Θεσσαλονίκη: Αφιερώνουν την Ημέρα της Μητέρας στην «Ουκρανή Μάνα»

Θεσσαλονίκη: Αφιερώνουν την Ημέρα της Μητέρας στην «Ουκρανή Μάνα»

Δύο ιστορικές, μάχιμες και δραστήριες Γυναικείες Οργανώσεις Πανελλήνιας Εμβέλειας, η Σοροπτιμιστική Ενωση Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Ιατρών Οδοντιάτρων Γυναικών Ελλάδος, ενώνουν την δύναμη της αγάπης τους και σε μια χρονιά σταθμό για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη μας, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, αφιερώνουν την Ημέρα της Μητέρας στην «Ουκρανή Μάνα».

Η «Ουκρανή Μάνα» έφθασε πρόσφυγας στην χώρα μας, μαζί με τα παιδιά της- προσφυγόπουλα, και στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ΕΙΡΗΝΗΣ, προς όλους εκείνους που με τις αποφάσεις τους διαμορφώνουν τη ζωή των ανθρώπων και ένα ακόμη πιο δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης προς όλα τα θύματα των αυτών των αποφάσεων με πρώτες τις μάνες και τα παιδιά, τονίζοντας ότι α) η προσφυγιά ήταν είναι και θα είναι πάντα η ίδια ανεξάρτητα από το πότε και για ποιους λόγους γίνεται και β) ότι η Μάνα ήταν θα είναι πάντα το κεντρικό πρόσωπο κάθε προσφυγικής τραγωδίας.

Συγκεκριμένα η Σοροπτιμιστική Ενωση Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Ιατρών Οδοντιάτρων Γυναικών Ελλάδος,
– συγκεντρώνουν ανθρωπιστικό υλικό στο Γυάλινο περίπτερο δίπλα από στον Ναυτικό Όμιλο -στην παραλία Θεσσαλονίκης –
– μας καλούν να ενισχύσουμε την προσπάθεια τους από σήμερα Τετάρτη 4 Μαΐου έως την Κυριακή 8 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα και μας προσκαλούν την Κυριακή 8 Μαΐου στο Γυάλινο περίπτερο δίπλα από στον Ναυτικό Όμιλο -στην παραλία Θεσσαλονίκης –στις 5.00 μμ – να γιορτάσουμε μαζί με τις Ουκρανές Μάνες που βρίσκονται στην πόλη μας, την Γιορτή της Μητέρας και τον συμβολισμό της, στο πλαίσιο μιας λιτής, συγκινητικής αλλά ουσιαστικής εκδήλωσης αδελφικής στήριξης, κοινωνικής συμπαράστασης και μητρικής αλληλεγγύης.

«Φέτος τιμούμε την Ουκρανή Μητέρα, που καμία μα καμία άλλη Μητέρα δεν θα ήθελε ποτέ να βρεθεί, ούτε ακόμη και σαν σκέψη στη θέση της. Τιμούμε τις ηρωίδες Ουκρανές Μητέρες που έχουν την δύναμη και γράφουν τα στοιχεία της οικογένειάς τους, πάνω στα σώματα των παιδιών τους, ώστε σε περίπτωση που εκείνες σκοτωθούν στο ταξίδι της προσφυγιάς και τα παιδιά τους επιζήσουν, να γνωρίζουν την ταυτότητα τους ΚΑΙ σφίγγουμε το χέρι στις Ουκρανές Μητέρες που βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους στην πόλη μας , διωγμένες από τα σπίτια τους και την πατρίδα τους» δήλωσε η Πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ενωσης Ελλάδος κ. Μερόπη Ορφανού, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε όλες τις Θεσσαλονικιές να δείξουν για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη τους, με την παρουσία τους στην εκδήλωση Μητρικής αλληλεγγύης .

«Ως λαός που έχουμε ζήσει την προσφυγιά και ως απόγονοι προσφύγων 3ης και 4ηςγενιάς, επικαλούμενες την ατομική μας προσφυγική ταυτότητα και την διαπολιτισμική συλλογική ταυτότητα της πόλης μας, αφιερώνουμε την ημέρα της μητέρας στην ουκρανή μάννα που γίνεται και πατέρας για τα παιδιά της προκειμένου να τα σώσει από τον πόλεμο. Ζούμε σε μια εποχή που μεταβάλλεται με ραγδαίους πολεμικούς κι απάνθρωπους ρυθμούς, με το μεγαλύτερο κύμα μετακίνησης πληθυσμών από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, καθιστώντας τον ρόλο της μητέρας διαρκώς πιο δύσκολο και απαιτητικό. Αυτή η σύμπτωση, αυτή η επανάληψη της ιστορίας, αυτή η συγκυρία επί των ημερών μας, αυτό το δράμα, αυτή η Μητρική προσφυγική τραγωδία, ήταν το βασικό κίνητρο για μας και για την έμπρακτη στήριξη μας στις Ουκρανές Μάνες που βιώνουν το δράμα της προσφυγιάς, που υπομένουν, ταλαιπωρούνται, υποφέρουν αλλά δεν το βάζουν κάτω-παλεύουν και αγωνίζονται για να νικήσουν όπως νίκησαν και όλες οι μάνες της προσφυγιάς στο διάβα της ιστορίας» δήλωσε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιατρών Οδοντιάτρων Γυναικών Ελλάδος κ. Αναστασία Κιζιρίδου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top