Θεσσαλονίκη: Δράση της ΑΡΣΙΣ κατά της παιδικής εργασίας

Θεσσαλονίκη: Δράση της ΑΡΣΙΣ κατά της παιδικής εργασίας

Περίπου 400 παιδιά ετησίως εντοπίζονται να επαιτούν και να εργάζονται παράνομα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης – Η δράση της ΑΡΣΙΣ για την ενημέρωση των πολιτών.

«Σπάσε τον κύκλο της εκμετάλλευσης – 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για ένα παιδί που δουλεύει στο δρόμο» είναι ο οδηγός για τους πολίτες που κυκλοφόρησε με αφορμή τα συγκλονιστικά στοιχεία για την παιδική εργασία και εκμετάλλευση που ήρθαν στην δημοσιότητα μετά από έρευνα του Κέντρου Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ.

Ο οδηγός που περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για την παιδική εργασία και τους τρόπους καταπολέμησης του φαινομένου με τη συνδρομή των ενεργών πολιτών, κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Μάλιστα, ο οδηγός παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΑΡΣΙΣ στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Το προσωπικό καθώς και οι εθελοντές βρέθηκαν στον πεζόδρομο με σκοπό να ενημερώσουν τους περαστικούς για την παιδική εκμετάλλευση, μοιράζοντας τον οδηγό σε έντυπη μορφή αλλά και συσκευασίες με μπισκότα, για να παρακινήσουν τους πολίτες να μην δίνουν χρήματα στα παιδιά-επαίτες αλλά τρόφιμα ή άλλα είδη ανάγκης.

«Το θέμα είναι το εξής: υπάρχει μια κοινωνική αμηχανία την ώρα που το παιδί μας πλησιάζει, αυτό λέει ο κόσμος. Με αφορμή τα αποτελέσματα βγάλαμε τον οδηγό για το τι μπορεί να κάνει ο κόσμος εναλλακτικά. Πώς μπορεί να προσεγγίσει το παιδί την ώρα που συμβαίνει η συνδιαλλαγή, που θέλουμε να μην είναι οικονομική, και προτείνεται να δώσει κάτι χρήσιμο, όπως τρόφιμα, νερό, και φυσικά ρούχα εάν χρειάζεται» αναφέρει μεταξύ άλλων η Ιωάννα Πετρίτση, που είναι συντονίστρια στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ.

Παράλληλα παρουσιάστηκε δρώμενο από την ομάδα κοινωνικού τσίρκου «Κρίκου». Ένας μαυροντυμένος άντρας, φορώντας μαύρη μάσκα και ξυλοπόδαρα, συμβόλιζε τον άνθρωπο που εκμεταλλεύεται τα παιδιά, τα οποία φορούσαν άσπρες μάσκες και κρατούσαν στα χέρια τους τα συνήθη αντικείμενα που πουλάνε τα παιδιά στον δρόμο: λουλούδια και χαρτομάντιλα.

«Ο κόσμος ρωτάει: Και να πάρω στην αστυνομία τι θα συμβεί; Δεν θέλουμε τόσο να γίνει κάτι εκείνη την ώρα. Θέλουμε να φτάνει η πληροφορία από τους πολίτες στις αρμόδιες αρχές για το φαινόμενο έτσι ώστε εμείς να μπορούμε όντως να πιέζουμε για να αναληφθεί δράση» προσθέτει η Ιωάννα Πετρίτση.

Μπορείτε να δείτε τον οδηγό εδώ:

Όποιος δεν θέλει να παρακολουθεί αμέτοχος το φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης μπορεί να επικοινωνεί με τα δύο Κέντρα Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ:

Επίσης, μπορείτε να καλείτε στην Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας καθημερινά και σε 24ωρη βάση στο 1107. Παρέχεται άμεση ενημέρωση και επείγουσα συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για θέματα που απασχολούν τα παιδιά ή σε περιπτώσεις που τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την δράση:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top