Θεσσαλονίκη: Κούρσα τιμών στα οικιστικά ακίνητα- ως +40% πάνω στις νέες αντικειμενικές

Θεσσαλονίκη: Κούρσα τιμών στα οικιστικά ακίνητα- ως +40% πάνω στις νέες αντικειμενικές

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ως και 40% πάνω από τις νέες αντικειμενικές αξίες, διαμορφώνονται οι αγοραίες τιμές των επενδυτικών  ακινήτων στις περιοχές  υψηλής ζήτησης στη Θεσσαλονίκη, ενώ η κούρσα των αυξήσεων γενικότερα στην αγορά κατοικίας, έχει ανεβάσει το κοντέρ των αγοραίων τιμών κατά 20%-25%, στα οικιστικά ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr ,τις οποίες επιβεβαίωσε ο πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων ( REV) και chief valuer & development officer της Αttica Bank Properties/ΤΜΕΔΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλείου, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων, έχουν ήδη ξεπεράσει τις νέες αντικειμενικές αξίες πριν καν αυτές ισχύσουν και, συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, όλα όχι με τους ίδιους ρυθμούς, ούτε οριζόντια, σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

«Πράγματι οι τιμές των οικιστικών ακινήτων έχουν αυξηθεί υπέρμετρα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης όπως και στις περιοχές που βρίσκονται ανατολικότερα αλλά πλησίον αυτού, δηλαδή στους άξονες των οδών Βασ. Γεωργίου – Βασ. Όλγας, Δελφών, Λεωφόρου Στρατού. Οι πολύ μεγάλες αυξήσεις αφορούν επενδυτικά οικιστικά ακίνητα, εκ των οποίων πολλά απορροφώνται από ξένους επενδυτές. Μάλιστα παρατηρείται ότι και σε αυτές τις πολύ υψηλότερες τιμές, συνεχίζει να υπάρχει ζήτηση από Ισραηλινούς», είπε ο κ. Βασιλείου και πρόσθεσε:

«Γενικότερα για την αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, θα έλεγα ότι πλέον έχουν αναπληρωθεί οι απώλειες που καταγράφηκαν από το 2009 και μετά, στη διάρκεια των μνημονίων».

Η ζήτηση, από Έλληνες σε μεγάλο βαθμό αλλά και από ξένους, δίνει ώθηση στις τιμές στην αγορά κατοικίας. Αλλά , παρά την αναμφισβήτητη άνοδο που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, οι αυξήσεις στις τιμές δεν μπορούν επ΄ ουδενί να συγκριθούν με το ράλι τιμών που «διεξάγεται» στην Αθήνα, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς κατοικίας είναι τριπλάσιος αυτού στη Θεσσαλονίκη.

Μεγάλες αναπτύξεις πέριξ και ανατολικά του «Μακεδονία»

«Στα επόμενα χρόνια, στα επόμενα πέντε- έξι χρόνια θα δούμε εντυπωσιακά μεγάλες αναπτύξεις, οικιστικά projects αλλά και έργα μεγάλων, σύγχρονων γραφειακών χώρων, εφ’ όσον προχωρήσει αδειοδοτικά και κατασκευαστικά το έργο του Thess INTEC», υποστήριξε ο κ. Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι το Thess INTEC, το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εντός των ορίων του Δήμου Θερμαϊκού, στη Δ.Κ. Περαίας και σε έκταση 760 στρεμμάτων, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

«Θα δημιουργηθούν οικιστικά συγκροτήματα για να στεγάσουν το μεγάλο αριθμό των στελεχών που θα απασχοληθούν στο Τεχνολογικό Πάρκο, αλλά και αυτών που κατά εκατοντάδες εργάζονται για τις μεγάλες πολυεθνικές που έχουν δημιουργήσει βάση στη Θεσσαλονίκη.

«Πέραν αυτού, η κατασκευαστική δραστηριότητα θα αφορά και χώρους γραφείων, μεγάλους και σύγχρονους, για τους οποίους ήδη υπάρχει ζωηρή ζήτηση από prime πελάτες», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλείου που βλέπει τις αναπτύξεις αυτές να υλοποιούνται σε περιοχές της Πυλαίας, της Θέρμης, στον Τρίλοφο, στο Πλαγιάρι.

Τσακούμης: Ανοικοδόμηση σε χιλιάδες στρέμματα

Οι κατασκευαστές έχουν για τα καλά ξεκινήσει εκτεταμένα έργα ανοικοδόμησης σε περιοχές του Δήμου Θέρμης (Δ.Κ.Θέρμης), ενώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν επίσης μεγάλα έργα σε επεκτάσεις που προβλέπονται στο Γ.Π.Σ. του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη.

Περισσότερες πληροφορίες για τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, έδωσε στο GRTimes.gr ο κ. Γιώργος Τσακούμης, πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, μηχανικός με την ειδικότητα του αγρονόμου τοπογράφου.

«Στην παρούσα φάση ανεγείρονται με γοργούς ρυθμούς κατασκευές στην επέκταση του Δήμου Θέρμης, προς την πλευρά του Πανοράματος. Υπάρχει ένας πραγματικός οικοδομικός οργασμός σε περιοχές φυσικά εντός σχεδίου. Θα δούμε σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων να δημιουργείται μία νέα πόλη, αλλά καλά οργανωμένη χωρικά και πολεοδομικά, με μικρούς συντελεστές δόμησης και χαμηλά ύψη στα κτίρια.

«Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την εκπόνηση μελετών πολεοδομικών ενοτήτων στις επεκτάσεις της  Πυλαίας, βάσει των όσων προβλέπονται στο Γ.Π.Σ. του Δήμου. Πρόκειται για εκατοντάδες στρεμμάτων ( Π.Ε. 11 και Π.Ε. 15) που αφού μελετηθούν, θα πάρουν την «οδό» της οργανωμένης ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Τσακούμης ο οποίος έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί κατά της εκτός σχεδίου δόμησης.

Να σημειωθεί ότι η Π.Ε. 15 αφορά την περιοχή στην οποία ως και σήμερα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις που στο μέλλον θα απομακρυνθούν από την έκταση που βρίσκεται νοτίως της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, πάνω στο θαλάσσιο μέτωπο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top