Θεσσαλονίκη- εκπτώσεις: Σε ολικό παγετό η αγορά

Θεσσαλονίκη- εκπτώσεις: Σε ολικό παγετό η αγορά

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Κοκάλωσαν» στις «πολικές» θερμοκρασίες εκπτώσεις και  αγορά, καθώς η τσέπη των περισσοτέρων καταναλωτών έχει αδειάσει εξ’ αιτίας των πολύ μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο αλλά και στα είδη σούπερ μάρκετ και καθημερινής κατανάλωσης.

Δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται ότι η αγοραστική κίνηση βρίσκεται Υπό το Μηδέν. Το τσουχτερό κρύο δε βοηθάει, όσους ενδεχομένους ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές, αλλά όπως είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, το πρόβλημα της αγοράς δεν είναι «καιρικό», αλλά οικονομικό.

«Ο κόσμος, ο πολύς κόσμος, δεν έχει χρήματα να διαθέσει για ψώνια, όσο συμφέρουσες και αν είναι οι τιμές. Οι ανατιμήσεις, από το Σεπτέμβριο και μετά, σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αλλά και στα είδη διατροφής, έχουν ξετινάξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τα νοικοκυριά κοιτάζουν πρώτα να πληρώσουν υποχρεώσεις, το ρεύμα, τη θέρμανσή τους, δόσεις ΕΝΦΙΑ και Εφορίας και μετά να πάρουν ρούχα ή άλλα είδη που δεν είναι απολύτως απαραίτητα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΘ συμπληρώνοντας:

«Δεν θα κάνω συγκρίσεις της κίνησης και των πωλήσεων, με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο εκπτώσεων. Τι συγκρίσεις να κάνεις όταν έχουμε το απόλυτο Μηδέν;

«Η αγορά, το λιανεμπόριο, πάσχει από τζίρο. Οι εμπορικές επιχειρήσεις χρειάζονται πωλήσεις και αυτό σημαίνει ένα πράγμα, ότι πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση ρευστότητα στον καταναλωτή, να μειωθούν οι επιβαρύνσεις του. Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, από το 13% να πέσει στο 4%, να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

«Οι έμποροι, είμαστε επιχειρηματίες, δεν ζητάμε να μας πληρώνει το ρεύμα και το ενοίκιο το κράτος. Ζητάμε μέτρα που θα τονώσουν την αγοραστική κίνηση», επισήμανε επανειλημμένως ο κ. Φιλιππίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, η ΕΣΕΕ, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, θα ζητήσει από την κυβέρνηση μέτρα που θα εξασφαλίσουν στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ρευστότητα με ένα από αυτά, να είναι η παράταση στην επιστροφή των δόσεων του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αλλά και συμπερίληψη των ΜμΕ του εμπορίου, άμεσα, στα μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top