Τη δέσμευση ότι το μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στο σύνολό του τον Απρίλιο του 2023 επανέλαβε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκος Ταχιάος, κατά την ενημέρωση που έκανε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου
Ο κ. Ταχιάος ανακοίνωσε επίσης ότι η σύμβαση για την επέκταση της Καλαμαριάς θα κλείσει έξι με οχτώ μήνες μετά τη σύμβαση της βασικής γραμμής, γιατί πρέπει να «κολλήσει» πάνω στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματά της.
«Το τυπικό χρονοδιάγραμμα προφανώς έχει αλλάξει. Το ουσιαστικό χρονοδιάγραμμα και όχι λόγω Βενιζέλου, αλλά λόγω της προόδου -εντός εισαγωγικών που εμείς έχουμε βρει στο έργο- οδηγεί αναγκαστικά στον Απρίλιο του 2023. Τότε δεσμευόμαστε εμείς ότι θα παραδοθεί το έργο στο σύνολό του. Ούτως ή άλλως αυτή η ιδέα της αποσπασματικής λειτουργίας του έργου χωρίς τη Βενιζέλου είναι προβληματική και μη εφαρμόσιμη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το σταθμό Βενιζέλου
Ο κ. Ταχιάος επισήμανε ότι κατόπιν διαδοχικών συναντήσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες, η Αττικό Μετρό θα ζητήσει από την υπουργό Πολιτισμού να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση για διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων.
Μάλιστα, θα υποβληθεί στο υπουργείο νέα μελέτη, η οποία θα ενσωματώνει και την ωρίμανση του θέματος, δηλαδή τα όσα μεσολάβησαν από το 2015 έως 2019.
Σε 10 μέρες ανοίγει η Βενιζέλου
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μέσα σε δέκα μέρες το πολύ θα έχει παραδοθεί η μια λωρίδα κυκλοφορίας της Βενιζέλου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος.
«Θα παραδοθούν στην κυκλοφορία και οι διαβάσεις των πεζών, οι οποίες ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Οι πεζοί θα κατεβαίνουν πάνω από την Εγνατία προς τα κάτω στο ύψος της Βενιζέλου και αντιθέτως, χωρίς ποτέ να υπάρξει περικοπή αυτού του δρομολογίου», τόνισε.
Οι ρυθμοί των εργασιών
Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ανέφερε ότι μετά το Πάσχα έχει σημειωθεί μία μείωση των ρυθμών με τους οποίους δούλευε ο ανάδοχος.
«Έχουν γίνει από τη διευθύνουσα υπηρεσία οι απαραίτητες υποδείξεις, έχει δεσμευτεί ότι θα μπει σε πλήρη ανάπτυξη των εργοταξίων στο αμέσως προσεχές διάστημα, αλλά ούτως ή άλλως στα πολύ εκκρεμή έργα, όπως της επίστρωσης – επιδομής, το οποίο εσείς δεν το βλέπετε γιατί είναι υπόγειο και της κατασκευής της Αγίας Σοφίας, η δουλειά γίνεται κανονικότατα», ανέφερε.
Για την επέκταση δυτικά
Σε ό,τι αφορά την επέκταση του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη, ο κ. Ταχιάος επισήμανε ότι δεν υπάρχει ούτε μελέτη, ούτε δεσμευμένη πίστωση.
«Κάνεις δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να γίνει επέκταση, δεν είναι όμως ορατή στο άμεσο μέλλον, γιατί δεν υπάρχει καμία δεσμευμένη πίστωση. Δεύτερον, δεν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας. Το να εμφανιστείς αύριο για το έργο με δανεισμό από τράπεζα ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα χωρίς μελέτη σκοπιμότητας δεν είναι βιώσιμο, διότι πρέπει τα κυκλοφοριακά στοιχεία να είναι επίκαιρα. Και η τελευταία μελέτη έγινε με την γενική κυκλοφοριακή μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού στα τέλη του ‘90», τόνισε.
Αγωνιούν οι δήμαρχοι
Την αγωνία των δημάρχων για το φλέγον, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα του μετρό μετέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
«Εκείνο που θέλουμε να μάθουμε ως αυτοδιοικητικοί είναι το θα γίνει με τις επεκτάσεις δυτικά που πολλοί το είχαν προεξοφλημένο, τι θα γίνει με την επέκταση για το αεροδρόμιο της πόλης -γιατί καμία σοβαρή πόλη στον κόσμο δεν έχει αποκομμένο το αεροδρόμιο της από το μετρό- τι θα γίνει με το χρονοδιάγραμμα, ακόμα και τι θα γίνει με την κεντρική στάση στη Βενιζέλου, καθώς η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, αλλά και του δήμου της Θεσσαλονίκης να προχωρήσει τη στάση της Βενιζέλου να έχουμε και μετρό και αρχαία», ανέφερε.
Ο κ. Καϊτεζίδης δήλωσε πως η ΠΕΔ-ΚΜ θα στηρίξει και την Αττικό Μετρό σε ότι διεκδικήσεις απαιτούνται για να «τρέξει» το έργο και να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο στην πόλη, τονίζοντας ότι ένα μετρό που δε θα είναι λειτουργικό και δεν εξυπηρετεί κανέναν θα καταρρεύσει και οικονομικά.