Θεσσαλονίκη: Ανήσυχοι οι γονείς μετά το κρούσμα σε σχολείο

Θεσσαλονίκη: Ανήσυχοι οι γονείς μετά το κρούσμα σε σχολείο

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Έντονη είναι η ανησυχία των γονέων μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού σε Δημοτικό Σχολείο της Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επανέλαβε για ακόμη μία φορά μιλώντας στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Θανάσης Κοκονάς, “δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για να γίνει το άνοιγμα των σχολείων με ομαλό και ασφαλή τρόπο”, και ότι τα σχολεία ουσιαστικά άνοιξαν… όπως έκλεισαν. Παράλληλα τόνισε την επιτακτική ανάγκη διενέργειας μαζικών τεστ κορωνοϊού μέσα στα σχολεία, ενώ επισήμανε ότι “τα τεστ θα έπρεπε να έχουν γίνει στους εκπαιδευτικούς πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία”.

Σημειώνει δε, ότι τα παιδιά που από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης, δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη πρόληψη. “Οι γονείς είναι αναγκασμένοι να φροντίσουν οι ίδιοι να κάνουν τα παιδιά τεστ Covid έτσι ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν είναι θετικά στον ιό. Σκεφτείτε μόνο ότι τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες αφού πολλοί είναι οι γονείς που εργάζονται και όλοι αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που υπάρχει από την στιγμή που δεν είναι σίγουρο αν νοσούν και τα ίδια”, υπογραμμίζει.

“Επιβεβαιωνόμαστε σε αυτά που λέγαμε. Θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά αλλά με ασφάλεια, να υπάρχουν λιγότερα παιδιά μέσα στην τάξη και ταυτόχρονα, όταν εμφανίζεται κρούσμα μέσα στο σχολείο να γίνεται δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές”, συμπληρώνει ο κ. Κοκονάς.

Διαβάστε επίσης: Κλείνει τμήμα σε Δημοτικό Σχολείο της Ευκαρπίας λόγω κρούσματος Covid

Θυμίζουμε ότι, όπως έγραψε πρώτο χθες το GRTimes.gr, μόλις δύο μέρες μετά την επαναλειτουργία των σχολείων, έκλεισε τμήμα της πέμπτης τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη κατόπιν εντοπισμού κρούσματος Covid-19 στο σχολείο και συγκεκριμένα σε δασκάλα, η οποία είναι καλά στην υγεία της.

Οι γονείς ενημερώθηκαν σχετικά με e-mail ώστε να κρατήσουν σπίτι για 14μερες και όσα παιδιά είχαν αδέρφια, που φοιτούσαν στο συγκεκριμένο τμήμα. Όπως είπε χθες μιλώντας στο GRTimes.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας, Μαρία Ραδικοπούλου, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αποφασίστηκε το κλείσιμο του τμήματος και των παράλληλων ενεργειών για την προστασία παιδιών και εκπαιδευτικών. Υπάρχει μία εύλογη ανησυχία. Έχουμε θορυβηθεί, αλλά το σχολείο έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα και έχει πάρει όσα μέτρα ορίζονται και οι γονείς έχουν ενημερωθεί σχετικά, σημείωσε η κ. Ραδικοπούλου.

Ανέφερε επίσης, ότι κατά το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη Δευτέρα υπήρχε μεγάλη συμμετοχή παιδιών στα μαθήματα καθώς όπως τόνισε, υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη προς τη διοίκηση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την τήρηση των μέτρων.

Σήμερα το πρωί, όπως δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, ολοκληρώθηκε η απολύμανση στις εγκαταστάσεις, ενώ έγιναν τεστ στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, τα οποία ήταν όλα αρνητικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες πολλοί ήταν οι γονείς παιδιών που πηγαίνουν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας, οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους γράφοντας στην επίσημη σελίδα του σχολείου στο Facebook.

Ανήσυχοι οι γονείς – Διαμαρτυρία αύριο στη Θεσσαλονίκη

Μάλιστα, από τις προηγούμενες ημέρες η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε με ανακοίνωσή της την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους γονείς για τον τρόπο που άνοιξαν τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία της χώρας, καλώντας παράλληλα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης στο Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης). Ο «προβληματισμός μας για την επιστροφή των παιδιών μας στο σχολείο όλο και μεγαλώνει», καθώς «το υπουργείο ανοίγει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς κανένα ουσιαστικό μετρό”, ανέφεραν μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση, προτείνοντας παράλληλα μέτρα «ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια», ενώ επισημαίνουν πως θέλουν τα σχολεία ανοιχτά, χωρίς να χαθεί η χρονιά.

Διαβάστε επίσης: Κοκονάς: Χωρίς σχέδιο το άνοιγμα των σχολείων (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Δυο μέρες πριν το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων οι γονείς νοιώθουμε την ανάγκη να πούμε ότι η αγωνία και ο προβληματισμός μας για την επιστροφή των παιδιών μας στο σχολείο όλο και μεγαλώνει.

Την ώρα που περιμέναμε, έστω και τώρα, το Υπουργείο να ανοίξει  τα σχολεία με μια σειρά από μέτρα (που δεν πηρέ στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και ήταν η αιτία να κλείσουν τα σχολεία) το Υπουργείο ανοίγει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς κανένα ουσιαστικό μετρό και πάλι. Βάζει στη ζυγαριά του κόστους- οφέλους την υγεία των παιδιών μας και την δικιά μας και ανοίγει τα σχολεία με τους ίδιους όρους που τα έκλεισε.

Προτάσσει την ατομική ευθύνη γονιών και παιδιών, σαν το μοναδικό εμπόδιο απέναντι στην πανδημία και μας καλεί να είμαστε εμείς, αυτοί που θα διαχειριστούμε και πάλι την επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία.

Για μια ακόμα φορά εμπαίζουν χιλιάδες γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα αιτήματα, που από την πρώτη στιγμή οι σύλλογοι γονέων, τα μαθητικά συμβούλια και τα σωματεία των εκπαιδευτικών διατύπωσαν και διεκδίκησαν δυναμικά μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Καλούμε τους γονείς να βρίσκονται στα σχολεία και να διεκδικούν, όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια.

 • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά Τμήμα.
 • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες. Θέλουμε σχολικά κτίρια που καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.
 • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test covid-19 στα σχολεία. Να συνταγογραφείται το test covid-19 και να είναι δωρεάν για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
 • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών – καμιά πρόσληψη «από το παράθυρο» με ευθύνη των Τοπικών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Αρχές Γενάρη και ακόμα υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικά κενά (ενδεικτικά αναφέρουμε: σε μαθήματα που είναι πανελλαδικός εξεταζόμενα, σε ειδικά μαθήματα πχ στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό πχ στην παράλληλη στήριξη).
 • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στα σχολεία.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχ
 • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων.
 • Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους. Κανένας μαθητής εκτός εκπαίδευσης – καμιά απουσία σε μαθητή που δεν έχει τα μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.
 • Nα γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία. – Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
 • Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μορφές τηλεαξιολόγησης. Μόνη λύση να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της βαθμολογίας.
 • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
 • Καμιά αλλαγή ειδικά φέτος στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καμιά αλλαγή που μειώνει εισακτέους και αποκλείει μαθητές από Σχολές της επιλογής τους.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών που διαμένουν σε δομές προσφύγων».

(σ.σ. φωτογραφία αρχείου)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ