Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκε η τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα

Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκε η τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα

Έπεσε θύμα βανδαλισμού λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωσή της αλλά οι δημιουργοί της δεν άφησαν τις μουτζούρες να σβήσουν τη μνήμη και προχώρησαν στην αποκατάστασή της.

Η τοιχογραφία της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, στην οδό Μιχαήλ Καλού, που τιμά τα θύματα της εβραϊκής κοινότητας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και βεβηλώθηκε από αγνώστους στις 18 Μαρτίου, αποκαταστάθηκε και παραδόθηκε και πάλι την πρότερη μορφή της σε όλους όσοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της ανάδειξης των αποσιωπημένων γεγονότων της ιστορίας της από τη λήθη.

Στις 9 και 10 Απριλίου, τα μέλη της ομάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους και δούλεψαν με ζήλο και δημιουργικότητα, τηρώντας την υπόσχεσή τους για άμεση αποκατάσταση αλλά και προστασία του έργου από κάθε επόμενη επίθεση μίσους.

«Πράξεις έκδηλου μίσους, όπως η βεβήλωση της συγκεκριμένης τοιχογραφίας, δεν τιμούν τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης μας και είναι χαρακτηριστικές της άγνοιας, της αμάθειας και των αντισημιτικών πεποιθήσεων από μερίδα συμπολιτών μας. Ωστόσο, είναι αυτές που μας κρατούν σε εγρήγορση και μας υπενθυμίζουν πως το μικρόβιο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας βρίσκεται ακόμα ενεργό στις κοινωνίες μας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ανάγκη να ενωθούμε και να αντισταθούμε συλλογικά απέναντι σε κάθε μορφή βίας και κοινωνικού στιγματισμού.

Έτσι, κι εμείς, τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη και σύσσωμο το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, δεν ματαιωνόμαστε και δηλώνουμε πως θα είμαστε εκεί να αποκαθιστούμε με πράξεις την ιστορική μας μνήμη όσες φορές χρειαστεί και θα συνεχίζουμε τις δράσεις μας για την ανάδειξή της. Άλλωστε, ο αγώνας μας για απεξάρτηση μας έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαίο να υπερασπιζόμαστε και να μαχόμαστε για αξίες, όπως η δικαιοσύνη, η αλήθεια και η αλληλεγγύη», τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ομάδας.

Η αποκατάσταση της τοιχογραφίας έγινε με τη σημαντική υποστήριξη και την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Heinrich Böll Stiftung και τη συμβολή του street artist Same84 και της UrbanAct.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top