στους δρόμους για να τιμήσουμε όλους αυτούς τους ήρωες που θυσιάστηκαν τότε πριν 200 περίπου χρόνια για την ελευθερία της πατρίδας μας. Κι όλα αυτά λόγω ενός αόρατου, ύπουλου εχθρού που με άγριες διαθέσεις απειλεί την υγεία μας, τη κοινωνική συνοχή και ενίοτε τη ζωή μας, του κορονοϊού», τονίζει ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, προτρέποντας τους δημότες να «μείνουν σπίτι και να συμπεριφερθούν υπεύθυνα».

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, αφού κάνει λόγο για εορτασμό σε «πρωτοφανείς συνθήκες» υπογραμμίζει πως «καλούμαστε να δείξουμε τον έμπρακτο πατριωτισμό μας, ακυρώνοντας την εθιμοτυπική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο όνομα της δημόσιας υγείας, την οποία και οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως υπέρτατο αγαθό. Αυτό όμως δεν μας πτοεί. Μας ενώνει. Δεν μας αποθαρρύνει. Μας πεισμώνει. Μας θυμίζει ότι στην ιστορία μας έχουμε περάσει πολύ δυσκολότερες στιγμές και βγήκαμε από όλες πιο δυνατοί».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- πως η επανάσταση του 1821 δίνει το παράδειγμα να «συσπειρωθούμε μπροστά και σε αυτόν το νέο αόρατο εχθρό, ώστε να διεκδικήσουμε ένα ουσιαστικό συστατικό της ύπαρξης μας: τότε την ελευθερία μας, σήμερα την ίδια τη ζωή μας».

Ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, τονίζει πως «η πατρίδα μας μετά μια δεκαετή μάχη με την οικονομική κρίση που βιώσαμε όλοι και καταβάλαμε το τίμημα της υπέρβασης της, βρίσκεται μπροστά σε δύο εχθρικά μέτωπα. Από τη μια η πανδημία του νέου ιού, που με «αόρατο» και ύπουλο τρόπο επελαύνει σε όλο κόσμο, από την άλλη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά μας και στα σύνορα του Έβρου».

Ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, υπογραμμίζει πως «οφείλουμε τώρα στα δύσκολα να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Δεν πρέπει να σταθούμε κατώτεροι των περιστάσεων, ιδιαίτερα όσοι κατέχουν θεσμικές αξίες. Χρειάζεται να επιδείξουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη και θα τα καταφέρουμε. Μια μάχη διαφορετική, αλλά μάχη επιβίωσης».

Να υψώσουν τη γαλανόλευκη σημαία στα μπαλκόνια για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου κάλεσε τους δημότες Θερμαϊκού ο δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής. «Υψώστε το βλέμμα σε Εκείνη. Προσευχηθείτε για το Έθνος μας, για τους αρρώστους μας, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας. Ας γίνει η σιωπή μας τόσο εκκωφαντική, που ν’ αποτελέσει αποτρεπτική ισχύ για όλους όσοι σκέπτονται ν’ αμφισβητήσουν τη δύναμη των Ελλήνων».

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης, χαρακτηρίζει τη σημερινή συγκυρία «δύσκολη» και συμπληρώνει πως «η ανθρωπότητα ζει ιστορικές στιγμές και η πατρίδα μας δοκιμάζεται σε πολλούς τομείς». Ωστόσο, δηλώνει πως «μπορεί να μην ακούσουμε τις φιλαρμονικές μας να παιανίζουν εθνικά εμβατήρια, να μη δούμε τα παλικάρια μας στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι όμως σίγουρο ότι ο καθένας μας θα γιορτάσει με το δικό του τρόπο. Όπως γνωρίζει η ψυχή και η καρδιά του Έλληνα».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12:5025/09

Συνετρίβη MIG-21 στην Σερβία – Νεκρός ο πιλότος Διεθνή

12:4525/09

Λειτουργούσαν παράνομα βυρσοδεψείο που είχε κλείσει (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:3025/09

Καρδίτσα: Συνεχίζονται τα προβλήματα μετά την κακοκαιρία Ελλάδα ,Κοινωνία

12:1525/09

ΦΣΘ: Δωρεάν διανομή 4.000 προστατευτικών μασκών Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Υγεία

12:0025/09

Οι PROMETHAN και ENIMEX αλλάζουν τα δεδομένα της ενέργειας Ενέργεια

11:4525/09

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

11:3625/09

Θεσ/νίκη – Πυρκαγιά σε διαμέρισμα: Μια 40χρονη διασωληνωμένη Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:3025/09

Ζαχαράκη: Η κατάληψη δεν είναι απάντηση Παιδεία ,Πολιτική

11:1525/09

Μόσιαλος: Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Σουηδία Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:1225/09

Πέθανε ο 11χρονος που χτυπήθηκε την ώρα που έκανε πατίνι Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

11:0525/09

Αυγενάκης: Με 3 διαφανή κριτήρια 12 εκατ. στα ερασιτεχνικά σωματεία (ΗΧΗΤΙΚΟ) Αθλητισμός ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

11:0025/09

Τον χτύπησε και τον έφτυσε γιατί του ζήτησε να βάλει μάσκα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

10:5125/09

Σχοινάς: Κάντε τα Βαλκάνια, επενδυτικό hub Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

10:4825/09

Εμβόλιο γρίπης: Λίστες αναμονής από τον Δεκαπενταύγουστο Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

10:4525/09

Σε εφαρμογή το μέτρο της τηλεργασίας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

10:3025/09

Θράκη: Τριήμερη περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη Β.Ελλάδα ,Βουλή ,Κοινωνία

10:1525/09

Εξουδετέρωση νάρκης στη Λακωνία (ΦΩΤΟ-VIDEO) Κοινωνία

10:0025/09

Βατόπουλος: Νοσηλεία σε ΜΕΘ και κορωνοϊός αφήνουν προβλήματα Ελλάδα ,Κορωνοϊός

09:4625/09

EYAΘ: O covid-19 επηρέασε το α’ εξάμηνο 2020 Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

09:4525/09

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ- Έξι οι δόσεις, διπλή τον Οκτώβριο Κοινωνία ,Οικονομία

09:3025/09

Θεσ/νίκη: Χαμηλές ταχύτητες στην περιφερειακή (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:1525/09

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η ανακοίνωση για την επίσκεψη Πομπέο Διεθνή ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

09:0025/09

Κορωνοϊός: Κατέληξε γυναίκα στο ΑΧΕΠΑ – Στους 367 οι νεκροί Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:4525/09

Covid: Εξιτήριο από τη ΜΕΘ για 17χρονη μετά από 40 μέρες Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:4125/09

Εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στο Παγκράτι Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

08:3225/09

Κορωνοϊός: Κλειστά πάνω από 100 σχολεία ή τμήματα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:1525/09

Εργασίες στην 28η ΕΟ Θεσ/νίκης-Πλαγιαρίου-Επανομής Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:0025/09

«Πόλεμος» για την τιμή της ελιάς στη Χαλκιδική Αγροτικά ,Αγροτική Οικονομία ,Ελλάδα

07:4525/09

Τα αποτσίγαρα η Νο1 απειλή για τις ελληνικές ακτές Θέματα GR Times ,Περιβάλλον ,Σημαντικά

07:3025/09

«AgroTechExport»: το cluster της Αγροδιατροφής, ετοιμάζεται για action Αγροτικά ,Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times

07:1825/09

Φωτιά σε beach bar στην Επανομή Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:1525/09

Αυτοψία GRTimes: Εικόνες ντροπής στο στρατόπεδο Ζιάκα (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:0025/09

Μαραθώνιος αγάπης… με τερματισμό την Καρδίτσα Θέματα GR Times ,Κοινωνία ,Σημαντικά

07:0025/09

Ο καιρός σήμερα, Παρασκευή Ελλάδα ,Κοινωνία

03:0725/09

Θεσ/νίκη – Πυρκαγιά σε διαμέρισμα: Απεγκλωβισμοί και 10 άτομα στο νοσοκομείο (VID... Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

01:2525/09

Θεσ/νίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

23:5924/09

Ψηφιακά η καταγραφή εμβολιασμών για τον καταρροϊκό πυρετό Αγροτική Οικονομία ,Κοινωνία

23:5024/09

Κορωνοϊός – Πορτογαλία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4524/09

Κικίλιας: 900 κρούσματα κορωνοϊού στο κέντρο της Αθήνας Κορωνοϊός ,Σημαντικά

23:4024/09

Στον «Ευαγγελισμό» αύριο ο Αλέξης Τσίπρας Πολιτική

23:3024/09

Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» Διεθνή

23:2724/09

Προκρίθηκε… αβρόχοις ποσίν η ΑΕΚ, 1-0 τη Σεντ Γκάλεν (VIDEO) Αθλητισμός

23:2524/09

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Ρεκόρ κρουσμάτων σε τρεις Πολιτείες Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:2024/09

Ισπανία-Covid-19: Πάνω από 700.000 τα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:1024/09

Κορωνοϊός – Τρίκαλα: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Παπαστεργίου Ελλάδα ,Κορωνοϊός

23:0024/09

Ελπιδοφόρος σε Πομπέο: Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα Διεθνή

22:5024/09

Κορωνοϊός – Βρετανία: Νέα οικονομικά μέτρα υπέρ των εργαζομένων Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:4524/09

Σχοινάς: Θα δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα αλληλεγγύης εντός της ΕΕ Πολιτική

22:4024/09

Επιστολή Καλλιτεχνών: 7 μήνες καταστροφής για το ελληνικό τραγούδι Πολιτισμός

22:3924/09

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία του Άρη ενόψει Ιωνικού Αθλητισμός

22:3324/09

ΑΠΘ: Πώς θα γίνουν τα μαθήματα το χειμερινό εξάμηνο Θεσσαλονίκη ,Παιδεία ,Σημαντικά

22:3024/09

Ιταλία: Υποχρεωτική η μάσκα στους ανοικτούς χώρους σε αρκετές περιοχές Διεθνή

22:2024/09

Συνάντηση Δένδια με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ αύριο στην Αθήνα Πολιτική

22:1324/09

Γιάφκα Κουκάκι: Οι διώξεις για τους συλληφθέντες Ελλάδα ,Κοινωνία

22:1024/09

Σταϊκούρας: Εργαζόμαστε μεθοδικά για την ανακούφιση των πληγέντων Οικονομία

22:0024/09

Σεισμός στην Κρήτη Ελλάδα ,Κοινωνία

21:5024/09

Εργασίες στην Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης-Πλαγιαρίου-Επανομής Κοινωνία

21:4024/09

Ημέρα Πολυγλωσσίας: Γνωριμία με διερμηνείς και μεταφραστές του Κοινοβουλίου ΕΕ ,Πολιτισμός

21:3924/09

Κύπελλο: Μετατέθηκε για τις 3 Οκτωβρίου το ΠΑΟΚ – Πανιώνιος Αθλητισμός

21:3024/09

Ερντογάν: Ζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου Διεθνή ,Σημαντικά

21:3024/09

ΗΠΑ: Φόρο τιμής από τον Τραμπ στην εκλιπούσα δικαστή Γκίνσμπεργκ (VIDEO) Διεθνή

21:2024/09

Αναστασιάδης: Στη Σύνοδο να δοθούν λύσεις για την τουρκική παραβατικότητα Διεθνή

21:1024/09

ΔΝΤ: Θα απαιτηθούν χρόνια για να επιστρέψουν ορισμένες χώρες σε ανάπτυξη Διεθνή

21:0024/09

Δημοσκόπηση: Στο 17,5% η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ Πολιτική

20:5024/09

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση διατυπώνει «χρησμούς» αντί για συγκροτημένο σχέδιο Κορωνοϊός ,Οικονομία ,Πολιτική

20:4024/09

Νέα ΚΥΑ για τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Κορωνοϊός ,Πολιτική ,Υγεία

20:3124/09

ΠΑΟΚ: Τα κεφάλια μέσα για Βόλο – Συνέχισε ατομικό ο Ροντρίγκο Αθλητισμός

20:3024/09

Υπόθεση Μάντλιν: Ο ύποπτος θα παραμείνει στη φυλακή Διεθνή

20:2024/09

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στο διάγγελμα Μητσοτάκη Κόμματα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

20:1024/09

Κορωνοϊός: Πάνω από 31,88 εκατ. κρούσματα σε όλο τον κόσμο Κορωνοϊός

20:0224/09

Συνεχίζει την προετοιμασία του ενόψει ΠΑΣ ο Άρης Αθλητισμός

20:0024/09

Εκδήλωση: Ελληνογερμανική συνεργασία στην επαγγελματική εκπαίδευση Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

19:5024/09

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη γιάφκα στο Κουκάκι Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

19:4024/09

Προετοιμάζεται νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων επιχειρήσεων Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

19:3024/09

Κορωνοϊός: Που εντοπίζονται τα 342 νέα κρούσματα Κορωνοϊός

19:2024/09

Λουκασένκο: Δεν τους ζητήσαμε ποτέ να μας αναγνωρίσουν Διεθνή

19:1524/09

«Μαζί για τον Καρκίνο του Μαστού» με… ένα κουτί μπισκότα Θεσσαλονίκη

19:1024/09

YΠΑ: Με αρνητικό τεστ κορωνοϊού όσοι ταξιδεύουν από Τσεχία Ελλάδα ,Κορωνοϊός

19:0024/09

Στη Ρωμαϊκή Αγορά η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

18:5624/09

Διαδραστικό project: “Ο τοίχος που χάνεται” στο Λιμάνι Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ