Θεσσαλονίκη 2020 και οι επιχειρηματίες “ειδικών αποστολών”

Θεσσαλονίκη 2020 και οι επιχειρηματίες “ειδικών αποστολών”

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Εμπόριο και Υπηρεσίες, ατομικές επιχειρήσεις και ΙΚΕ, προσπαθούν να δώσουν απάντηση στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του covid-19, με τις Εγγραφές – Διαγραφές και στα τρία Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης να παρουσιάζουν θετικά ισοζύγια, ενώ το αποτύπωμα ειδικά στο Ε.Ε.Θ. είναι εντυπωσιακό καθώς η θετική διαφορά μεταξύ Εγγραφών – Διαγραφών εμφανίζεται τριπλάσια σε απόλυτο νούμερο, σε σχέση με εκείνη του 2019!

Ποιοι νέοι επιχειρηματίες «ειδικών αποστολών» θα έπαιρναν το ρίσκο, σε μία χρονιά covid, να ανοίξουν επιχείρηση; Και πώς τόσοι πολλοί  κατάφεραν να αντέξουν όπως φαίνεται από τις αρκετά μειωμένες διαγραφές σε σχέση με το 2019; Πώς συμβαίνει και η απαισιοδοξία που εκφράζεται στα γκάλοπ για την πορεία της αγοράς ως και για το 2022, δεν αποτυπώνεται στις καταγραφές στα Μητρώα του ΕΕΘ, του ΒΕΘ και του ΕΒΕΘ;

Πόσες επιχειρήσεις food delivery, e-shopping , μεταφοράς εμπορευμάτων, παραγωγής μασκών και υπηρεσιών απολύμανσης μπορεί να άνοιξαν μέσα στο 2020, σε μία προσπάθεια κάλυψης της ζήτησης που συνδέεται με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού; Όπως προκύπτει, από τα στοιχεία που συλλέξαμε, ουκ ολίγες, περισσότερες από 1.000 στο σύνολο του νομού Θεσσαλονίκης, αν και ακριβή στοιχεία μπορούν να εξαχθούν μόνο από την επεξεργασία των ΚΑΔ και αυτοί είναι πάρα πολλοί όταν αναφερόμαστε σε εμπόριο και υπηρεσίες.

Το GRTimes.gr αντλώντας στοιχεία από τα Μητρώα των τριών παραπάνω Επιμελητηρίων, προσπάθησε να καταλήξει σε ορισμένα λογικά συμπεράσματα. Όπως όμως μας επισημάνθηκε από τη δ/ντρια του ΕΕΘ κα. Σ. Δήμου, τον δ/ντή του ΒΕΘ κ. Γ. Φιλιππίδη και τον σύμβουλο του προέδρου του ΕΒΕΘ κ. Θ. Αξιλιθιώτη, η ζημιά που έκανε και συνεχίζει να κάνει η πανδημία στην οικονομία, θα φανεί μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και όταν θα παύσει η ισχύς των υποβοηθητικών μέτρων που λήφθηκαν από την κυβέρνηση.

Τώρα η αγορά βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε αναγκαστική ύπνωση, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί, όταν  κοπούν οι ενισχύσεις, οι αναστολές συμβάσεων, οι επιστρεπτέες και τα μειωμένα ενοίκια, όταν θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται τα δανεικά, τότε θα γίνει το… μπαμ των αρνητικών επιπτώσεων.

Πάντως, όπως τονίσθηκε, δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι πολλοί έσπευσαν να εγγραφούν σε Επιμελητήρια για να πάρουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αφού οι όροι του προγράμματος περιλαμβάνουν συγκριτικά κριτήρια (π.χ. μείωση τζίρου), ενώ καταγράφηκαν περισσότερες διαγραφές ατομικών επιχειρήσεων στο β’ εξάμηνο 2020, απ’ ότι στο α’ εξάμηνο, στο Μητρώο του ΕΕΘ.

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Αρχίζοντας από το ΕΕΘ, το Μητρώο του Επιμελητηρίου το 2020 εμφάνισε θετικό ισοζύγιο μεταξύ Εγγραφών – Διαγραφών, που φτάνει στις 1.238 ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες όλων των μορφών, έναντι 421 του 2019.

Οι διαγραφές το 2020 ήταν οι μισές από εκείνες του 2019 λόγω επίπτωσης των κυβερνητικών μέτρων αλλά και της απραξίας που κυριαρχεί στην αγορά, λόγω του …..«βλέποντας και κάνοντας».

Αυτό που επίσης διαπιστώνουμε είναι ότι σχεδόν οι μισές εγγραφές που έγιναν το 2020 αφορούν εστίαση και υπηρεσίες γευμάτων, υπηρεσίες αποθήκευσης, μεταφορές εμπορευμάτων και λιανεμπόριο, ενώ από τις 2.500 εγγραφές οι 1.327 αφορούν ατομικές επιχειρήσεις.

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν;

Πρώτο και κύριο ότι η μικρή επιχειρηματικότητα έχει αντανακλαστικά και μέσα στο 2020 έσπευσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς αλλά και να επωφεληθεί από αυτές.

Όπως τόνισε ο οικονομολόγος και υπεύθυνος του ΕΕΘ για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ. Παύλος Καζαντζίδης, οι εγγραφές ατομικών επιχειρήσεων ήταν περίπου ισάριθμες μεταξύ α’ και β’ εξαμήνου, κάτι που ερμηνεύεται ως υγιής τάση σε μία πιο συνειδητοποιημένη επιχειρηματικότητα , η οποία επιπλέον εμφανίζει και δυναμική ανάπτυξης αν ληφθεί υπόψη ότι ειδικά οι ατομικές τέλος του 2020 ήταν στο +347, όταν την προηγούμενη χρονιά είχαν αρνητικό πρόσημο με -291. Συνεπώς, μέσα στο 2020 υπερκαλύφθηκε η απώλεια του 2019, με παραπάνω από 630 νέες επιχειρήσεις.

Η θετική αυτή εξέλιξη μπορεί μερικώς να αποδοθεί και σε προγράμματα ενισχυτικά της απασχόλησης μέσω της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως η Β’ Ευκαιρία του ΟΑΕΔ και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την αυταπασχόληση πτυχιούχων ΑΕΙ.

Ο λόγος δε που εκδηλώνεται τέτοια προτίμηση για τις ατομικές επιχειρήσεις είναι πολύ συγκεκριμένος. Η ατομική είναι η επιχείρηση που ανοίγει με πολύ μικρή επένδυση, εύκολα, είναι το πρώτο απλούστερο βήμα για όποιον θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, ενώ  κλείνει και ευκολότερα από τις εταιρείες.

Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Στο ΕΒΕΘ δεν παρατηρούνται τόσο μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των ετών 2019-2020 αν και πάλι το θετικό ισοζύγιο του 2020 είναι αυξημένο κατά +578 επιχειρήσεις έναντι των +409 του προηγούμενο έτους.

Στο ΕΒΕΘ αυτό που φαίνεται εκ πρώτης είναι η μείωση των διαγραφών καθώς, όπως εικάζεται, οι μεγαλύτερες σε μέγεθος εταιρείες που είναι γραμμένες στο Μητρώο του είχαν περισσότερες δυνατότητες αξιοποίησης των κυβερνητικών μέτρων που λήφθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς.

Οι περισσότερες εγγραφές έγιναν στο Εμπορικό Τμήμα και ανήλθαν σε 376, έναντι 349 στο ίδιο Τμήμα το 2019, ενώ καταγράφηκε μεγάλη μείωση των διαγραφών που ήταν 285, έναντι 475 της προηγούμενης χρονιάς. Σε ό,τι αφορά τις εγγραφές, δεύτερο σε αριθμό ήταν το Τμήμα Υπηρεσιών και ακολούθησε το Τμήμα Μεταποίησης.

Αυτό που επισήμανε ο κ. Αξιλιθιώτης είναι ότι μετά το πρώτο lock down έγιναν αρκετές εγγραφές ατομικών επιχειρήσεων σε αντικείμενα Υπηρεσιών, κάτι που απέδωσε στην επανεμφάνιση πολλών επαγγελματιών καθώς πολλοί φορολογούμενοι, το 2017, λόγω της υψηλής φορολογίας και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που είχε φέρει ο πολυσυζητημένος «νόμος Κατρούγκαλου», είχαν σπεύσει μαζικά να «κλείσουν τα μπλοκάκια».

Ένα δεύτερο στοιχείο όπως φαίνεται από τις «εσωτερικές μετακινήσεις» των εγγραφών – διαγραφών ειδικά στο Εμπορικό Τμήμα, είναι η μεταπήδηση ατομικών επιχειρήσεων κυρίως στις ΙΚΕ, νομική μορφή που προτιμάται επειδή «ταιριάζει» στις μικρού μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, όπως επισήμανε ο κ. Αξιλιθιώτης, ότι το 50% των ελληνικών εταιρειών είναι ΙΚΕ.

Καταλήγοντας αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 στα Τμήματα Υπηρεσιών και Εμπορικό, έγιναν 878 εγγραφές.

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Στο ΒΕΘ το 2020 καταγράφηκε αύξηση των εγγραφών, σε σχέση με το 2019, μεγάλος περιορισμός των διαγραφών και σημαντική διεύρυνση του θετικού ισοζυγίου Εγγραφών- Διαγραφών.  

 Πιο συγκεκριμένα, οι εγγραφές το 2020 ήταν 556, έναντι 521 του προηγούμενου έτους, οι διαγραφές 359 έναντι 509, ενώ το θετικό ισοζύγιο στο Μητρώο του Επιμελητηρίου διαμορφώθηκε στο +197.

Στο Μητρώο του ΒΕΘ τη μεγαλύτερη κινητικότητα εμφανίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις, τόσο σε εγγραφές όσο όμως και σε διαγραφές, με το αξιοσημείωτο στοιχείο να είναι ότι οι συγκεκριμένες, το 2020, καλύπτουν τις απώλειες της προηγούμενης χρονιάς (+69 το 2020, έναντι -70 στο ισοζύγιο του 2019).

Δεύτερη δημοφιλέστερη μορφή επιχειρήσεων και στο ΒΕΘ είναι η ΙΚΕ, με ελάχιστες απώλειες το 2020 όπως και το 2019, ενώ στο συγκεκριμένο Επιμελητήριο έγιναν πολλές εγγραφές Ενεργειακών Κοινοτήτων, 25 το 2020 και 22 το προηγούμενο έτος.

Καταλήγοντας σημειώνεται πως η Διοίκηση του ΒΕΘ, έχοντας τοποθετηθεί για το θέμα, εκτιμά πως οι αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης θα εκδηλωθούν μέσα στο 2021 ενώ για την προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα χρειαστεί ένα μεγάλης έκτασης υποστηρικτικό πρόγραμμα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top