Θεσσαλονίκη: Μέσα Μαΐου ανοικτό το 75% των ξενοδοχείων

Θεσσαλονίκη: Μέσα Μαΐου ανοικτό το 75% των ξενοδοχείων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μέσα Μαΐου, με την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων και την επανεκκίνηση του τουρισμού, ανοίγουν και τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, παρότι οι προσδοκίες για πληρότητες είναι πολύ χαμηλές, γύρω στο 25% και, αφορούν ως επί το πλείστον Έλληνες πελάτες.

«Υπολογίζουμε ότι θα ανοίξει ένα επιπλέον 50% των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, οπότε μαζί με το 25% που λειτουργεί σήμερα, θα λειτουργήσει περίπου  το 75% των ξενοδοχείων της πόλης, στα μέσα Μαΐου», είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος.

Να σημειωθεί ότι αυτή την πολυαναμενόμενη επανέναρξη των μετακινήσεων εσωτερικού, οι επιχειρηματίες του κλάδου Φιλοξενίας την περίμεναν προς το Φεβρουάριο, μετά Μάρτιο, για να έρθει τελικώς μετά το Πάσχα, στα μέσα Μαΐου.

Τόνωση από τη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο

«Οι προσδοκίες μας σε σχέση με τις κρατήσεις είναι πολύ συντηρητικές, όσες επιχειρήσεις ανοίξουν θα το κάνουν για να μη χάσουν πελάτες ετών, ως επί το πλείστον επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Μέσα στο καλοκαίρι οι εκτιμήσεις δείχνουν πληρότητες της τάξης του 25% οι οποίες θα αυξηθούν ίσως κοντά στο 40% την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί αλλά με αυστηρά μέτρα προστασίας, άρα και μικρότερο αριθμό επισκεπτών.

«Ευελπιστούμε ότι σταδιακά, με την πρόοδο των εμβολιασμών και τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, θα τονωθούν και οι μετακινήσεις, σε πρώτη φάση των Ελλήνων», πρόσθεσε ο κ. Μανδρίνος.

Πάντως ως και σήμερα κρατήσεις δεν υπάρχουν και στοιχεία κρατήσεων θα υπάρξουν 48 ώρες ή 72 ώρες, πριν την απελευθέρωση των μετακινήσεων που έχει οριστεί, από την κυβέρνηση, για τις 15 Μαΐου. Τότε οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα έχουν εικόνα για το πως θα κινηθεί η αγορά.

7 στους 10 πελάτες, Έλληνες

Εάν όλα εξελιχθούν βάσει προβλέψεων, η χρονιά θα κλείσει στο 25% της κίνησης που είχε καταγραφεί το 2019, με τους 7 στους 10 πελάτες να είναι Έλληνες και οι 3 στους 10, ξένοι.

Τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν το Μάϊο, θα λειτουργήσουν αρχικά με το 50% του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούσαν πριν την εκδήλωση του covid-19, κάτι που μπορούν να κάνουν μέχρι την άρση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας, αν και όλοι αναμένουν ότι με κάποιο τρόπο η κυβέρνηση, είτε με το ΣΥΝ- Εργασία, είτε με την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, θα στηρίξει τις επιχειρήσεις για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, κάτι αναπόφευκτο με τις πληρότητες σε χαμηλά επίπεδα.

Άλλωστε η Υφυπουργός Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη, μόλις προχθές, από την Κεφαλονιά, αναφέρθηκε σε «νέο ΕΣΠΑ για τους ανθρώπους του τουρισμού και της εστίασης», που θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι καλυμμένες μέχρι τέλος Ιουνίου με το μέτρο της αναστολής συμβάσεων  εργασίας όπως και με την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

«Εκτιμώ ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι αξιοποίησαν το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, οπότε και θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την επαναλειτουργία τους για το διάστημα των πρώτων τριών- τεσσάρων μηνών, με τις πολύ χαμηλές πληρότητες».

Ανάγκη για μέτρα στήριξης

Ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ δεν αποκλείει, στο πρώτο διάστημα επαναλειτουργίας, πληρότητες ακόμη και κάτω του 20%, οπότε σε μία τέτοια περίπτωση ο κλάδος θα ήθελε να δει έναν ακόμη κύκλο Επιστρεπτέας για τον τουρισμό και ειδικότερα για τα ξενοδοχεία των αστικών κέντρων, δωδεκάμηνης λειτουργίας ή παρατεταμένη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, ως το τέλος του έτους.

Όσον αφορά την Επιστρεπτέα, οι οικονομικοί υπουργοί δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει όγδοος κύκλος, αλλά μένει να δούμε πως θα υλοποιηθεί η υπόσχεση στήριξης των επιχειρήσεων μετά την κανονική λειτουργία της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών επιχειρήσεων και του κλάδου της Φιλοξενίας.

«Εάν υπάρξει υποστήριξη στο διάστημα των πρώτων δύσκολων μηνών,  σιγά- σιγά θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα έως ότου φτάσουμε σε μία μίνι κανονικότητα», κατέληξε ο κ. Μανδρίνος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top