Τhess INTEC: Με 35 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης- μαγνητίζει επιχειρήσεις

Τhess INTEC: Με 35 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης- μαγνητίζει επιχειρήσεις

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πανηγυρικά εντάχθηκε το Thess INTEC στα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης, με το Υπουργείο Οικονομικών να διαβεβαιώνει εγγράφως την ΕΑΝΕΠ Thess INTEC A.E. ότι το Κέντρο Καινοτομίας του Τεχνολογικού και Επιχειρηματικού Πάρκου 4ης Γενιάς, μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί μέχρι ποσού 35 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Άξονα 4.6 του Προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Το Thess INTEC, η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού και Τεχνολογικού Πάρκου,  που έχει ήδη επικαιροποιήσει το business plan και τρέξει τις  μελέτες για την αδειοδότηση,  προχωράει παράλληλα τις επαφές για την εξασφάλιση και ιδιωτικών κεφαλαίων, με τα οποία θα συμπληρωθούν τα 70 εκατ. ευρώ, για τα έργα της Α’ Φάσης του μεγάλου αυτού project.

«Γίνεται πλέον φανερό ότι το όραμα για τη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς, που θα φέρει κοντά και σε θετική αλληλεπίδραση ερευνητικές ομάδες και επιχειρήσεις καινοτόμες, είναι δυνατό να υλοποιηθεί. Είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης, έχουμε τις 17 ερευνητικές ομάδες και περισσότερες από 80 επιχειρήσεις που υποστηρίζουν το Thess INTEC, ενώ  εκδηλώνεται ήδη ενδιαφέρον και από επιχειρήσεις του εξωτερικού για εγκατάσταση στο Πάρκο, στις επόμενες φάσεις ανάπτυξης», δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΕΑΝΕΠ Thess INTEC A.E., επιχειρηματίας κ. Νίκος Ευθυμιάδης.

Τον Απρίλιο του 2022 ξεκινάνε τα έργα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Thess INTEC, ως την άνοιξη του 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτικές διαδικασίες, στον επόμενο χρόνο θα έχουν γίνει τα έργα υποδομών σε όλη των έκταση των 760 στρεμμάτων του Πάρκου και ένα χρόνο μετά, ως την άνοιξη του 2024, θα έχουν κατασκευαστεί και τα κτίρια της Α΄Φάσης.

«Την άνοιξη του 2024, ίσως και νωρίτερα, στο Thess INTEC θα έχουν εγκατασταθεί ως  50 start ups και περισσότερες από 100 επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες, που θα συμμετέχουν στα οικοσυστήματα των έξι mega projects», πρόσθεσε ο κ. Ευθυμιάδης.

Το Τhess INTEC, που στο παρελθόν αμφισβητήθηκε γιατί θεωρήθηκε ως υπερβολικά φιλόδοξο για τη Θεσσαλονίκη, τελικά όχι μόνο προχωράει αλλά πλέον εκδηλώνει μία σημαντικότατη δυναμική. Κι’ αυτό, επειδή σε μία ευνοϊκή συγκυρία για τη Θεσσαλονίκη, συστηματικά και οργανωμένα, έγιναν πολλά στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, για ένα πλάνο, που το κράτος το υποστήριξε αντί να το πολεμήσει, όπως συχνά γίνεται στην Ελλάδα.

Thess INTEC Tεχνολογικό Πάρκο

Από το όραμα στην υλοποίηση

Η μη κερδοσκοπική ΕΑΝΕΠ, συγκέντρωσε το seed capital που προβλεπόταν, δηλαδή τα περίπου 3 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 5% των έργων της Α’ Φάσης και έχει ήδη υποβάλλει στο ΥΠΕΝ στο Φάκελο Πολεοδόμησης της έκτασης των 760 στρεμμάτων, που βρίσκεται ανατολικότερα του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης και εντός των ορίων του Δήμου Θερμαϊκού.  Υπενθυμίζεται ότι η έκταση αυτή, ειδικά για το Thess INTEC, επιστράφηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο, που την παραχώρησε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας κι’ η οποία με τη σειρά της την παραχώρησε στο φορέα του Thess INTEC, για 99 χρόνια.

Ενδιαφέρον από το εξωτερικό

Όπως το GRTimes.gr έχει πληροφορηθεί, το Thess INTEC  έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα επιχειρήσεων από Αμερική, Ισραήλ και Γερμανία. Αυτό όμως αφορά τη Β΄ Φάση Ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον για τα έξι mega projects της Α’ Φάσης Ανάπτυξης, είναι εντυπωσιακό αφού έχει ήδη προκρατηθεί το 93% των διαθέσιμων χώρων, στα έξι κτίρια που θα ανεγερθούν, συνολικής κάλυψης 25.000 τ.μ.

«Με το Thess INTEC δημιουργούμε το πρώτο Πάρκο στην Ελλάδα που θα φέρνει κοντά την έρευνα με την επιχειρηματικότητα και κάνουμε την αρχή, με τη δημιουργία αυτών των έξι mega projects, που στην ουσία είναι έξι οικοσυστήματα  σε  τομείς με αναπτυξιακή προοπτική και πολλαπλασιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο πρόεδρος του Thess INTEC

Υπενθυμίζεται ότι τα έξι αυτά mega projects αφορούν :

  • Νέα υλικά και διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής,
  • Εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά – εφαρμογές Νανοτεχνολογίας
  • Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης
  • Καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων για ένταξη καινοτόμων λύσεων στις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα,
  • Τεχνολογίες για την κινητικότητα (mobility).

Mάλιστα όπως έχει πληροφορηθεί το GRTimes.gr, ιδιαίτερα ελκυστικά για συμμετοχή αποδεικνύονται τα mega projects της Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι.), των Νέων Υλικών αλλά και του Competence Center ( π.χ. ακαδημίες δεξιοτήτων).

Τα έργα της Α’Φάσης Ανάπτυξης

Στα έργα της Α’Φάσης, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, θα γίνουν οι υποδομές και τα δίκτυα σε όλη την έκταση των 760 στρεμμάτων του Πάρκου, ενώ θα ανεγερθούν και έξι κτίρια, των 25.000 τ.μ. συνολικά. Στα κτίρια αυτά, που είναι το 10% των κτιρίων που μπορούν να ανεγερθούν στο Thess INTEC από μελλοντικούς χρήστες- πελάτες, θα εγκατασταθούν τα δίκτυα των έξι mega projects, το κτίριο διοίκησης, μία Θερμοκοιτίδα για νεοφυείς επιχειρήσεις  που θα φιλοξενεί μέχρι 50 start ups, ενώ θα υπάρχει και ένας χώρος συναντήσεων – co-working space.

Ο κ. Ευθυμιάδης τόνισε, ότι η μη κερδοσκοπική ΕΑΝΕΠ, δεν θα έχει κύριο σκοπό την διαχείριση του Thess INTEC. «Δεν θα ασχολούμαστε μόνο με φως, νερό, κοινόχρηστα. Θα παρέχουμε υπηρεσίες, αλλά δουλειά της Εταιρείας είναι, η ανάπτυξη του Πάρκου με την εγκατάσταση επιχειρήσεων που επενδύουν σε R&D και επιδιώκουν τη συνεργασία με την ερευνητική κοινότητα. Θα έχουμε έσοδα από την εγκατάσταση και λειτουργία χρηστών στο Thess INTEC και αυτά θα διατίθενται για την παροχή υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΕΚΕΤΑ που θέλει εντός του Thess INTEC να επεκτείνει τις ερευνητικές του υποδομές σε κτίρια 11.000 τ.μ. με οption για επιπλέον 5.000 τ.μ.

Όπως τονίσθηκε, το Thess INTEC δεν προορίζεται για να φιλοξενήσει παραγωγικές διαδικασίες μεγάλης κλίμακας, ούτε επιχειρήσεις με εμπορική δραστηριότητα. Θα είναι ένα Τεχνολογικό και Επιχειρηματικό Πάρκο στην έκταση του οποίου θα παρέχονται στους απασχολούμενους σε αυτό, πολλές συμπληρωματικές, υποστηρικτικές υπηρεσίες».

Τώρα πλέον, με την ένταξη του Thess INTEC στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και την έγκριση, από την Κομισιόν, του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» (πιθανότατα θα περάσει από τη συνεδρίαση του Ecofin στις 13/7), το έργο του Τhess INTEC κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την υλοποίησή του.

Σημειωτέον ότι σε βάθος 20ετίας το Τhess INTEC, ( μελέτη βιωσιμότητας) υπολογίζεται ότι  θα δημιουργήσει ως και 7.000 θέσεις εργασίας ενώ θα συνεισφέρει συνολικά στην εθνική οικονομία 11,2 δις. ευρώ.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top