Θεσσαλονίκη: Κοινό μέτωπο μικρομεσαίων στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης

Θεσσαλονίκη: Κοινό μέτωπο μικρομεσαίων στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Συντεταγμένα οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, σε κοινό μέτωπο θα συμμετάσχουν μεθαύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου – ημέρα απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο, ενώ προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι “δεν πάει άλλο” με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και πως αν “ο κόμπος φτάσει στο χτένι”, τότε θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Εμπόρων Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί “Ο ΕΡΜΗΣ”,  δήλωσαν ότι μεθαύριο η αγορά δεν θα κλείσει, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, τα ταξί θα λειτουργούν.

“Θα συμμετάσχουμε στην συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, το πρωί της Τετάρτης, θα ακολουθήσουμε την πορεία και θα επιδώσουμε κοινό ψήφισμα στον Υπουργό Εσωτερικών .  Δεν κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, Κοινοποιούμε τα προβλήματά μας, επειδή δεν ασχολούνται με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητας”, είπε ο πρόεδρος του ΕΣΘ κ. Παντελής Φιλιππίδης.

Ο κ. Φιλιππίδης μίλησε για “αδιάλλακτες κυβερνήσεις” της τελευταίας 15ετίας, αναφέρθηκε σε νόμους που “βοηθούν κάποιους άλλους και όχι τους μικρομεσαίους”. Οι μικρομεσαίοι ζητάνε να ισχύσει και για αυτούς το ακατάσχετο, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, φορολόγηση με ίδιους όρους με τους υπόλοιπους φορολογούμενους και όχι από το πρώτο ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ κ. Αθ. Νικολόπουλος , μίλησε για διαδοχικές κρίσεις που κρατάνει μία 15ετίας , για το οικονομικό αδιέξοδο που πλέον αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι  καθώς μετά την 10ετή κρίση, ήρθε η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έκρηξη των ενεργειακών τιμών .  Μελέτη του ΙΝΕ /ΓΣΕΕ καταγράφει αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλων, “επιχειρήσεις και νοικοκυριά ξανά αντιμετωπίζουν αδιέξοδα, έχουμε χρέος να προασπίσουμε την οικονομική και κοινωνική συνοχή”, επισήμανε  ο κ. Νικολόπουλος.

Να επιδοτηθούν τα καύσιμα

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκη κ. Κλήμης Λεοντιάδης, τόνισε ότι θα πρέπει και στην Ελλάδα να γίνει ότι και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και στην επιδότηση του καυσίμου.

“Το diesel από 1,80 ευρώ/λίτρο, έφθασε στο 2,20 ευρώ/λίτρο, το ταξί δεν μπορεί να αντέξει αυτό το κόστος. Δεν μπορούμε να ζούμε με voucher, ακόμη περιμένουμε να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Εχουμε ζητήσει απο την κυβέρνηση, να εντάξει το ταξί στα ΕυρωπαΪκά προγράμματα , για να προχωρήσουε σε αντικαταστάσεις των οχημάτων μας, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση στα αιτήματά μας”, είπε ο κ. Λεοντιάδη.

Την ΟΕΕΘ εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας κ. Πάνος Καρασαββίδης ο οποίος υποστήριξε που η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει αποζημιώσει τις επιχειρήσεις που έκλεισαν , λόγω πανδημίας, με δική της εντολή. Ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός έχουν φέρει τη μικρομεσαία επιχείρηση στο απροχώρητο , ενώ ο κ. Καρασαββίδης μίλησε και για εμπαιγμό με το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στη στέγη”.

Τα άνοιξε-κλείσε της αγοράς

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, για τη μη λειτουργία , εχθές Κυριακή, της αγοράς λόγω αναμενόμενων άσκημων καιρικών συνθηκών , ο κ. Φιλιππίδης σκωπτικά είπε: “Δηλαδή αν ξέραμε ότι θα έβρεχε πολύ την Πέμπτη π.χ., ο υπουργός θα έκλεινε τα καταστήματα; Ακύρωσε , δίχως δημοσίευση σε ΦΕΚ, την προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, για να τη μεταφέρει την ερχόμενη Κυριακή, προσθέτοντας και επιπλέον 9 ώρες λειτουργίας, δηλαδή κατανάλωσης ενέργειας, στα καταστήματα όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: 24ωρη απεργία στον ΟΑΣΘ την Τετάρτη – Με προσωπικό ασφαλείας τα δρομολόγια

Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στη Γενική Απεργία στις 9 Νοεμβρίου

Αναγνωστόπουλος: Το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει ξεκινήσει καλά και έχει ενεργοποιηθεί σημαντικά ο ανταγωνισμός 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top