Θεσσαλονίκη: Η ισχύς εν τη ενώσει για τον κλάδο εστίασης

Θεσσαλονίκη: Η ισχύς εν τη ενώσει για τον κλάδο εστίασης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η Εστίαση της Θεσσαλονίκης δείχνει έτοιμη να κάνει το κρίσιμο βήμα συνεργασίας, καθώς τα μύρια- όσα προβλήματα που προκάλεσε ο covid-19 στις επιχειρήσεις καφε-εστίασης, έφεραν πιο κοντά την Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης με την Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ του νομού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης και ο γενικός γραμματέας κ.κ. Ιωάννης Φιλοκώστας και Μιχάλης Επιτροπίδης, μαζί με τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας κ. Χρήστο Κουδούνη, έχουν υποβάλλει ουσιαστικά τα ίδια αιτήματα προς την κυβέρνηση, τα οποία μάλιστα κατέθεσαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Εστίασης, του Λιανεμπορίου και του Ξενοδοχειακού κλάδου.

Όπως είπαν οι κύριοι Φιλοκώστας και Κουδούνης, η ισχύς βρίσκεται στις ενωμένες δυνάμεις, με τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας  να δηλώνει στο GRTimes.gr ότι «σε τούτη τη φάση συνεργαζόμαστε για κοινούς στόχους, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για «συγκατοίκηση». Πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πιεστικά προβλήματα του κλάδου, αλλά γεγονός είναι πως δεν μπορούμε να είμαστε διασκορπισμένοι σε πολλά σωματεία».

Η Πρωτοβουλία θέλει δομικές αλλαγές

Σημειώνεται ότι η Πρωτοβουλία σχηματίσθηκε στις αρχές της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Στη δύναμή της έχει 150 επιχειρηματίες της εστίασης που προ covid-19 λειτουργούσαν ίσως και περισσότερα από 300 καταστήματα. Λόγος δημιουργίας της Πρωτοβουλίας ήταν, όπως έχει υποστηριχθεί,  η πεποίθηση επιχειρηματιών για την ανάγκη προώθησης δομικών αλλαγών σε σχέση με τη λειτουργία του κλάδου.

Την συνεργασία θέλει και η Ένωση, με τον πρόεδρο κ. Ιωάννη Φιλοκώστα να επισημαίνει πως περιμένει ανταπόκριση από την Πρωτοβουλία, στην πρόσκληση για συνεργασία.

Ανοικτή σε συνεργασίες η Ένωση

«Η Ένωση είναι ανοικτή για τα μέλη της Πρωτοβουλίας, όπως και για άλλα σωματεία κλάδων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με εκπροσώπους σωματείο που θέλει συμπόρευση με την Ένωση κάτω από ένα φορέα», δήλωσε ο κ. Φιλοκώστας.

Να σημειωθεί ότι η Ένωση ιδρύθηκε το 1921, είναι σωματείο αναγνωρισμένο και μέλος της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. όπως και της Ομοσπονδίας Εμπόρων Επαγγελματιών ν. Θεσσαλονίκης. Η Ένωση, αριθμεί περί τα 1.500 μέλη- επιχειρηματίες, με ορισμένους να λειτουργούν περισσότερα του ενός καταστήματα.

Τα κοινά αιτήματα

Ένωση και Πρωτοβουλία, συμβαίνει να έχουν υποστηρίξει τις ίδιες προτάσεις για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς και δραματικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος.  Πιο συγκεκριμένα:

-Επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

-Επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών

– Μείωση του ΦΠΑ στο 6%

– Πρόγραμμα χρηματοδότησης της Εστίασης με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις.

– Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας

– Δημιουργία Γενικής Γραμματείας Εστίασης με ένταξη ως το τέλος του 2022 στο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να παύσει η χασμωδία στη λήψη αποφάσεων που τον αφορούν αλλά και να παύσουν να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς αυτόν.

Αναμένεται να δούμε, αν η σκληρά χτυπημένη από την κρίση εστίαση της Θεσσαλονίκης, θα ενώσει δυνάμεις για να ενισχύσει τη θέση της και τη διεκδικητική της δυναμική.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top