Φόβο για νέα αιματοχυσία και κλιμάκωση των βιαιοτήτων έχουν προκαλέσει τα σοβαρά οπαδικά επεισόδια που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρόσφατα περιστατικά, με το σοβαρότερο να αφορά τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν στη συμβολή των οδών Κωνσταντίνου Καραμανλή και 28ης Οκτωβρίου, όταν άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν δύο άτομα, το μεσημέρι της Πέμπτη (21.1.2021), προκάλεσαν σήμερα την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την οπαδική βία.
Το παραπάνω συμβάν, αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, μόνο την «κορυφή από το παγόβουνο» της βίας μεταξύ οπαδών διαφορετικών ομάδων, που διαδραματίζεται στους δρόμους της πόλης, αφού το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν τουλάχιστον τρεις υποθέσεις, που αποδίδονται σε οπαδικά κίνητρα.
Θυμίζουμε ότι, τα ξημερώματα της Κυριακής (24.1.2021), περίπου στις 02.00, επί της οδού Μαρτίου, δύο άγνωστοι πέταξαν βόμβα μολότοφ μέσα σε πιτσαρία που ήταν εν λειτουργία με τον ιδιοκτήτη και εργαζόμενους εντός του καταστήματος, χωρίς ωστόσο να εκραγεί. Η αστυνομία έσπευσε στο σημείο, όμως οι δράστες έχουν επιβιβαστεί σε μοτοσυκλέτα και έγιναν… «καπνός». Τόσο ο τόπος όσο και ο χρόνος της επίθεσης κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν πως πρόκειται για ένα ακόμα συμβάν με οπαδικά κίνητρα. Μισή ώρα αργότερα, ένα ΙΧ τυλίγεται στις φλόγες, στην περιοχή της Μαρτίου. Άγνωστοι έσπασαν το τζάμι του αυτοκινήτου, άναψαν πυρσό και τον πέταξαν στο εσωτερικό του ένα αναμμένο πυρσό με αποτέλεσμα το όχημα να τυλιχτεί στις φλόγες.
Μέχρι στιγμής, για τα παραπάνω περιστατικά δεν έχει γίνει καμία σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ.
Κούβελας: Εκατοντάδες δικογραφίες, ελάχιστες φτάνουν στα δικαστήρια
Τα ανησυχητικά περιστατικά οπαδικής βίας που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και Δικηγόρος, Δημήτρης Κούβελας με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και τον Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας.
Ο Ταξίαρχος κ. Αντώνιος Τζιτζής τόνισε ότι, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση προκειμένου να αποτρέπει περιστατικά χουλιγκανισμού τόσο στα γήπεδα, όσο και να προλαμβάνει συγκρούσεις μεταξύ πολυάριθμων ομάδων οπαδών, κατά τα λεγόμενα «ραντεβού θανάτου» που κλείνουν μεταξύ τους. Μίλησε δε με λεπτομέρειες για τις δράσεις που αναλαμβάνει η υπηρεσία με στόχο την εξάλειψη των φαινομένων αυτών.
Ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. ενημερώθηκε πλήρως για τα γεγονότα οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη που «αμαυρώνουν όχι μόνο τον αθλητισμό αλλά και την ίδια τη δημοκρατία», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Μιλώντας στο GRTimes.gr μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κούβελας τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, στις αρμόδιες υπηρεσίες και τη δικαιοσύνη για τον καταλογισμό ευθυνών στους δράστες και την παραδειγματική τιμωρία τους. Επισήμανε δε, ότι «πρόκειται για ένα λυπηρό φαινόμενο» για το οποίο ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλίες αναφορικά με την αντιμετώπισή του και στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί της επόμενες ημέρες με την εισαγγελέα Αθλητικής Βίας. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε ως πολιτεία να κάνουμε πράγματα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Κούβελας από την Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια μπορεί να έχουν σχηματιστεί εκατοντάδες δικογραφίες, με ονοματεπώνυμα φερόμενων δραστών, ωστόσο οι περισσότερες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο ακροατήριο και βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, από τις 650 δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια οι 450 είναι σε εκκρεμότητα, με τον ίδιο να τονίζει ότι υπάρχουν και άλλα περιστατικά τα οποία δεν γίνονται γνωστά στις Αρχές.
«Ως δικηγόρος αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών, που ξεπερνούν την εισαγγελία, μπορεί να χρειάζεται μια νομοθετική παρέμβαση», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως θα μπορούσαν να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις στον Αθλητικό νόμο σχετικά με τις διαδικασίες και τις ποινές για τους παραβάτες, γιατί τελικά όλα αυτά καταλήγουν ή συνδυάζονται με ποινικά αδικήματα, όπως είπε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο συμβάν με τους πυροβολισμούς. «Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν είναι για να εξελίσσονται πιο γρήγορα οι διαδικασίες και η τιμωρία των δραστών να είναι παραδειγματική», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος εξήρε την δουλειά που κάνει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο της οπαδικής βίας δεν τελειώνει από την μία ημέρα στην άλλη και ότι χρειάζεται δρόμο, συνεργασία πολλών, αυτοσυγκράτηση, και παιδεία – ξεκινώντας από τα σχολεία.