Θεσσαλονίκη: Κόβουν το καλοκαίρι τη σύνδεση με το Βόρειο Αιγαίο!

Θεσσαλονίκη: Κόβουν το καλοκαίρι τη σύνδεση με το Βόρειο Αιγαίο!

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Βάζουν τον Μάρτιο πλοίο για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βόρειο Αιγαίο, την επιδοτούν σαν άγονη γραμμή και την σταματάνε τον Ιούνιο για να ξαναρχίσει το δρομολόγιο από το Σεπτέμβριο!

Αναμφίβολα πρόκειται για μία ακόμη ιστορία ελληνικής «τρέλας» που δεν μπορεί με κανένα τρόπο να εξηγηθεί. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας & Θράκης Βύρων Θεολόγης μπορεί να αποδώσει αυτή τη “σπαστή” σύνδεση, που «αφήνει εκτός το καλοκαίρι», μόνο σε λάθος και θα θέσει το ζήτημα στο υπουργείο Τουρισμό, στο Δήμο και στους υπόλοιπους φορείς του τουριστικού κλάδου.

Όπως το GRTimes.gr έγραψε εχθές, δρομολογείται από το Σάββατο 6 Μαρτίου, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου- Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο- μία φορά την εβδομάδα, με το Nissos Mykonos.

Η πρώτη αντίδραση από τους φορείς του τουρισμού σαφώς και ήταν θετική, αφού η συγκεκριμένη γραμμή λειτουργούσε ως το 2014, στη διάρκεια όλου του χρόνου. Να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός, αυτός είναι ένας στόχος που πρέπει φέτος να προωθηθεί έστω και με την επιδότηση της γραμμής.

Αυτό όμως που δεν περίμενε κανείς, είναι, ότι η σύνδεση διακόπτεται για το τρίμηνο του καλοκαιριού.

«Το δρομολόγιο ξεκινάει μέσα σε περίοδο lock down, στις 6 Μαρτίου, όταν κανείς δεν προτίθεται να ταξιδέψει και σταματάει στις 6 Ιουνίου. Δηλαδή θα καλύπτεται η δαπάνη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης- νησιών Βορείου Αιγαίου, σε ένα τρίμηνο χαμηλής έως ανύπαρκτης επιβατικής κίνησης. Το ξέρουμε αυτό γιατί βλέπουμε ότι ο περισσότερος  κόσμος δεν σχεδιάζει να ταξιδέψει ούτε καν για το Πάσχα.

«Όταν δε, θα μπορούσε πράγματι η ακτοπλοϊκή σύνδεση να λειτουργήσει ευνοϊκά, τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, δεν θα υπάρχει πλοίο στη γραμμή αφού προγραμμάτισαν την επανεκκίνηση του δρομολογίου για τις 7 Σεπτεμβρίου ως τέλος Οκτωβρίου. Αδιανόητος σχεδιασμός», τόνισε ο κ. Θεολόγης.

Να σημειωθεί ότι η σύνδεση Θεσσαλονίκης – Βορείου Αιγαίου γίνεται με την τροποποίηση των δρομολογίων που υπάρχουν από Καβάλα για Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο. Από τα δύο δρομολόγια, εβδομαδιαίως, που γίνονται για τα συγκεκριμένα νησιά από την Καβάλα, το ένα για αυτό το τρίμηνο θα ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη και από τις αρχές Ιουνίου ξαναεπιστρέφει Καβάλα.

Κάποιο λάθος προφανώς έγινε με το σχεδιασμό της συγκεκριμένης επιδοτούμενης γραμμής, που όλοι θέλουμε να προσελκύσει κίνηση. Σημειωτέον ότι η δρομολογιακή περίοδος για τις επιδοτούμενες γραμμές αρχίζει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους και λήγει στις 30 Οκτωβρίου του επόμενου. Η έναρξη του δρομολογίου Θεσσαλονίκη – Βόρειο Αιγαίο καθυστέρησε λόγω covid- 19 και τώρα μένει να δούμε αν η κινητοποίηση των φορέων του τουρισμού θα φέρει αποτελέσματα ώστε να μη διακοπεί το καλοκαίρι.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι όσες προσπάθειες είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως τις Σποράδες, δεν είχαν διάρκεια επειδή είχαν αποδειχθεί μη βιώσιμες αυτές οι γραμμές.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ