Θεσσαλονίκη: Νέα διαμαρτυρία σπουδαστών ΕΠΑΣ – ΟΑΕΔ (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Νέα διαμαρτυρία σπουδαστών ΕΠΑΣ – ΟΑΕΔ (VIDEO)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον «υποβιβασμό των πτυχίων τους με το νέο νομοσχέδιο» πραγματοποιούν αυτήν την ώρα στη Θεσσαλονίκη, σπουδαστές ΕΠΑΣ και ΟΑΕΔ.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Όπως τονίζουν οι σπουδαστές, που έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στο Άγαλμα Βενιζέλου και αναμένεται να κατευθυνθούν με πορεία έως το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), μέχρι σήμερα αποκτούσαν πτυχίο επιπέδου EQF5 και των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ πτυχίο ειδικότητας, επιπέδου EQF4, επαγγελματική εμπειρία καθώς και συντάξιμα ένσημα µε ιατροφαρµακευτική περίθαλψη για όσο διάστημα πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση. Όμως, ο νέος νόμος (Ν. 4763/2020 – ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020) υποβαθμίζει τις Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ σε µεταγυµνασιακή κατάρτιση ΣΕΚ ή ΕΣΚ και στο επίπεδο 3 κατόπιν, μάλιστα, πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Επισημαίνουν δε, ότι επέλεξαν να φοιτήσουν σε ΕΠ.ΑΣ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ επειδή γνώριζαν ότι θα αποκτήσουν Πτυχίο επιπέδου 4 με Επαγγελματικά Δικαιώματα μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων. “Αντιθέτως, αν γνωρίζαμε τα νέα αυτά δεδομένα, ήτοι ότι θα αποκτήσουμε αρχικά μια απλή βεβαίωση περάτωσης και, εν συνεχεία, πτυχίο επιπέδου τρία μόνο μετά από πιστοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ δεν θα επιλέγαμε να φοιτήσουμε σε ΕΠ.ΑΣ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ”, υπογραμμίζουν.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη κινητοποίηση που πραγματοποιούν μετά την ανακοίνωση του νέου νόμου. Δείτε αναλυτικά παρακάτω τι δήλωσαν σπουδαστές, καθηγητές αλλά και ο βουλευτής του ΚΚΕ Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δελής, που βρίσκεται στον χώρο της συγκέντρωσης για να συμπαρασταθεί.

Αντιπροσωπεία των σπουδαστών έγινε δεκτή στο ΥΜΑΘ και κατέθεσαν τα αιτήματά τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ