Θεσσαλονίκη: Από τα “κουρεμένα” ενοίκια, στα “ενοίκια του αέρα”

Θεσσαλονίκη: Από τα “κουρεμένα” ενοίκια, στα “ενοίκια του αέρα”

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Από τα «κουρεμένα» ενοίκια, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και επαγγελματικών χώρων, πέρασαν στα “ενοίκια του αέρα” καθώς είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που οι μισθωτές δεν καταβάλλουν το συμφωνημένο μίσθωμα, στους μήνες που ακολούθησαν την παύση του ευνοϊκού μέτρου που ίσχυσε ως το καλοκαίρι. 

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, δικηγόρος κ. Κώστας Χαϊδούτης, είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που παραπονούνται για ανείσπρακτα ενοίκια, είτε πρόκειται για χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε για λιανεμπορικούς.

«Το μέτρο της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, έληξε τον Ιούνιο του 2021 και αφού προηγουμένως η αγορά είχε ανοίξει και οι επιχειρήσεις είχαν επαναδραστηριοποιηθεί. Δόθηκε βεβαίως κάποια παράταση για ορισμένες επιχειρήσεις, όπως τα γυμναστήρια που συνέχισαν τότε να παραμένουν κλειστά, με κρατική εντολή.

«Ωστόσο η επαναφορά στην κανονικότητα δεν συνοδεύτηκε, σε πάρα πολλές περιπτώσεις από την καταβολή των ενοικίων από πλευράς μισθωτών. Φυσικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις ακόμη και σήμερα προσπαθούν να βρούνε το βηματισμό τους, εξ’ αιτίας των συνεπειών της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός, ότι οι εκμισθωτές, επί μήνες, έβαλαν πλάτη στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα στα πολύ δύσκολα, καθώς από την Πολιτεία λάμβαναν το 80% του μισθώματος και το υπόλοιπο 20% το επιβαρύνθηκαν αυτοί», εξήγησε ο κ. Χαϊδούτης.

Τα φαινόμενα των καθυστερήσεων στην καταβολή ενοικίων, είναι πολλά και οι καθυστερήσεις σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τον ένα μήνα και αφορούν περισσότερα του ενός ενοίκια.

Η αγορά, έχει μπει σε περιπέτειες λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων του κορωνοϊού, που είναι αλυσιδωτές και επηρεάζουν και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Προφανώς το πως αντιμετωπίζεται το φαινόμενο από τον κάθε ένα πληττόμενο ιδιοκτήτη, εξαρτάται από το εάν ο ενοικιαστής, προ κρίσης, ήταν συνεπής στην καταβολή του μισθώματος και δεν εκδήλωνε τη λεγόμενη «επανειλημμένη δυστροπία». Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων οπωσδήποτε και είναι προσγειωμένοι στην πραγματικότητα, γι’ αυτό και έχουν σε πολλές περιπτώσεις επιδείξει ανοχή και ανεκτικότητα», είπε ο κ. Χαϊδούτης.

Απαντώντας σε ερώτηση του GRTimes.gr, για το εάν παρατηρείται, ιδιοκτήτες να μειώνουν τα μισθώματα προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενοικιαστές σε μία συγκυρία δύσκολη για την αγορά, ο κ. Χαϊδούτης δήλωσε ότι δεν έχει γνώση αύξησης των ενοικίων σε επαγγελματικές στέγες, χωρίς να μπορεί να αναφερθεί σε μειώσεις.

Ωστόσο, η κρίση που προκάλεσε ο covid-19, δεν ευθύνεται μόνο για καθυστερήσεις στην καταβολή ενοικίων, αλλά όπως έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει εκπρόσωποι του εμπορίου, για τα λουκέτα σε καταστήματα που πλέον μένουν ξενοίκιαστα, ακόμη και σε περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top