Θεσσαλονίκη: Ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων μετά τα 25.000 κρούσματα – Ζητούν άμεσα μέτρα (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων μετά τα 25.000 κρούσματα – Ζητούν άμεσα μέτρα (VIDEO)

Να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά, αλλά να ληφθούν σοβαρά μέτρα για τον περιορισμό της διάδωσης του κορωνοϊού, ζητούν εκπαιδευτικοί και γονείς στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους μετά και τα πάνω από 25.000 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε διάστημα δύο ημερών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

«Η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία με τον ίδιο τρόπο που τα έκλεισε πριν από τις διακοπές, δηλαδή χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο», ανέφερε η Δήμητρα Τραγάκη, μέλος του Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι, επισημαίνοντας ότι το μόνο μέτρο που έχει προστεθεί στο άνοιγμα το σχολείων, είναι ένα επιπλέον self test για τους μαθητές την πρώτη εβδομάδα.

Η ίδια, τόνισε στη συνέχεια ότι η κατάσταση ήταν δύσκολη ακόμη και πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων καθώς τα σχολεία λειτουργούσαν μετ’ εμποδίων λόγω της έλλειψης μαθητών και εκπαιδευτικών που νοσούσαν ή ήταν στενές επαφές. «Το σχολείο έμεινε ανοιχτό χάρη στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών», επισήμανε, προσθέτοντας, ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

«Οι εκπαιδευτικοί κάνουμε κάθε προσπάθεια και είμαστε αυτοί οι οποίοι δε θέλουμε να κλείσουν τα σχολεία. Αλλά μας έχουμε φορτώσει, εκτός από τον κύριο μας ρόλο που είναι παιδαγωγοί και δάσκαλοι, να είμαστε νοσοκόμοι, γιατροί, ή οτιδήποτε άλλο», σημείωσε, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει πάρα πολλά κενά στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η κατάσταση θα χειροτερεύσει λόγω των εκπαιδευτικών που πρέπει να απουσιάσουν από την εργασία τους σε περίπτωση που νοσήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, όπως είπε η κα. Τραγάκη, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, έχουν ασθενήσει 15.000 μαθητές και πάνω από 5.000 οι καθηγητές.

Οι εκπαιδευτικοί, χαρακτήρισαν απαράδεκτα τα ισχύοντα πρωτόκολλα που υπάρχουν σε περίπτωση κρούσματος σε μια διδακτική αίθουσα, τις πέντε ημέρες που προβλέπεται καραντίνα αλλά και ότι στις σχολικές αίθουσες υπάρχουν 25-27 παιδιά. «Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς αλλά και οι μαθητές ανησυχούμε και φοβόμαστε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια τεράστια εξάπλωση κρουσμάτων και στο τέλος θα κλείσουν τα σχολεία. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση», τόνισε η κα Τραγάκη. Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν γονείς που φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, η ίδια, εξήγησε, ότι αυτό υφίσταται και παρατηρείται κυρίως στο γυμνάσιο.

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Δυστυχώς το αφήγημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας ότι όλα κύλισαν ομαλά και ότι ξεκίνησε η νέα χρονιά με κρούσματα που τα βρήκε το υπουργείο, καταρρέει στην πράξη, γιατί δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα. Αν το υπουργείο πανηγυρίζει που κατάφερε την πρώτη ημέρα να βρει τόσα πολλά κρούσματα, γιατί αυτό δεν έγινε νωρίτερα, πριν ανοίξουν τα σχολεία; Γιατί αυτό δεν γίνεται ενιαία, σε όλες τις δομές της παιδείας ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών;», ανέφερε από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς. Όπως είπε στη συνέχεια, αν τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας των σχολείων υπάρχουν 25.000 κρούσματα, τότε οι γονείς αναρωτιούνται ποια θα είναι η κατάσταση τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος έθεσε το σοβαρό ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ενίσχυση καθαριστών, ενώ ανέφερε ότι από τις ανακοινώσεις για προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας, στην Κεντρική Μακεδονία θα γίνουν μόνο για 98 εκπαιδευτικούς κάτι που χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν.

Επιπλέον, ο κ. Κοκονάς, επισήμανε, ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες στην Ομοσπονδία από γονείς στην επαρχία, οι οποίοι λένε ότι χρειάζεται να κάνουν τεράστιες απόστασης προκείμενου να βρουν δομή για να κάνουν δωρεάν rapid test, πολλές φορές αποστάσεις έως και 50 χιλιομέτρων, ενώ, πρόσθεσε, ότι οι ουρές στις δωρεάν δομές της Θεσσαλονίκης είναι ατελείωτες, με την αναμονή να είναι μεγάλη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top