Θεσσαλονίκη: Covid-19 και ισραηλινές επενδύσεις σε real estate, ξενοδοχεία

Θεσσαλονίκη: Covid-19 και ισραηλινές επενδύσεις σε real estate, ξενοδοχεία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μέχρι το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης λόγω covid-19, η Θεσσαλονίκη λειτουργούσε σαν μαγνήτης για Ισραηλινούς επιχειρηματίες που έβλεπαν ευκαιρίες τοποθέτησης στην αγορά του real estate και της Φιλοξενίας, σε μια πλειάδα διαφορετικού τύπου καταλυμάτων – ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια- αλλά και κατοικίες νέου τύπου, ιδιωτικές εστίες σπουδαστών. Ήρθε όμως ο covid-19, που αναγκάζει σε επαναξιολόγηση των τουριστικών projects, αν και οι επενδύσεις που άρχισαν να υλοποιούνται δεν φαίνεται προς ώρας να ανακόπτονται.

Εκτιμήσεις από επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων και του τουριστικού κλάδου, θεωρούν πολύ πιθανό ένα set back διετίας ή και τριετίας στα επενδυτικά σχέδια που είχαν δρομολογηθεί για τουριστικές αναπτύξεις στη Θεσσαλονίκη, με δεδομένο το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος στην Ελλάδα και διεθνώς.

Άλλωστε να ληφθεί υπόψη ότι η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον covid-19, ήδη έχει «πειράξει» τις αξίες στην αγορά ακινήτων ενώ, ακόμη και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ως τώρα κλονιστεί, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την άντληση νέων δανειακών κεφαλαίων.

Ωστόσο, οι προοπτικές της πόλης και της περιοχής , μετά από αυτή την «παύση», θα συνεχίσουν να έχουν θετικό outlook, λόγω των μεγάλων έργων υποδομής που εκτελούνται και θα ολοκληρωθούν.

Σε ό,τι δε αφορά ειδικά το ενδιαφέρον από πλευράς Ισραηλινών, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού Εβραίους.

Το συγκεκριμένο έργο εγγράφει καθυστερήσεις λόγω του ιδιοκτησιακού «μπερδέματος» στην περιοχή που πρόκειται να ανεγερθεί, αλλά τα σχετικά προβλήματα θα ξεπεραστούν καθώς από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές υπάρχει ισχυρή θέληση κατασκευής του Μουσείου. Η Θεσσαλονίκη στα προσεχή χρόνια, θα αναδειχθεί σε «νέα Ιερουσαλήμ», προσελκύοντας Ισραηλινούς και Εβραίους από ολόκληρο τον κόσμο, εξέλιξη που παρουσιάζει μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Σε αυτή την προοπτική λίγο πριν το Πάσχα έκλεισε ένα deal που συζητιόταν στην αγορά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και αφορά στην αγορά της «καπναποθήκης Μιχαηλίδη», στη γωνία των οδών Δωδεκανήσου και Ναυμαχίας Λήμνου, από ισραηλινή αλυσίδα ξενοδοχείων.

Το μεγάλο ακίνητο, παλιά καπναποθήκη, ιδιοκτησίας της «ΕΒΙΕ Μιχαηλίδης», της «Πυθαγόρας Α.Ε.» και του κ. Χάρη Πρωτόπαπα, περνάει τελικά στην ιδιοκτησία της ισραηλινής αλυσίδας ξενοδοχείων «Brown Hotels», η οποία πριν ένα χρόνο απέκτησε και το διατηρητέο κτίριο του πρώην ‘Βιέννη’ επί της οδού Εγνατίας. Το συμβόλαιο υπογράφηκε και μέχρι 30/9/2020 θα πρέπει να έχει καταβληθεί από τον αγοραστή το υπόλοιπο του τιμήματος.

Τα «Brown Hotels» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

H αλυσίδα των «Βrown Hotels» με 13 boutique ξενοδοχεία σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, με το WOM pod-style hotel στο Tελ Αβίβ, το «Βrown Beach Hotel» στο Τρόγκιρ της Κροατίας, έχει ήδη σε λειτουργία το πρώτο της ξενοδοχείο στην Ελλάδα, το 4 αστέρων «Brown Acropol» στην Αθήνα.   Η αλυσίδα που έχει αποκτήσει τα δύο ακίνητα που προαναφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζει αναπτύξεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει πάρει με οριστικά συμβόλαια 4-5 ακίνητα στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη, πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο στο πρώην «Βιέννη» δεν έχει ακόμη ανατεθεί σε τεχνικό γραφείο, ενώ το project της «καπναποθήκη Μιχαηλίδη», ακίνητο άνω των 5.000 τ.μ., θα ακολουθήσει σε επόμενο χρόνο.

Ο όμιλος Fattal

Στα μεγάλα ξενοδοχειακά projects της Θεσσαλονίκης είναι και αυτό του ισραηλινού ομίλου Fattal Hotels, η οποία σε πλειστηριασμό αγόρασε το φθινόπωρο του 2019 το ημιτελές ακίνητο στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Κατούνη 1.

Για την περαίωση της κατασκευής και την διαμόρφωση του κτιρίου των 5.000 τ.μ. σε ξενοδοχείο, οπωσδήποτε και απαιτείται μία σημαντική επένδυση η οποία, πιθανώς θα προχωρήσει όταν αρχίσει και πάλι να ανακάμπτει η αγορά. Το ξενοδοχείο της Fattal στη Θεσσαλονίκη, θα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό κλάδο του Ομίλου, τα Leonardo και μάλλον, όταν λειτουργήσει, θα ονομάζεται ΝΥΧ Thessaloniki.

Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είχε αγοραστεί για το ποσό των 9 εκατ. ευρώ, ενώ η Fattal, στην Αθήνα, αναβιώνει το παλιό «Εsperia» και διαμορφώνει σε boutique hotel και ακίνητο στην οδό Αβέρωφ.

Κατοικίες στο «Nefeli 1»

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα επενδυτικά σχέδια, τα οποία αφορούν στην ανάπλαση κτιρίων που μετατρέπονται σε κτίρια κατοικιών και σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, επενδύσεις περισσότερο «προστατευμένες» από τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Έτσι, στη τελική φάση αδειοδότησης είναι το έργο μετατροπής του πρώην ξενοδοχείου «Νεφέλη» στο Πανόραμα, σε πολυτελείς κατοικίες. Στο ακίνητο, που πέρασε στην ιδιοκτησία Ισραηλινού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο real estate, θα κατασκευαστούν 22-23 διαμερίσματα των 1-2-3 υπνοδωματίων, στη βάση concept για ένα new way of living. Οι νέοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν σε καταστήματα σε χώρους του συγκροτήματος, όπως γυμναστήριο- spa, εστιατόριο, delicatessen, ενώ θα υπάρχει και χώρος πάρκινγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, τα μισά από τα διαμερίσματα που θα διαμορφωθούν έχουν ήδη «καπαρωθεί» καθώς το «Nefeli 1», βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο του Πανοράματος και η ποιότητα του έργου που υλοποιεί η «VAR-Nefeli», αναβαθμίζει την κτηματαγορά στη περιοχή.

Την αρχιτεκτονική μελέτη του «Nefeli 1» έχει εκπονήσει η «Makridis Associates».

Φοιτητικές εστίες στην οδό Παπαναστασίου

Η διαμόρφωση υφισταμένων κτιρίων σε ιδιωτικές εστίες για φοιτητές και σπουδαστές, είναι ένα ιδιαίτερο τμήμα της κτηματαγοράς που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθιση της Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή την συγκεκριμένη αγορά εντάσσεται και η πιο πρόσφατη επένδυση που υλοποιεί όμιλος ελληνο- ισραηλινών συμφερόντων, στη Θεσσαλονίκη, μετατρέποντας σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες το μεγάλο ακίνητο στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Πριάμου, όπου για χρόνια στεγαζόταν υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Σε αυτό το μεγάλο κτίριο, πέραν των πλήρως εξοπλισμένων διαμερισμάτων- εστιών, θα λειτουργεί επίσης σούπερ μάρκετ, ενώ θα παρέχονται όλες οι εξυπηρετήσεις σε χώρους που θα είναι διαμορφωμένοι σε γυμναστήριο, καφέ, πλυντήριο- στεγνωτήριο ρούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, η εταιρεία που υλοποιεί το project στην οδό Παπαναστασίου και η οποία έχει διαμορφώσει σε χώρους κατοικίας πρώην επαγγελματικούς χώρους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενδιαφέρεται για μεγάλο ακίνητο σε περιοχή του ιστορικού κέντρου και οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ