Δεν υπάρχει ούτε ένα οικόπεδο διαθέσιμο στη ΒΙΠΕ Σίνδου, ούτε ένα, για δείγμα. Το μεγαλύτερο Βιομηχανικό Πάρκο της χώρας πλέον ασφυκτιά και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., βλέπει θετικά την επέκτασή του καθώς, όπως δήλωσε στο GRTimes.gr o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αθανάσιος Ψαθάς, θα αποτελούσε μία επιτυχημένη επένδυση.
Η βάση για την επέκταση της ΒΙΠΕ Σίνδου ήδη τέθηκε με το Αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε από τη γενική συνέλευση του ΣΒΕ, ότι η ΒΙΠΕ θα πρέπει να επεκταθεί προς τα δυτικά, σε έκταση περίπου 2.300 στρεμμάτων που διαθέτει άμεση πρόσβαση στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα.
Η Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται για να αντλήσει τα μέγιστα αναπτυξιακά οφέλη σε μία συγκυρία κατά την οποία, σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις αφ’ ενός και, αφ’ ετέρου, η εκκίνηση μίας κυβερνητικής πολιτικής ενίσχυσης της Βιομηχανίας, δημιουργούν ένα πλέγμα θετικών προοπτικών. Σε αυτή τη συγκυρία, η Βιομηχανία, θέλει μεγαλύτερο «σπίτι», «τακτοποιημένο» (σ.σ. άτυπη συγκέντρωση Καλοχωρίου) και «σύγχρονο».
«Σε αυτή την περιοχή, δυτικά της ΒΙΠΕ Σίνδου, υπάρχουν εκτάσεις στις οποίες θα μπορούσε να επεκταθεί το υφιστάμενο Πάρκο ή να δημιουργηθεί ένα νέο, όμορο», είπε ο κ. Ψαθάς εξηγώντας ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θα ενδιαφερόταν επενδυτικά, ακριβώς επειδή γνωρίζει το αντικείμενο. Όλα βεβαίως θα εξαρτηθούν από το τι θα δείξει μία μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας, εν τούτοις υπάρχουν στοιχεία που σχεδόν προεξοφλούν μία «επιτυχημένη επένδυση».
Αναμφίβολα προηγουμένως θα πρέπει να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην υπό εξέταση περιοχή, όπως και να ληφθούν υπόψη άλλοι… συντελεστές που θα έκαναν την περιοχή της επέκτασης ελκυστική για πιθανούς μελλοντικούς χρήστες. Στο σημείο αυτό, όλοι οι εμπλεκόμενοι περιμένουν να ακούσουν από τους οικονομικούς υπουργούς, τα κίνητρα που πρόκειται να ανακοινωθούν για τις επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν σε οργανωμένους υποδοχείς βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Η μεγαλύτερη ΒΙΠΕ της χώρας
Ένα στοιχείο υπέρ της επέκτασης της ΒΙΠΕ Σίνδου, είναι το μέγεθος και η δυναμική της υφιστάμενης, σε συνδυασμό με τα έργα υποδομών που δίνουν προοπτική ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη ως κέντρο για τη Μεταποίηση, το Εμπόριο/Logistics και τις Συνδυασμένες Μεταφορές,
Η ΒΙΠΕ Σίνδου, όπως είπε ο κ. Ψαθάς, είναι η καλύτερη από άποψη εξωτερικών, όσο και εσωτερικών υποδομών, από όσα Βιομηχανικά Πάρκα υπάρχουν στην Ελλάδα, προσθέτοντας: «Ο στόχος ωστόσο είναι η περαιτέρω βελτίωση της Περιοχής, στα στάνταρτς των ιδιωτικών ΒΙΠΕ που υπάρχουν σε Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο. Για το λόγο αυτό είμαστε σε συνεννόηση με το ΣΒΕ προκειμένου να κατευθύνουμε τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης σε αυτά τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης κατατάσσεται στα Πάρκα Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής στη βάση πολλών κριτηρίων, με πρώτο και αυτονόητο, το μέγεθος. Όλες οι νόμιμες ΒΙΠΕ στην Ελλάδα καλύπτουν έκταση 70.000 στρεμμάτων, με της Θεσσαλονίκης να εκτείνεται σε 10.000 στρέμματα, έχοντας έτσι το 1/7 της συνολικής έκτασης. Πέραν αυτού, έχει τις περισσότερες εγκατεστημένες εταιρείες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ΒΙΠΕ, με τις ενεργές να φτάνουν στις 750.
Επιπλέον, είναι η καλύτερη από άποψη εξωτερικών υποδομών, αφού συνδέεται με το σιδηρόδρομο, βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, σε μικρή χιλιομετρική απόσταση από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο φυσικού αερίου, έχει επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος, διαθέτει δίκτυο οπτικών ινών.
Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές υποδομές, έχει πλήρες οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αγωγούς λυμάτων, βιομηχανικών και ομβρίων, μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, οπτική ίνα. Έχει πλήρεις υποδομές.
Αυτό που χρειάζεται η ΒΙΠΕ, υπογράμμισε ο κ. Ψαθάς, είναι η κατασκευή από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, του δρόμου που θα συνδέει την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό με την ε.ο. Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, δρόμος που θα περνάει πάνω από τις γραμμές του ΟΣΕ. Η κατασκευή αυτού του δρόμου, θα επιτρέψει την εγκατάσταση αποτελεσματικότερων μέτρων φύλαξης όπως και τη δημιουργία μίας Πύλης εισόδου – εξόδου στα δυτικά του Πάρκου.
Οδική σύνδεση ΠΑΘΕ με ε.ο. Θεσσαλονίκης- Έδεσσας
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Γιουτίκας, δήλωσε στο GRTimes.gr ότι η Περιφέρεια προωθεί το συγκεκριμένο οδικό έργο, που αρχίζει από τη Γ’ Ζώνη της ΒΙΠΕ στο ύψος του Αγίου Αθανασίου και θα συνδέει την ε.ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών (ΠΑΘΕ)με την ε.ο Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.
Οι απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του δρόμου έχουν συντελεστεί και η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει κονδύλιο στον προϋπολογισμό του 2020, ώστε να γίνει μία τροποποίηση της υπάρχουσας μελέτης του έργου, στο σημείο του κόμβου στο ύψος του Αγίου Αθανασίου. Το έργο θα δημοπρατηθεί οπωσδήποτε μέσα στο 2021.
Με το έργο αυτό, η ΒΙΠΕ θα αποκτήσει μία πύλη εισόδου – εξόδου ανάλογη της σημασίας της και θα αποσυμφορηθεί η κίνηση στην περιοχή πέριξ του Βιομηχανικού Πάρκου και των υφιστάμενων προσβάσεων. Σημειώνεται ότι τμήμα του νέου δρόμου θα περνάει πάνω από τις γραμμές του σιδηροδρόμου, με οδογέφυρα.
Με το νέο δρόμο θα πάρει ανάσα όλη η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χαλκηδόνας, θα δοθεί ταχύτητα στην εξυπηρέτηση των φορτίων που διακινούνται από τον ΟΛΘ προς Πέλλα- Ημαθία και θα διευκολυνθούν οι κάτοικοι του Δήμου στις μετακινήσεις τους προς και από τη Θεσσαλονίκη.
Άλλωστε η ανάπτυξη της ΒΙΠΕ Σίνδου, δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με τις συνθήκες ζωής που δημιουργούνται για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.