Θεσ/νίκη: Πορεία για την Ημέρα Γυναίκας- «Όχι στη βία» (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Θεσ/νίκη: Πορεία για την Ημέρα Γυναίκας- «Όχι στη βία» (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη φεμινιστικές συλλογικότητες, λοάτκια+ ομάδες, αυτοδιοικητικές παρατάξεις και εργατικά σωματεία.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Σημειώνεται πως η πορεία πέρασε και από την Αριστοτέλους με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της πορείας, επικράτησε ένταση στο πίσω της μέρος όταν συμμετέχοντες σε αυτήν για άγνωστο λόγο άρχισαν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους.
Άμεσα κινήθηκαν προς τα εκεί δυνάμεις της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επέμβουν αφού το επεισόδιο έληξε άμεσα.

Σημειώνεται πως οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο άγαλμα του Βενιζέλου και κρατώντας πανό που γράφουν, μεταξύ άλλων: «Στο δρόμο για το σπίτι, στη δουλειά, στη σχολή, στο λεωφορείο, θέλουμε να είμαστε ελεύθερες όχι γενναίες», «Γυναίκες στην πρώτη γραμμή, έχουμε φωνή, βαδίζουμε μαζί” και φωνάζοντας συνθήματα, τονίζουν τον τελευταίο χρόνο, η πανδημία και η οικονομική κρίση έφεραν την κοινωνία αντιμέτωπη με νέες δυσκολίες και προκλήσεις, με την αγωνία της φυσικής και οικονομικής επιβίωσης και την εργοδοτική ασυδοσία. Ειδικά οι γυναίκες, που ήδη πριν την πανδημία αντιμετώπιζαν την καταπίεση και τα βαριά καθήκοντα των σεξιστικών αντιλήψεων, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν και τις ιδιαίτερες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας. Αναγκάστηκαν να φροντίσουν μια έγκλειστη οικογένεια επί μήνες- αυξάνοντας τις ώρες της απλήρωτης εργασίας- και να εγκλωβιστούν κάποιες από αυτές για πολύ περισσότερο χρόνο σε ένα σπίτι με τους κακοποιητές τους.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν, τα επαγγέλματα που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας ασκούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από γυναίκες. Οι νοσηλεύτριες και οι γιατρέσσες, οι εργαζόμενες της υπηρεσίας «βοήθεια στο σπίτι», οι καθαρίστριες, οι δασκάλες και οι καθηγήτριες, οι τηλεφωνήτριες, οι ταμίες και οι εργαζόμενες στον επισιτισμό είναι εκείνες που στηρίζουν ολόκληρη την έγκλειστη κοινωνία», επισημαίνουν.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι, «οι γυναίκες που εργάζονται στα επαγγέλματα του σεξ και ιδιαίτερα οι τρανς έφτασαν κυριολεκτικά στα όρια της επιβίωσης, χωρίς την παραμικρή κρατική οικονομική ενίσχυση. Οι κρατούμενες στις ελληνικές φυλακές, όλο το διάστημα της πανδημίας είναι στοιβαγμένες σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά ευνοούν την υγειονομική αποστασιοποίηση και οι -κολασμένες της γης- μετανάστριες και προσφύγισσες βρίσκονται αντιμέτωπες για άλλη μια χρονιά με την αθλιότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Το τελευταία διάστημα βγήκε στην επιφάνεια και η λαίλαπα της βίας που καταγγέλλουν οι γυναικείες, φεμινιστικές και λοακτια +συλλογικότητες εδώ και πολλά χρόνια. Η πρόσφατη καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου πυροδότησε ένα μαζικό κύμα metoo και στην Ελλάδα. Έρευνες που ήρθαν στην δημοσιότητα φανερώνουν την έκταση του προβλήματος με το ποσοστό των κακοποιήσεων, των παρενοχλήσεων και των σεξιστικών συμπεριφορών εν γένει να αγγίζει το 80% στους χώρους εργασίας. Συγχρόνως, σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αντιδραστικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου, με την επιβολή υποχρεωτικής συνεπιμέλειας των παιδιών σε περίπτωση διαζυγίου εγκλωβίζοντας έτσι τις γυναίκες σ`ένα κακοποιητικό περιβάλλον χωρίς να αναφέρεται στα δικαιώματα ομόφυλων οικογενειών. Ετοιμάζεται νομοσχέδιο με τη μείωση του ποσοστού εκπροσώπησης των γυναικών στους ΟΤΑ, αποτρέπονται οι αμβλώσεις στα δημόσια νοσοκομεία ενώ έχει μετατραπεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, υποβαθμίζοντας το ζήτημα της ισότητας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σας καλούμε να συμπορευτείτε με τις γυναίκες και τα λοατκια+ άτομα όλου του κόσμου στον αγώνα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις ανισότητες, τον σεξισμό και την έμφυλη βία» και καταλήγουν λέγοντας στην σχετική ανακοίνωση ότι «η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μέρα γιορτής, είναι μέρα διεκδίκησης και αγώνα!».

Αναλυτικά παρακάτω τα όσα δήλωσε στο GRTimes, η Γιάννα Γαϊτάνη, μέλος του συντονιστικού της συνέλευσης γυναικών 8 Μάρτη:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ