Θεσσαλονίκη: Αύξηση ως 370% στις τιμές γης – Τα «χρυσά» ακίνητα στα Ανατολικά

Θεσσαλονίκη: Αύξηση ως 370% στις τιμές γης – Τα «χρυσά» ακίνητα στα Ανατολικά

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μέσα σε μία εξαετία, το στρέμμα στην Επέκταση Θέρμης, από 80.000 ευρώ, έφθασε να πουλιέται στις 370.000-380.000 ευρώ. Στα «καλά» σημεία της Τούμπας, τα νεόδμητα πωλούνται προς 2.900-3.000 €/τ.μ. Η Θέρμη που πουλούσε πριν ένα χρόνο 1.000 €/τ.μ. νεόδμητα σε γη αγορασμένη στη φτήνια της κρίσης, πήδηξε στις 2.000 € και άνω, ενώ σε οικόπεδα – φιλέτα της Καλαμαριάς, το τετραγωνικό μέτρο χτύπησε τις 4.000!

Ό,τι κτίζεται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη- η Δυτική πλευρά της πόλης κινείται πιο αργόσυρτα- έχει φεύγει από τα σχέδια, ούτε καν από τα θεμέλια όπως γινόταν μια φορά κι’ έναν καιρό. Οι τιμές έχουν εκτοξευτεί και αυτό που κάπως τις συγκρατεί, είναι οι υπογραφές που είχαν μπει μεταξύ κατασκευαστών και αγοραστών, πριν ξεφύγουν ασυγκράτητες οι τιμές στα δομικά υλικά και στους εξοπλισμούς που μπαίνουν σε μία νέα οικοδομή.

Ωστόσο, οι αυξήσεις στις τιμές γης και τα κατασκευαστικά κόστη πιέζουν προς τα πάνω τις τιμές, όπως επισήμαναν στο GRTimes.gr η αρχιτέκτων κα. Πέγκυ Καρύπη, επικεφαλής του τεχνικού γραφείου «Πέγκυ Καρύπη & Συνεργάτες» και ο κ. Θεόδωρος Λιόκας, Γ.Γ. του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος ( ΣΟΕΒΕ) , πολιτικός μηχανικός και δ/νων σύμβουλος της «ARCHECO. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, όταν οι αυξήσεις στα δομικά υλικά, υπολογίζονται κατά μέσο όρο και, συντηρητικά, στο 30%.

Η δυναμική της προηγούμενης διετίας

«Η αγορά τρέχει με τη δυναμική της προηγούμενης διετίας. Οι αυξήσεις στο κόστος κατασκευής, έχουν βάλει φρένο σε συμφωνίες για νέα έργα, συμφωνίες που ήταν κοντά στις υπογραφές. Αυτό που κυρίως πλήττει την οικοδομική δραστηριότητα, είναι η αβεβαιότητα. Με τις συνεχείς αυξήσεις αλλά και τα προβλήματα στη διαθεσιμότητα υλικών και συστημάτων εξοπλισμού μίας κατασκευής, δεν μπορεί να προϋπολογιστεί το κόστος ενός έργου, που για να ολοκληρωθεί απαιτούνται 18- 24 μήνες. Οι τιμές κρατήθηκαν ψηλά, εκτελούνται τα έργα που είχαν ξεκινήσει ή είχαν αναληφθεί υποχρεώσεις υλοποίησης σε συγκεκριμένο χρόνο, αλλά πλέον υπάρχει διστακτικότητα για την έναρξη νέων projects», είπε στο GRTimes.gr o κ. Θεόδωρος Λιόκας.

«Ποσοστό αστοχίας στον προϋπολογισμό ενός έργου υπήρχε πάντα, αλλά ήταν στην περιοχή του 5%, βία 10%. Όταν όμως ένα υλικό παίρνει αύξηση 5% σε μια εβδομάδα και 20% ή ως και 50% σε ένα μήνα, δεν μπορεί να προϋπολογιστεί το κόστος μίας κατασκευής.

«Όσους έπιασε η κρίση στα ….επιχρίσματα, δηλαδή είχαν περαιώσει το  60%-65% ενός έργου, θα μπορέσουν να διαχειριστούν το υπόλοιπο 30% έστω και με τις μεγάλες κι’ αλλεπάλληλες αυξήσεις. Όσους όμως η κρίση τους έπιασε στο ξεκίνημα ενός έργου, δηλαδή στην εκσκαφή ή στη θεμελίωση, έχουν τεράστιο πρόβλημα, ειδικά αν είχαν ήδη πουλήσει με συμβόλαια και για συμφωνημένες τιμές».

Αυτή τη στιγμή, όσοι δεν ξεκίνησαν να κατασκευάζουν, βρίσκονται σε στάση αναμονής, όπως σε αναμονή δείχνουν να βρίσκονται και οι εν δυνάμει αγοραστές και δη αυτοί που είχαν αποφασίσει επενδύσεις.

«Εμείς περιμένουμε να σταθεροποιηθεί το ενεργειακό κόστος, το κόστος των δομικών υλικών, των η/μ συστημάτων. Τότε θα υπάρξει άμεσα έναρξη νέων έργων, έστω και αν το κόστος ισορροπήσει σε υψηλά επίπεδα. Υπάρχει ενδιαφέρον, πολύ μεγάλο, από Έλληνες για πρώτη αλλά και δεύτερη κατοικία, ενώ ζωηρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από ξένους για τη Χαλκιδική, που και αυτοί  περιμένουν να σταθεροποιηθεί η μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Πόσο πουλάει η Ανατολική Θεσσαλονίκη

Όπως τόνισε η κα. Καρύπη, τα διαθέσιμα οικόπεδα είναι λίγα πλέον στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και οι τιμές γης, που έχουν εκτοξευτεί, συμβάλλουν καθοριστικά στην άνοδο των τιμών πώλησης, άρα η αύξηση των τιμών δεν είναι μόνο θέμα ανόδου των δομικών υλικών και του ενεργειακού κόστους.

Σαν χαρακτηριστικότατο παράδειγμα ανέφερε την εξέλιξη των τιμών γης στην Επέκταση Θέρμης, όπου καταγράφηκαν αυξήσεις της τάξης του 370%-380% σε διάστημα εξαετίας.

«Πριν από έξι χρόνια, το στρέμμα στην Επέκταση Θέρμης το έδιναν για 80.000 ευρώ και τώρα πωλείται ως και 380.000 ευρώ.  Οι δε τιμές πώλησης από 1.500 ευρώ/τ.μ., έχουν πλέον φτάσει τις 2.100€/τ.μ., τιμή που κι’ αυτή κοντεύει να ξεπεραστεί.

«Δεν υπάρχει εργολάβος που να κτίζει ανατολικά και να μην έχει πάρει οικόπεδο στην Επέκταση Θέρμης, μία περιοχή στην οποία κτίζονται μεζονέτες αλλά και μεσαία προς μεγαλύτερα διαμερίσματα καθώς στην περιοχή, εγκαθίστανται ως επί το πλείστον νέα σε ηλικία ζευγάρια, με μικρά παιδιά», είπε η αρχιτέκτων που μελετά και επιβλέπει μεγάλο αριθμό κατασκευών.

Η ξεχωριστή περίπτωση της Τούμπας

Στην Τούμπα οι νέες κατασκευές, αφορούν τόσο μόνιμη πρώτη κατοικία άρα μεγαλύτερα διαμερίσματα, όσο και επενδυτικά διαμερίσματα, γκαρσονιέρες ως επί το πλείστον, που εκμισθώνονται κυρίως σε φοιτητές. Στην Τούμπα οι τιμές από 1.800 ευρώ/τ.μ., έχουν ήδη πιάσει τα 2.800-2.900 ευρώ/ τ.μ., πάντοτε στα νεόδμητα.

«Στην Τούμπα κτίζονται πάμπολλες γκαρσονιέρες επειδή είναι κοντά στα Πανεπιστήμια, αποστάσεις που άνετα διανύονται με τα πόδια. Η Τούμπα ήταν ίσως η μοναδική περιοχή  στη Θεσσαλονίκη, που στην περίοδο της κρίσης κράτησε την αγορά λιανικής. Στην οδό Λαμπράκη, δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ούτε στη βαθιά κρίση, κατάστημα ανοίκιαστο. Πέρα από αυτό, οι «Τουμπιώτες» μένουν πιστοί στην περιοχή και παρατηρείται ότι αγοράζουν διαμερίσματα εκεί και για τα παιδιά τους. Στην Τούμπα, ότι κτιστεί, γκαρσονιέρα, δυάρι, τριάρι, γίνεται ανάρπαστο».

Στη Βούλγαρη οι τιμές πώλησης έχουν υπερβεί τις 3.000 ευρώ/τ.μ. Σε ανεγειρόμενη σήμερα οικοδομή, το τ.μ. πωλείται προς 3.200 ευρώ καθώς η περιοχή, θεωρείται από ανθρώπους της κτηματαγοράς ως η top περιοχή κατοικίας στη Θεσσαλονίκη.

Στα ίδια επίπεδα και κατά τι υψηλότερα, είναι οι τιμές πώλησης στα καλύτερα σημεία της Καλαμαριάς ( π.χ. Τάκη Οικονομίδη), όπου τα νεόδμητα πωλούνται προς 3.500-4.000 ευρώ/τ.μ.

Στα καλά σημεία της Πυλαίας, οι τιμές ακολουθούν αυτές της Τούμπας και της Καλαμαριάς.

Ο ανταγωνισμός των εργολάβων για την εξασφάλιση οικοπέδων, έχει διαμορφώσει το ποσοστό της αντιπαροχής γύρω στο 40%, ποσοστό που θεωρείται βιώσιμο όπως είπε ο κ. Λιόκας. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, επειδή υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα οικόπεδα, η γη είναι φθηνότερη και η ζήτηση από πλευράς ενδιαφερομένων αγοραστών πιο περιορισμένη, η αντιπαροχή είναι περί το 30%, ενώ οι τιμές πώλησης είναι χαμηλότερες κατά 25% σε σύγκριση με τις τιμές στη Θέρμη.

Το Κέντρο, μια αγορά από μόνο του

Το κέντρο της πόλης αποτελεί μία ξεχωριστή αγορά, στο real estate της Θεσσαλονίκης, όπως πάντοτε άλλωστε.

«Η αγορά του κέντρου δεν επηρεάζεται, ουσιαστικά, από τις αυξήσεις στις τιμές των δομικών υλικών και γενικότερα του κατασκευαστικού κόστους, γιατί δε μιλάμε για καινούργιες κατασκευές» επισήμανε ο μηχανικός και μεσίτης κ. Χάρης Τσόχας (αξία ΑΚΙΝΗΤΩΝ).

«Οι αυξήσεις έχουν μικρή επίδραση στο κόστος των ανακατασκευών, γιατί στο κέντρο σπάνια έχουμε νέες κατασκευές. Όταν λοιπόν πρόκειται για οικιστικά ακίνητα, η πρόσθετη επιβάρυνση λόγω των αυξήσεων στα υλικά, θα είναι της τάξης των 2.000-3.000 ευρώ, διαφορά που δεν αλλάζει τα πράγματα για τον αγοραστή ή τον ιδιοκτήτη.

«Πέραν αυτού, το κέντρο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών. Υπάρχουν πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι για διαμερίσματα, επενδυτικά, μικρομεσαία σε τετραγωνικά, που βγαίνουν στην αγορά για μέχρι το ποσό των 180.000 ευρώ. Τα ακίνητα που βγαίνουν στην αγορά, πωλούνται σε συντομότατους χρόνους,  ενώ ειδικά για τα διαμερίσματα κάτω από την Εγνατία, η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Τα ακίνητα που προσφέρονται για τιμές άνω των 180.000-200.000 ευρώ, είναι μεγαλύτερα σε τετραγωνικά μέτρα και οι ενδιαφερόμενοι δεν τα βλέπουν ως επένδυση, αλλά σαν κύρια κατοικία».

Όσοι έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον για το κέντρο, κυρίως ψάχνουν για ακίνητα που μετά τις βελτιώσεις-ανακαινίσεις, θα εκμισθωθούν σε φοιτητές, επαγγελματίες, μικρές οικογένειες. Λίγες είναι οι περιπτώσεις των επενδυτών που θέλουν να αγοράσουν διαμερίσματα για να τα μετατρέψουν σε γραφειακούς χώρους, τόνισε ο κ. Τσόχας. Η κατοικία είναι αυτή που κυρίως κινεί την αγορά.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΥΠΟΙΚ: Πίστωση €9,6 εκατ. σε 6.001 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top