Θεσσαλονίκη: Σαράντα φοιτητές από 12 χώρες στην 6η Διεθνή Ακαδημία Δημοσιογραφίας (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Σαράντα φοιτητές από 12 χώρες στην 6η Διεθνή Ακαδημία Δημοσιογραφίας (ΦΩΤΟ)

Σαράντα φοιτητές από 12 χώρες και 14 διαφορετικά πανεπιστήμια, από την Ιταλία, την Ουκρανία και την Αρμενία μέχρι την Αμερική, την Αφρική και την Ινδία, συμμετέχουν στην 6η Διεθνή Ακαδημία Δημοσιογραφίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Τέτοιου είδους διαδικασίες που προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και μάλιστα όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή, αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για την Πολιτεία. Ευκαιρία να πάρουμε ιδέες, προτάσεις και καλές πρακτικές προς την κατεύθυνση παραγωγής πολιτικών, για τις νέες μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ευρώπη και στη χώρα μας», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, κατά την έναρξη των εργασιών, σήμερα το πρωί, στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco.

«Η παραγωγή πνευματικής πρώτης ύλης από τον ακαδημαϊκό χώρο αποτελεί την καλύτερη πρώτη ύλη για κάθε Πολιτεία στην παραγωγή των πολιτικών», πρόσθεσε ο κ. Γαλαμάτης, επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα της πολυφωνίας και του πλουραλισμού, της ασφάλειας των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των fake news βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η πρωτοβουλία της δημιουργίας της Ακαδημίας ανήκει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και συγκεκριμένα στον αν. καθηγητή Νίκο Παναγιώτου και στον καθηγητή Χρήστο Φραγκονικολόπουλο και διοργανώνεται από το Τμήμα και από την Έδρα Jean Monnet για τη Δημόσια Διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της Ακαδημίας, όπως επισήμανε ο κ. Παναγιώτου, είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας διεθνής εκπαιδευτικός κόμβος, κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνεται από τις συμμετοχές φοιτητών αλλά και ομιλητών από πολλές και διαφορετικές χώρες. «Οι προηγούμενες Ακαδημίες έχουν αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα, γιατί έχουν δημιουργήσει μια τέτοια κοινότητα, η οποία αναδεικνύει συνεχώς τη χώρα και τις δυνατότητές της», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι απόφοιτοι των προηγούμενων ετών, «κάνουν συνεχώς αναφορές για την Ελλάδα και γίνονται ουσιαστικά πρεσβευτές της χώρας μας, αλλά και μιας διεθνούς κουλτούρας, την οποία εκφράζει στο συγκεκριμένο σχολείο. Είναι, δηλαδή, η καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα», είπε ο κ. Παναγιώτου.

Στην πολυπολιτισμική σύνθεση των συμμετεχόντων έδωσε έμφαση και ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολύτιμες εμπειρίες που είχε αποκομίσει ο ίδιος, όταν ήταν φοιτητής, από αντίστοιχα σχολεία. «Με επηρέασαν βαθιά, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχεις την ευκαιρία να ακούσεις ανθρώπους από άλλες χώρες. Πολλές συζητήσεις και συνεργασίες από εκείνες τις συμμετοχές ήταν καθοριστικές για τη ζωή μου και γι’ αυτό ενθαρρύνουμε και τους δικούς μας φοιτητές να συμμετέχουν», σημείωσε ο κ. Φραγκονικολόπουλος, ενώ για «σπουδαία εμπειρία», έκανε λόγο και ο νεαρός δημοσιογράφος Λεονάρντο Ντελφάντι, από τη Βερόνα της Ιταλίας, απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Παραπληροφόρηση, νέες εξελίξεις στα ΜΜΕ και ασφάλεια των δημοσιογράφων στο επίκεντρο

Στη θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας συζητιούνται κάθε χρονιά οι νέες εξελίξεις στον τομέα της επικοινωνίας και των ΜΜΕ. Πάντοτε, μέσα στις θεματικές είναι σταθερά τα θέματα της παραπληροφόρησης και του γραμματισμού στα ΜΜΕ. Πέρυσι και φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, ενώ έχει ξεκινήσει και ένα κομμάτι που σχετίζεται με τη φωτοδημοσιογραφία.

«Αυτή η δράση εντάσσεται σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει και θα ακολουθήσει μία ακόμη στα τέλη Αυγούστου, σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Μια εκπαίδευση για το πώς οι δημοσιογράφοι μπορούν να καλύπτουν πολέμους και κρίσεις», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου.

Το συγκεκριμένο σχολείο είχε διοργανωθεί για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια στο Κιλκίς, λόγω πανδημίας δεν ξαναέγινε και φέτος θα επαναληφθεί. «Είναι το μοναδικό σχολείο στην Ευρώπη, πιστοποιημένο για ανθρώπους, οι οποίοι καλύπτουν πολεμικές συγκρούσεις», υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιώτου.

Η πρωτοβουλία της Ακαδημίας συγκεντρώνει το κύρος και την εξειδίκευση Πανεπιστημίων και Οργανισμών από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ, ενώ υποστηρίζεται από οργανισμούς, εταιρείες και think-tanks, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της δημοσιογραφίας και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Συμμετέχουν επίσης οι εξής φορείς και οργανισμοί: Deutsche Welle, Temple University USA, Hallym University, Corea, Beijing University of Foreign Studies, Xi’an Jiaotong-Liverpool University, University of Zagreb, University of Novi-Sad, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Proof organization: Media for Social Justice, iMedD, World Learning και Digital Communication Network Global.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται στην αγγλική γλώσσα και θα ολοκληρωθούν στις 22 Ιουλίου 2022, ενώ περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο: http://joursummerschool.org/

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΗΠΑ: Καραμπόλα με έξι νεκρούς λόγω «καταιγίδας σκόνης» (VIDEO)

Ρέθυμνο: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Κλιμάκια της περιφέρειας από αύριο στις πληγείσες περιοχές

Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Η Σερβία επιβεβαιώνει ότι μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά

Αύριο Δευτέρα στη Σιάτιστα η εξόδιος ακολουθία του Νικόλαου Παπαγεωργίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top