Θεσσαλονίκη: Ακριβό μου μελομακάρονο και χρυσέ μου κουραμπιέ

Θεσσαλονίκη: Ακριβό μου μελομακάρονο και χρυσέ μου κουραμπιέ

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Νικολάου

Με αυξήσεις που αγγίζουν το 42% στις πρώτες ύλες και την ενεργειακή κρίση να τινάζει στον αέρα το κοστολόγιο των αγαπημένων χριστουγεννιάτικων γλυκών, φαίνεται πως οι καταναλωτές θα πουν το γλυκό… γλυκάκι.

Αυξημένες βλέπουν οι καταναλωτές τις τιμές στα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα εδέσματα τα οποία αποκτούν σιγά – σιγά περίοπτη θέση στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων αφού οι τιμές των πρώτων υλών και του ηλεκτρικού ρεύματος οδήγησαν τα κοστολόγια σε δυσθεώρητα ύψη.

“Πέρσι είχαμε τιμές που ξεκινούσαν από τα 11 ευρώ το κιλό και έφταναν μέχρι τα 13 ευρώ στα μελομακάρονα”, δήλωσε στο GRTimes η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, εξηγώντας πως εξαρτάται και από το αν είναι ένα απλό μελομακάρονο ή γεμιστό ή με επικάλυψη σοκολάτας. “Φέτος τα μελομακάρονα ξεκινούν από τα 12 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι τα 14. Είναι μια αύξηση περίπου 7% που οφείλεται και στην ενέργεια αλλά και τις πρώτες ύλες”, σημειώνει η ίδια.

“Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι συνυφασμένα με τα ζαχαροπλαστεία γιατί εκεί ο καταναλωτής θα απολαύσει την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής”, τονίζει ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και Ά Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ) Μακάριος Παπαδόπουλος. Οι τιμές στα μελομακάρονα ξεκινούν από 13 και φτάνουν τα 17 ευρώ το κιλό και στους κουραμπιέδες από 14 έως 18 ευρώ το κιλό σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ενώ τονίζει πως ενδεικτικά μόνο η τιμή του φρέσκου αιγοπρόβειου βουτύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των παραδοσιακών κουραμπιέδων έχει αυξηθεί κατά 42% σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

“Στο ζαχαροπλαστείο ο καταναλωτής θα απολαύσει προϊόντα με αγνά υλικά και πιο φρέσκα, αφού εμείς κάθε μέρα βγάζουμε φρέσκα”, τονίζει ο ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείων Χρήστος Παπασωτηρίου. “Ο κόσμος είναι λίγο συγκρατημένος, αλλά θα πάρει τα χριστουγεννιάτικα γλυκά ακόμα και αν έχει μειώσει λίγο τις ποσότητες”, σημειώνει ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΕΛ.ΑΣ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών

Βορίδης για ελληνοτουρκικά: Καλώς προχωράμε στην κατεύθυνση που προχωράμε

Σταϊκούρας: Η ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη μιας πραγματικά αποτελεσματικής ενιαίας αγοράς

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top