Με τους Θεσσαλονικείς να «μένουν σπίτι» ακολουθώντας τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού γιορτάζει σήμερα η πόλη την 25η Μαρτίου, την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας.

Στα μπαλκόνια κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία, παρά το ότι ακυρώθηκαν οι παρελάσεις, όλες οι εθιμοτυπικές εκδηλώσεις και οι δοξολογίες στο πλαίσιο των μέτρων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, μέσω των μηνυμάτων τους προς τους δημότες αναφέρονται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου και τους καλούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις, ώστε να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό η πανδημία.

«Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, ημέρα μνήμης και περηφάνιας. Φέτος γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου σε δύσκολες συνθήκες, μένοντας στο σπίτι με την οικογένεια μας», αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Προσθέτει, δε, πως «το έθνος μας όμως έχει μάθει στην ιστορική του πορεία να δίνει όλες τις μάχες που είχε μπροστά του. Και μέσα από αυτές να βγαίνει πάντα πιο ισχυρό, πιο αποφασισμένο. Άλλωστε το μήνυμα της εθνικής εορτής είναι ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη, κοινή προσπάθεια, για το κοινό καλό».

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, τονίζει πως «ο τρόπος εορτασμού, λόγω της εφαρμογής των μέτρων εναντίον της εξάπλωσης του Covid-19, χωρίς τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις και παρελάσεις, δεν αφαιρεί ούτε ελάχιστο από το άσβεστο της φλόγας της μνήμης όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία, για αρχές και αξίες και πάνω τους στηρίχθηκε η πορεία και η διαδρομή των Ελλήνων» και συμπληρώνει «πως την κρίσιμη αυτή ώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας, συσπειρωνόμαστε, αγωνιζόμαστε με αίσθημα υπευθυνότητας και κοινωνικής ευθύνης, με γενναιότητα και συλλογικό σθένος, Μένουμε Σπίτι».

«Το σύνθημα “Ελευθερία ή Θάνατος” είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς με την επέλαση της πανδημίας Covid-19 έχουμε πλέον όλοι εκτιμήσει τη σπουδαιότητα της ελευθερίας και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα τώρα πια δεν είναι, καθώς προέχει η δημόσια υγεία», τονίζει ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, κάνοντας επίσης αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο και κλείνοντας το μήνυμα του για την εθνική παλιγγενεσία με στίχους του Κωστή Παλαμά.

«Εμείς είμαστε εδώ, στην υπηρεσία. Εσείς μείνετε σπίτι. Υπομονή. Θα νικήσουμε. Χρόνια πολλά”, εύχεται προς τους πολίτες ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. «Μπορεί να μην έγιναν εφέτος δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφανιών. Μπορεί να μην εκφωνήθηκαν λόγοι επετειακοί πανηγυρικοί. Μα ο νους μας είναι εκεί. Στα 1821″, πρόσθεσε αναφέροντας πως η δημοτική αρχή άφησε ένα στεφάνι σε μνημεία του δήμου.

Στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου με την ακύρωση των εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρεται στο μήνυμα του και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, «Καθώς η γαλανόλευκη με το σταυρό θα κυματίζει, ας εμπνευστούμε και πάλι από εκείνους που ξεχύθηκαν με θάρρος στους δρόμους και υπηρέτησαν το στόχο μέχρι τέλους».

«Για πρώτη φορά δε χαρήκαμε δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων και παρελάσεις… για πρώτη φορά δε ξεχυθήκαμε στους δρόμους για να τιμήσουμε όλους αυτούς τους ήρωες που θυσιάστηκαν τότε πριν 200 περίπου χρόνια για την ελευθερία της πατρίδας μας. Κι όλα αυτά λόγω ενός αόρατου, ύπουλου εχθρού που με άγριες διαθέσεις απειλεί την υγεία μας, τη κοινωνική συνοχή και ενίοτε τη ζωή μας, του κορονοϊού», τονίζει ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, προτρέποντας τους δημότες να «μείνουν σπίτι και να συμπεριφερθούν υπεύθυνα».

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, αφού κάνει λόγο για εορτασμό σε «πρωτοφανείς συνθήκες» υπογραμμίζει πως «καλούμαστε να δείξουμε τον έμπρακτο πατριωτισμό μας, ακυρώνοντας την εθιμοτυπική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο όνομα της δημόσιας υγείας, την οποία και οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως υπέρτατο αγαθό. Αυτό όμως δεν μας πτοεί. Μας ενώνει. Δεν μας αποθαρρύνει. Μας πεισμώνει. Μας θυμίζει ότι στην ιστορία μας έχουμε περάσει πολύ δυσκολότερες στιγμές και βγήκαμε από όλες πιο δυνατοί».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- πως η επανάσταση του 1821 δίνει το παράδειγμα να «συσπειρωθούμε μπροστά και σε αυτόν το νέο αόρατο εχθρό, ώστε να διεκδικήσουμε ένα ουσιαστικό συστατικό της ύπαρξης μας: τότε την ελευθερία μας, σήμερα την ίδια τη ζωή μας».

Ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, τονίζει πως «η πατρίδα μας μετά μια δεκαετή μάχη με την οικονομική κρίση που βιώσαμε όλοι και καταβάλαμε το τίμημα της υπέρβασης της, βρίσκεται μπροστά σε δύο εχθρικά μέτωπα. Από τη μια η πανδημία του νέου ιού, που με “αόρατο” και ύπουλο τρόπο επελαύνει σε όλο κόσμο, από την άλλη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά μας και στα σύνορα του Έβρου».

Ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, υπογραμμίζει πως «οφείλουμε τώρα στα δύσκολα να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Δεν πρέπει να σταθούμε κατώτεροι των περιστάσεων, ιδιαίτερα όσοι κατέχουν θεσμικές αξίες. Χρειάζεται να επιδείξουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη και θα τα καταφέρουμε. Μια μάχη διαφορετική, αλλά μάχη επιβίωσης».

Να υψώσουν τη γαλανόλευκη σημαία στα μπαλκόνια για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου κάλεσε τους δημότες Θερμαϊκού ο δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής. «Υψώστε το βλέμμα σε Εκείνη. Προσευχηθείτε για το Έθνος μας, για τους αρρώστους μας, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας. Ας γίνει η σιωπή μας τόσο εκκωφαντική, που ν’ αποτελέσει αποτρεπτική ισχύ για όλους όσοι σκέπτονται ν’ αμφισβητήσουν τη δύναμη των Ελλήνων».

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης, χαρακτηρίζει τη σημερινή συγκυρία «δύσκολη» και συμπληρώνει πως «η ανθρωπότητα ζει ιστορικές στιγμές και η πατρίδα μας δοκιμάζεται σε πολλούς τομείς». Ωστόσο, δηλώνει πως «μπορεί να μην ακούσουμε τις φιλαρμονικές μας να παιανίζουν εθνικά εμβατήρια, να μη δούμε τα παλικάρια μας στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι όμως σίγουρο ότι ο καθένας μας θα γιορτάσει με το δικό του τρόπο. Όπως γνωρίζει η ψυχή και η καρδιά του Έλληνα».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ