Θεσσαλονίκη: H επανάσταση των spin- offs στο “Αριστοτέλειο”

Θεσσαλονίκη: H επανάσταση των spin- offs στο “Αριστοτέλειο”

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ζει τη δική του επανάσταση των spin- offs. Από τις αρχές του 2022 έχουν συσταθεί τέσσερις εταιρείες spin- offs, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των τεχνοβλαστών του ΑΠΘ σε 15, ενώ ακόμη τέσσερις βρίσκονται στο στάδιο ωρίμανσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου και αναμένεται να ιδρυθούν το προσεχές διάστημα με την υποστήριξη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Όπως  διαπιστώνεται, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές, βάζουν στην άκρη τα παλιά διλήμματα που πολλοί είχαν σε ό,τι αφορά τη σχέση των ΑΕΙ με την πραγματική οικονομία και αποφασίζουν να κάνουν το κρίσιμο επιχειρηματικό βήμα.

Η επιχειρηματικότητα λοιπόν φαίνεται να μη «τρομάζει» πλέον τους πανεπιστημιακούς, που άλλοτε συνεργαζόμενοι με εξωπανεπιστημιακούς ερευνητές και άλλοτε με εταιρείες, προχωρούν στην ίδρυση spin- offs, εταιρειών που στοχεύουν στην εμπορική αξιοποίηση των πολύ σημαντικών ερευνητικών αποτελεσμάτων της γνώσης που παράγεται στα Πανεπιστήμια. Άλλωστε τα μέλη ΔΕΠ έχουν την υποστήριξη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, με τον ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) να καλύπτει στο 100% το κόστος κατοχύρωσης των εφευρέσεων με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Σημειωτέον ότι οι κατοχυρωμένες πατέντες, για ευρεσιτεχνίες ερευνητών του ΑΠΘ, είναι 80 τον αριθμό, από τις οποίες οι 55 είναι ενεργές.

Οι ερευνητές των ελληνικών πανεπιστημίων, κάνουν λοιπόν το επόμενο βήμα, δείχνοντας ετοιμότητα στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων- εθνικών, ευρωπαϊκών και ιδιωτικών- αλλά και του βελτιωμένου θεσμικού πλαισίου, όπως αυτό διαμορφώνεται με το νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων «Ρυθμίσεις για τις Εταιρείες Τεχνοβλαστούς»,  επισήμανε στο GRTimes.gr o καθηγητής του ΑΠΘ και Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Στράτος Στυλιανίδης.  

Όλοι οι παράγοντες συνηγορούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, μέσα από το μεγάλο ερευνητικό φυτώριο των Πανεπιστημίων, με μόνο μελανό σημείο το 7% της πρόσθετης φορολογίας που ουσιαστικά λειτουργεί σαν αντικίνητρο για τα μέλη ΔΕΠ, που θέλουν να αναπτύξουν παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα.

στυλιανιδης-στρατος

Η επιχειρηματική ανάπτυξη της έρευνας  

Όπως είπε ο καθ. Στυλιανίδης, στο Α.Π.Θ, η αρχή για την επιχειρηματική ανάπτυξη της έρευνας έγινε το 2007, από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με την Exothermia και την Emisia, δύο εταιρείες που θεωρούνται πλέον εδραιωμένες επιχειρήσεις στο χώρο των εφαρμογών μηχανολογικού λογισμικού.

Ακολούθησαν η PLiN Nanotechnology που ειδικεύεται στην παραγωγή νανοσωματιδίων μετάλλων με πλήθος επιτυχημένων εφαρμογών, η BIO2CHP στο χώρο της αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων, αλλά και η Atmosphere που σχεδιάζει και κατασκευάζει συστήματα μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV).

Στις spin – offs του ΑΠΘ προστέθηκε και η Cyclopt με ειδίκευση στον τομέα της ποιότητας λογισμικού, εταιρεία στην οποία μάλιστα πρόσφατα επένδυσε το fund ΤECS Capital. Στο χώρο του λογισμικού δημιουργήθηκε επίσης η Medoid AI, η οποία αναπτύσσει προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, αλλά και η Kiklo, με υπηρεσίες και προϊόντα επεξεργασίας/ χρήσης δορυφορικών εικόνων/ αεροφωτογραφιών, γεωγραφικής ανάλυσης, κ.α.

O κατάλογος των τεχνοβλαστών συνέχισε να μεγαλώνει. Έτσι συστάθηκε η SeamX  που αναπτύσσει εξειδικευμένα εργαλεία για τους διοργανωτές αθλητικών γεγονότων. Η HEARartTec καινοτομεί με νέες τεχνολογίες ακουστικής υποβοήθησης, ενώ στον τομέα της υποβοήθησης ανθρώπων σε θέματα φροντίδας υγείας και ευεξίας δραστηριοποιείται και η Captain Coach.

Oι new entries του 2022

Στις αρχές του 2022 ιδρύθηκε η HiSpin, η οποία έχει ως αντικείμενο την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις προσφέροντας μια ψηφιακή πλατφόρμα υγείας για ολοκληρωμένη και προσωποποιημένη ιατρική φροντίδα.

Το 2022 ιδρύθηκε και  η RealMint που έχει ως αντικείμενο τη Μηχανική Μάθηση και εξαγωγή γνώσης από δεδομένα χρονοσειρών. Οι πιο πρόσφατοι τεχνοβλαστοί που ιδρύθηκαν είναι η iASC από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και η ThetaBiomarkers από το Τμήμα Χημείας, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων αντίστοιχα.

«Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης, «ότι ένας σημαντικός αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας γεννήθηκε στους κόλπους του ΑΠΘ από ερευνητές και ερευνήτριες ακολουθώντας πορεία ανεξάρτητη από το Πανεπιστήμιο, αλλά οπωσδήποτε αξιόλογη, όπως για παράδειγμα οι: FieldScale, Net2Grid, Loceye, Κinvent, Rhoé Urban Technologies, LearnWorlds κ.α.»

Spinoffs και ΑΠΘ, μία σχέση winwin

 Η δημιουργία τεχνοβλαστών, μέσα από τους κόλπους του Πανεπιστημίου, έχει μόνο ωφελούμενους και μάλιστα πολλούς. Την ιδιωτική οικονομία, την κοινωνία, τις ίδιες τις spin- offs αλλά βεβαίως και το Πανεπιστήμιο , το οποίο διευρύνει τους ορίζοντες και τα πεδία δράσεις των μελών ΔΕΠ όπως και των φοιτητών του, αποκομίζοντας, μαζί με κάποια οικονομικά οφέλη,  μεγαλύτερη αναγνώριση στην ακαδημαϊκή αλλά και στην επιχειρηματική κοινότητα.

«Οι spin offs, διατηρούν την ουσιαστική σχέση τους με το Πανεπιστήμιο αλλά έχουν παράλληλα την ανεξαρτησία που τις επιτρέπει να αναπτυχθούν, φυσικά μετέχοντας σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και αντλώντας πόρους από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε άλλη νεοφυής επιχείρηση, π.χ. πόρους από sead και  venture capitals», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο ρόλος των νομοθετικών παρεμβάσεων

Ο Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ. έκανε ορισμένες πολύ κρίσιμες επισημάνσεις σε  ό,τι αφορά την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από πανεπιστημιακούς ερευνητές, αλλά και του ρόλου που παίζουν ή μπορούν να παίξουν, νομοθετικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ.

«Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει αντιμετωπίσει το ελληνικό πανεπιστήμιο όλα αυτά τα χρόνια στο θέμα της ανάπτυξης των spin-offs είναι, η κινητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας προς την κατεύθυνση αυτή. Το δικαίωμα στην ευκαιρία επιχειρηματικής διεξόδου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, ανήκει σε όλους.

« Έχω την πεποίθηση ότι ο νέος νόμος για τις spin-offs, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση για την ωρίμανση και την ενίσχυση του οικοσυστήματος μεταφοράς τεχνολογίας στην Ελλάδα, πράγματι θα δημιουργήσει ευκαιρίες στους επιστήμονές του.

«Συγκεκριμένα, τρεις καίριες ταυτόχρονες παρεμβάσεις είναι αυτές που δυνητικά θα  «ξεκλειδώσουν» την ανάπτυξη εταιρειών τεχνοβλαστών από την ακαδημαϊκή κοινότητα: α) κίνητρα συμμετοχής και ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης, β) σαφές και καθορισμένο πλαίσιο ίδρυσης των spin-offs σε αρμονία με τους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων και γ) ένας μηχανισμός υποστήριξης της μεταφοράς τεχνολογίας που θα ανταποκριθεί επαρκώς στην αυξημένη ζήτηση που θα διαμορφωθεί εκ των πραγμάτων με την εφαρμογή του νόμου».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης, «η ευρεία αποδοχή της επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια της χώρας δεν κερδίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Οι συνδυασμένες ενέργειες από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο οικοσύστημα λειτουργούν αθροιστικά και το τοπίο αλλάζει. Δεν είναι η πρώτη φορά που η σύνδεση της έρευνας των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων με την επιχειρηματικότητα, μπαίνει στην ατζέντα των ΑΕΙ της χώρας, αλλά και της ελληνικής Πολιτείας. Είναι όμως η πρώτη φορά που μπαίνει τόσο συντεταγμένα στα χαρτοφυλάκια των συναρμόδιων Υπουργείων και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε.

«Ενδεικτικά, εντός του καλοκαιριού ανακοινώθηκαν δύο πολύ σημαντικές προσκλήσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και αφορούν άμεσα και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την μεταφορά τεχνολογίας στα ΑΕΙ. Η αναμενόμενη χρηματοδότηση θα λειτουργήσει ως καταλύτης στη δημιουργία κατάλληλων δομών και υποδομών που θα «ξεκλειδώσουν» την αξιοποίηση της έρευνας στο πανεπιστήμιο. Θεωρώ όμως επίσης, πως σε ένα σοβαρό πανεπιστήμιο όλα αυτά οφείλουμε να τα υλοποιούμε και να τα παρακολουθούμε σαφώς υπό το πρίσμα της διασφάλισης της ορθής και ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε εκείνα τα σχήματα διεπιστημονικών συνεργασιών εντός των πανεπιστημίων που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες διασύνδεσης με τον έξω κόσμο, αλλά όχι εμπόδια στο πολύτιμο εκπαιδευτικό μας έργο».

Η έρευνα φέρνει έσοδα

Πολλά μπορεί η Πανεπιστημιακή κοινότητα να περιμένει από την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τους ερευνητές. Να μη λησμονούμε ότι 2.857 μέλη ΔΕΠ  και ερευνητικό προσωπικό του Α.Π.Θ. , συνεργαζόμενοι με 6.695 εξωτερικούς συνεργάτες, έφεραν την πενταετία 2017-2021, έργα 281 εκατ. ευρώ στο «Αριστοτέλειο». Μόνο το 2021, το Α.Π.Θ. είχε 70 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών από ερευνητικά έργα και έργα βιομηχανικής συνεργασίας, όταν η κρατική χρηματοδότηση ανήλθε μόλις σε 15 εκατ. ευρώ μαζί με την έκτακτη επιδότηση που δόθηκε για να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες.

Συμπέρασμα; Οι πανεπιστημιακοί και ερευνητές, μέσα από αυτό το μεγάλο δυναμικό οικοσύστημα γνώσης, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά για ένα πιο παραγωγικό, αναπτυξιακά αποτελεσματικό ελληνικό Πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top