Θεσσαλονίκη: Σαφάρι ελέγχων με το… βλέμμα σε σκληρότερο lockdown από Δευτέρα

Θεσσαλονίκη: Σαφάρι ελέγχων με το… βλέμμα σε σκληρότερο lockdown από Δευτέρα

Υπό στενή παρακολούθηση των λοιμωξιολόγων της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων είναι τις τελευταίες μέρες η Θεσσαλονίκη, καθώς ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται από κορωνοϊό είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν της Αθήνας, ενώ μεγαλύτερος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί, καθώς ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης είναι πέντε φορές μικρότερος σε σχέση με της Αττικής.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στην πόλη, βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, προς το παρόν δεν θέλει να βγάλει το «χαρτί» των σκληρότερων μέτρων, καθώς αποτελεί «κοινό μυστικό» πως στην παρούσα φάση δεν εφαρμόζονται καν τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων που κατέχουν κορυφαίες θέσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό, αν είχαν τηρηθεί με ευλάβεια τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τις 3 Νοεμβρίου, η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί σημαντικά. Μια βόλτα στους δρόμους της πόλης, αλλά και σε σημεία-κλειδιά για τη διασπορά του κορωνοϊού είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς πως ούτε καν η απλή χρήση της μάσκας δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Την ίδια ώρα οι εικόνες συνωστισμού αποτελούν σήμα… κατατεθέν για τις λαϊκές αγορές και την Κεντρική Λαχαναγορά, ενώ οι έλεγχοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι ή -στην  καλύτερη περίπτωση- πλημμελείς κι έχουν σχέση πρωτίστως με τις… φιλικές σχέσεις που αναπτύσσονται σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη όπου όλοι «μια… παρέα είμαστε».

Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που… υποχρεώνει τη μετάβαση στην πόλη αστυνομικών από άλλες περιοχές της χώρας οι οποίοι θα μπορέσουν να επιβάλλουν πρόστιμα με μεγαλύτερη ευκολία. Επιπλέον θα ενισχυθούν αριθμητικά οι τοπικές δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της δημοτικής αστυνομίας προκειμένου η «βεντάλια» των ελέγχων να απλωθεί παντού: Από αύριο τα μικτά κλιμάκια θα πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα δίνοντας έμφαση στους χώρους εργασίας και στις λαϊκές αγορές, ενώ πλέον θα ελέγχονται ενδελεχώς οι λόγοι για τους οποίους μετακινείται κάποιος, όπως για παράδειγμα οι… κομμώτριες και οι μανικιουρίστες οι οποίες έχουν πάρει σβάρνα τα σπίτια, στέλνοντας sms για μετακίνηση με τον αριθμό 4 «για βοήθεια ατόμου σε ανάγκη» και κουβαλώντας από σπίτι σε σπίτι τα «βαλιτσάκια» τους που έχουν χαρακτηριστεί ως υγειονομικές «βόμβες» κορωνοϊού.

Στόχος των εντατικών ελέγχων, αλλά και των προστίμων που θα πέσουν για άσκοπες μετακινήσεις και για μη τήρηση των μέτρων είναι η συμμόρφωση των πολιτών. Άλλωστε, όπως έλεγε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη γνωστός επιστήμονας ο οποίος συχνά- πυκνά καταθέτει τις απόψεις τους στα τηλεοπτικά παράθυρα, «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».

«Επιτέλους οι τοπικοί άρχοντες, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ιδίως στη Θεσσαλονίκη πρέπει να βγουν ένα βήμα πιο μπροστά. Και γιατί όχι, να βγουν ακόμη κι έξω στον δρόμο. Να περπατήσουν και να κάνουν συστάσεις σε όλους όσοι δεν φορούν τη μάσκα. Απλά πράγματα», προσθέτει το κορυφαίο μέλος της ομάδας που αποφασίζει για τα μέτρα. Παράλληλα διαπιστώνει πως οι εικόνες μέσα από τις εντατικές που κάνουν τον γύρο των social media τις τελευταίες μέρες έχουν συμβάλει σε έναν βαθμό στη συμμόρφωση των πολιτών οι οποίοι έχουν φοβηθεί κι έχουν ελαφρώς… συμμαζευτεί.

Με αυτά τα δεδομένα θωρείται βέβαιο πως νέα μέτρα δεν πρόκειται να πέσουν στο «τραπέζι» της συζήτησης πριν από τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου. Οι επιδημιολόγοι περιμένουν τα στοιχεία των επόμενων 4-5 ημερών οπότε θα έχουν ενταθεί οι έλεγχοι. Και αν μέχρι τότε δεν υπάρξουν σημάδια βελτίωσης στο «μέτωπο» των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός ακόμη πιο σκληρού lockdown…

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ