Θεσσαλονίκη: Σε ελεύθερη πτώση η τουριστική κίνηση

Θεσσαλονίκη: Σε ελεύθερη πτώση η τουριστική κίνηση

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η αναζωπύρωση του covid-19 σπρώχνει ήδη προς τα κάτω και, ακόμη πιο κάτω, τις πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, ενώ τα «μαύρα» μαντάτα από τον συνεδριακό τουρισμό είναι βέβαιο, ότι τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, θα επηρεάσουν αρνητικά την κίνηση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ως τις προάλλες οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης ήταν κοντά στο 20%, αλλά και αυτό το πολύ περιορισμένο ποσοστό είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί μέσα στον Αύγουστο καθώς τις τελευταίες ημέρες ακυρώνονται πολλές κρατήσεις, όπως είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Ανδρέας Μανδρίνος.

Ο κλάδος φιλοξενίας και οι επιχειρήσεις που κινούνται γύρω από αυτόν, φέτος δεν περιμένουν κάτι ιδιαίτερο από την Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεν αλλά θα είναι, όπως έχει άλλωστε λεχθεί, μία «έκθεση ειδικού σκοπού», τύπου Β2Β και δραστικά περιορισμένης κίνησης.

Περιμένοντας το 2021

Η φετινή χρονιά, από το Μάρτιο και μετά, είναι πανθομολογουμένως, μία χαμένη χρονιά από πάσα άποψη και το θέμα δεν θέλει καν εξήγηση.  Το ζήτημα είναι, πόσο θα επηρεαστεί από τον κορωνοϊό και την εξάπλωσή του, το 2021 και αυτό θα το διαπιστώσουμε προς τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο. Τότε γίνονται οι προκρατήσεις για τη θερινή σεζόν, από την οποία περιμένει να ωφεληθεί και η Θεσσαλονίκη, σαν σταθμός διερχόμενων ξένων τουριστών αλλά και σαν προορισμός city break ειδικά των Βαλκάνιων οι οποίοι φυσικά, σαν γείτονες, δεν κάνουν από νωρίτερα κρατήσεις σε καταλύματα.

Στον όλο προβληματισμό πρέπει όμως να εντάξουμε μια ακόμη παράμετρο, αυτή της κάμψης του λεγόμενου MICE, δηλαδή του κλάδου που εστιάζει στα συνέδρια και τις εταιρικές διοργανώσεις.

Thessaloniki Convention Bureau

Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και μέσω του Thessaloniki Convention Bureau, έχει προσπαθήσει συστηματικά να ανεβάσει τον συνεδριακό τουρισμό και είχε, ως πριν τον covid-19,  διαγράψει ανοδική πορεία. Αρκεί να αναφερθεί ότι πέρυσι πραγματοποιήθηκαν στην πόλη 440 συνέδρια και ημερίδες στα οποία συμμετείχαν 69.500 άτομα.

Φυσικά όλοι αυτοί οι άνθρωποι, δεν υπήρχε ανάγκη να διανυκτερεύσουν στην πόλη, αλλά οπωσδήποτε κάποιοι αρκετοί, κυρίως για τις πανελλαδικού και διεθνούς χαρακτήρα διοργανώσεις, το έπραξαν.

Yβριδικές συνεδριακές διοργανώσεις

Με την πανδημία να μη λέει να καταλαγιάσει, όπως φαίνεται κι’ από πρόσφατη έρευνα, ο Κλάδος υποφέρει από ακυρώσεις και αναβολές διοργανώσεων. Πέραν αυτού, όπως επισημαίνει η διευθύντρια του TCB κα. Σωτηρίου, ο Κλάδος κινείται προς τις υβριδικού τύπου εκδηλώσεις, όπου δηλαδή 5-10 άτομα, οι εισηγητές, θα συζητούν γύρω από ένα τραπέζι και οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούν διαδικτυακά.

Οι εξελίξεις αυτές, αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη σαν προορισμό, καθώς η πόλη πάλευε να γίνει γνωστή ως συνεδριούπολη και να μπει ως τέτοια στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη. Επιπλέον, οι Διαδικτυακές διοργανώσεις συνεπάγονται απώλειες για τις ξενοδοχειακές μονάδες και όλη τη βιομηχανία προϊόντων και υπηρεσιών, που υποστηρίζει τον συνεδριακό τουρισμό, από τις εταιρείες catering, τα ταξί, τα εστιατόρια, τα τυπογραφεία και φωτογραφεία κ.ο.κ.

Συνεπώς το συμπέρασμα είναι ένα: οι δύσκολες ημέρες συνεχίζονται και θα έχουν διάρκεια για αρκετούς μήνες ακόμη, με τους ξενοδόχους και όλο το τεράστιο κύκλωμα του Τουρισμού, να περιμένει πως και πως, το εμβόλια για τον covid-19.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top