Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να «σαρώνει».
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε σήμερα στις 8 το πρωί την εφημερία του χωρίς άδειο κρεβάτι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης μαζί με το υγειονομικό προσωπικό βρίσκονται στα όριά τους.
«Σε κάθε εφημερία δεχόμαστε περίπου 650 άτομα και ήδη στις πρώτες ώρες σήμερα, έχουν περάσει την πύλη του νοσοκομείου 250 περιστατικά», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Μανωλίτσας, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.
Όπως είπε στη συνέχεια, αυτή τη στιγμή λειτουργούν οκτώ κλινικές αποκλειστικά για περιστατικά covid-19 και «δυστυχώς σε κάθε εφημερία ανοίγουμε και άλλη μία κλινική για να δεχόμαστε τέτοια περιστατικά. Ήδη από τις 200 περίπου κλίνες που υποστηρίζουν αυτές οι κλινικές, οι 173 είναι κατειλημμένες. Όσον αφορά την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που, πλέον, έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε μονάδα Covid, είναι σχεδόν πλήρης με 26 διασωληνωμένους σε σύνολο 27 κλινών».
Ο κ. Μανωλίτσας πρόσθεσε πως «διασωληνώνουμε πλέον και χειρουργεία και στις αίθουσες ανάνηψης των χειρουργείων», σημειώνοντας ότι το πρωί ήταν 44 διασωληνωμένα περιστατικά ενώ μέχρι τις 2 το μεσημέρι, 43.
Ερωτηθείς σχετικά για το αν υπάρχουν νέοι άνθρωποι ανάμεσα στα περιστατικά, ο ίδιος ανέφερε ότι «σε αυτό το κύμα της πανδημίας βλέπουμε ο μέσος όρος ηλικίας να πέφτει και πλέον δεν αναφερόμαστε σε ανθρώπους άνω των 65 ετών αλλά νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή 40χρονους – 50χρονους και πιο νέους, ακόμα όμως όχι στο ίδιο ποσοστό».
Όπως ανέφερε ο Γιατρός στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Χρήστος Παπαστεργίου, «είναι η δεύτερη γενική εφημερία σήμερα, μετά την χειρότερη που είχαμε πριν από οκτώ ημέρες, και νομίζω η πιο κρίσιμη για να δούμε αν όντως μπορούμε να ελπίζουμε ότι η «χαραμάδα» ελπίδας και αισιοδοξίας που φάνηκε στην εφημερία της Πέμπτης , αναφορικά με τη μείωση κρουσμάτων αλλά και της βαρύτητας των συμπτωμάτων των νοσηλευμένων ασθενών και τη μείωση των θανάτων και των νοσηλευομένων, θα διευρυνθεί μετά τη σημερινή εφημερία ή θα αποδειχθεί ότι ήταν κάτι το πρόσκαιρο».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, η προσέλευση από το πρωί στο νοσοκομείο φαίνεται μειωμένη, ωστόσο, όσοι προσέρχονται είναι με συμπτώματα δύσπνοιας και πυρετό, με αποτέλεσμα να είναι ύποπτα περιστατικά κορωνοιού. Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας όπως είναι η χρήση μάσκας, έτσι ώστε να μην υπάρξουν καινούργια κρούσματα. «Δυστυχώς ο ιός έχει διασπαρεί πάρα πολύ στην κοινότητα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία και επομένως χρειάζεται να είμαστε δύο φορές προσεκτικοί», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά για το πως εκτιμά ότι έγινε η μεγάλη διασπορά του ιού, ο ίδιος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οφείλεται στην αμεριμνησία που υπήρξε από την άνοιξη και μετά, στον εφησυχασμό ότι ήταν κάτι παροδικό που πέρασε, στους συγχρωτισμούς που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και σε πλατείες, δρόμους, σπίτια και στα λεωφορεία ενώ χαρακτήρισε «καθυστερημένη χρονικά» την επιβολή του lockdown ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την Κ. Μακεδονία.
Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι, μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχουν ξεκινήσει να μειώνονται τα κρούσματα ή οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχει όμως αυξηθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων όσων ασθενούν όπως και οι άνθρωποι που εισάγονται καθημερινά στις ΜΕΘ. «Δεν ξέρω για το αν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για μη επιλογή ασθενών που θα μπαίνουν στις ΜΕΘ και δε θα φτάσουν οι συνάδελφοι εντατικολόγοι και πνευμονολόγοι στο τραγικό σημείο να πρέπει να επιλέξουν ποιος θα είναι διασωληνομένος και ποιος θα πάει σε απλό θάλαμο ή σε ενδιάμεση μορφή».