Θεσσαλονίκη: Ανάρπαστα τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα-Σε άνοδο η Τσιμισκή

Θεσσαλονίκη: Ανάρπαστα τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα-Σε άνοδο η Τσιμισκή

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ανάρπαστα γίνονται τα καταστήματα στα retail parks που βρίσκονται περιμετρικά του ευρύτερου κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενώ στα δύο από τα τέσσερα, δεν υπάρχει ούτε ένα κατάστημα κενό προς διάθεση. Σε ό,τι αφορά το κέντρο της πόλης και την εμπορικότερη οδό Τσιμισκή, οι τιμές, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 παίζουν μεταξύ 125-135 ευρώ/τ.μ./μήνα, δηλαδή αγγίζουν και ελαφρώς ξεπερνούν τα προ covid επίπεδα του 2019.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από την παρουσίαση που έκανε ο κ. Δημήτρης Τζιβράς, γενικός διευθυντής του Γραφείου Θεσσαλονίκης της CBRE/ ΑTRIA Property Services, στην επιστημονική εσπερίδα της 22ας Ιουνίου 2022, που διοργάνωσε  το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ).

Το πλέον εντυπωσιακό σημείο της παρουσίασης, είναι αυτό που αφορά στα εμπορικά κέντρα/retail parks, καθώς στα δύο από αυτά, στο ‘ΙΚΕΑ- Florida 1’ ( σ.σ. το εξαγόρασε η Trade Estates του Ομίλου Φουρλή) και στο ‘Mediterranean Cosmos’ (σ.σ. Πυλαία ΑΕ της Lamda Development), δεν υπάρχει κατάστημα ελεύθερο, ούτε για δείγμα.

Να σημειωθεί ότι το ‘Mediterranean Cosmos’ είναι το μεγαλύτερο και με διαφορά, εμπορικό κέντρο σε τετραγωνικά μέτρα (46.700 τ.μ. leasable area) όπως και αριθμό καταστημάτων (209). Το ‘Florida 1’ ακολουθεί με 29.500 τ.μ. L.A., αλλά αυτό είναι ανεπτυγμένο με τη μορφή των big boxes.

Στα άλλα δύο εμπορικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, στο ‘Οne Salonica Outlet Mall’ δυτικά και ‘Makedonia Shopping Center’ ανατολικά, το ποσοστό της διαθεσιμότητας (vacancy rate) ήταν στο 5% , αν και αυτό δεν συνδέεται ευθέως με τον αριθμό των διαθέσιμων καταστημάτων.

Παρότι λοιπόν ο εμπορικός κόσμος εμφανίζεται όλο και πιο προβληματισμένος με την κίνηση της αγοράς, κάτι που προφανώς επηρεάζει την αγορά του retail στο real estate, τα εμπορικά κέντρα δείχνουν να κρατάνε καλά, τουλάχιστον όσο αφορά τη μίσθωση χώρων λιανικής.

Γραφειακοί χώροι: η Aνατολή από την Δύση

Μία άλλη αγορά για την οποία επανειλημμένως τονίζεται ότι υπάρχει προοπτική ανάπτυξης, είναι αυτή των σύγχρονων γραφειακών χώρων ‘Κατηγορίας Α’.

Στην περίπτωση όμως των γραφειακών χώρων, η ζήτηση είναι αδύναμη για τις περιοχές, δυτικά, που υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα και οικόπεδα προς αξιοποίηση, ενώ αντίθετα είναι ισχυρότερη ανατολικά, σε περιοχές που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν έτοιμα διαθέσιμα γραφεία, υψηλών προδιαγραφών.

Οι τιμές των γραφειακών χώρων

Πάντοτε αναφερόμενοι σε γραφεία Κατηγορίας Α, οι τιμές Δυτικά κυμαίνονται από 8-10 ευρώ/τ.μ./μήνα, στο κέντρο  για εξοπλισμένα γραφεία Κατηγορίας Α, μεταξύ 12-14 ευρώ/τ.μ./μήνα. Στις πυκνοδομημένες περιοχές ανατολικά του κέντρου και μέχρι την Καλαμαριά,  οι τιμές είναι μεταξύ 7-9 ευρώ/τ.μ./μήνα. Στα ανατολικά προάστια, της Πυλαίας και της Θέρμης, που ό,τι είχε κτιστεί εξαντλήθηκε μέσα στο 2021, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 7-12 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Τα παραπάνω επισήμανε ο κ. Χρήστος Ντινόπουλος, σύμβουλος ακινήτων της ATRIA, προσθέτοντας ότι αναπτύξεις σύγχρονων γραφειακών συγκροτημάτων μπορούν να γίνουν κατά μήκος της οδού 26ης Οκτωβρίου, στο τμήμα μεταξύ ζώνης ΟΛΘ και εγκαταστάσεων του ΟΣΕ. Μάλιστα για την 26ης Οκτωβρίου, δύο νέα projects βρίσκονται υπό συζήτηση.

Στο κέντρο, διαθέσιμα , νέα , σύγχρονα γραφεία για να φιλοξενήσουν εταιρείες, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα και αυτά, όχι μεγάλου εμβαδού. Κάποια στιγμή, όταν προχωρήσει η ανάπλαση της ΔΕΘ, θα δημιουργηθούν εντός του ακινήτου και γραφειακοί χώροι 4.400 τ.μ. Ανατολικά, μπορούν να δημιουργηθούν πολλές χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων στην «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης» , αλλά και να κατασκευαστούν νέα κτίρια γραφείων, στην ευρύτερη περιοχή του ‘Florida 1’, επειδή υπάρχουν ορισμένα διαθέσιμα ακίνητα.

Μελλοντικά, εφ’ όσον προχωρήσει το project του Thess INTEC, στο Πάρκο Τεχνολογίας θα μπορούν να κτισθούν ως και 250.000 τ.μ. Βεβαίως, τόσο στο Thess INTEC, όπως και στην «Τεχνόπολη», οι χώροι που θα δημιουργηθούν δεν θα είναι όλοι γραφειακοί, ενώ θα προσφερθούν ως επί το πλείστον για τη στέγαση εταιρειών τεχνολογίας , καινοτόμων κ.ο.κ.

Σημειώθηκε ότι εταιρείες, κυρίως πολυεθνικές, στις νέες εργασιακές συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω covid-19, ψάχνουν να εγκατασταθούν, τουλάχιστον προσωρινά, σε κτίρια εξυπηρετούμενων γραφείων (flexible office space), επίσης είδος εν ανεπαρκεία στη Θεσσαλονίκη. Yπάρχουν πέντε τέτοια κτίρια γραφείων, εξοπλισμένων, αποκλειστικών ή κοινόχρηστων, που εξυπηρετούν ένα υβριδικό τρόπο εργασίας, τα οποία όμως είναι πολύ λίγα για μία πόλη με τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top