Θεσσαλονίκη: Στην προβολή της ταινίας “Luchadoras” ο Γιάνης Βαρουφάκης (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Στην προβολή της ταινίας “Luchadoras” ο Γιάνης Βαρουφάκης (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από σήμερα ο Γιάνης Βαρουφακης ο οποίος επισκέφτηκε τον θερινό κινηματογράφο Ellinis προκειμένου να δει την ταινία Luchadoras που προβάλλεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Η επιλογή της συγκεκριμένης ταινίας δεν είναι τυχαία, όπως ανέφερε ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγώνες των γυναικών που ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης και εντάσεων είναι τα πρώτα θύματα.

«Επιτέλους ανοίγει πολιτιστικά η Θεσσαλονίκη, γενικότερα η Ελλάδα. Η επιλογή που κάναμε της ταινίας που θα δούμε σήμερα δεν είναι τυχαία. Αφορά τις γυναικοκτονίες στην πόλη Χουαρές, την οποία την έχω ζήσει κιόλας. Θα μου πείτε τι σχέση έχει με εμάς η Χουαρές που είναι το νεκροταφείο των γυναικών παγκοσμίως. Έχει. Γιατί δείχνει ότι σε περιόδους κρίσης και σε περιόδους εντάσεων, οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα. Γυναίκες και ξένοι. Και αυτή η διασύνδεση Χουαρες – Θεσσαλονίκης που τυγχάνει το φεστιβάλ σήμερα είναι μία πολύ χρήσιμη δίοδος πνευματική και πολιτική για εμάς».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το περιστατικό της Καρολάιν, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε:

«Όχι μόνο η Καρολάιν. Είχαμε την απίστευτη πατριαρχική έξαρση της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή με το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια όπου βγήκε όλο το μίσος εναντίον του φεμινισμού και του γυναικείου κινήματος. Το είδαμε και στα θέματα της γονιμότητας, αυτό το συνέδριο που ευτυχώς ακυρώθηκε. Υπάρχει πάντα μία σύμφυση της έξαρσης της πατριαρχίας, του μισογυνισμού, της βίας εναντίον των γυναικών, των ξένων, με την οικονομική και κοινωνική κρίση».

Η ταινία αφορά ένα τρυφερό κινηματογραφικό πορτρέτο τριών γενναίων παλαιστριών από τη Σιουδάδ Χουάρες (μεξικανική πόλη γνωστή για τα υψηλά ποσοστά γυναικοκτονιών της), που αγωνίζονται να αλλάξουν την εικόνα της γυναίκας στην πατρίδα τους – τόσο στο ρινγκ όσο και στην καθημερινότητά τους, ενώ θίγει κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Στην επίσκεψη του που θα διαρκέσει έως αύριο, Δευτέρα, ο Γιάνης Βαρουφακης θα έχει σειρά συναντήσεων και επαφών με συλλογικότητες για ζητήματα των πολιτών και των εργαζομένων της πόλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του, θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης στα γραφεία του ΜέΡΑ25, αύριο στις 12.30, ενώ το απόγευμα, στις 19.30 θα ακολουθήσει συζήτηση για τους Δημόσιους χώρους, τη διαχείριση απορριμμάτων, την ποιότητα ζωής, το Περιβάλλον, δίπλα από τον Λευκό Πύργο.

Όπως έχει ανακοινωθεί, θα παρέμβουν με εκπροσώπους τους η Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασσήρου, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά, η Δημοτική Κίνηση «η Πόλη Ανάποδα», η περιφερειακή κίνηση Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία, άλλες συλλογικότητες και πολίτες ενεργοί σε κινήματα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνοδευόταν από την βουλεύτρια Β’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Αδάμου, τον Εκπρόσωπο Τύπου, Μιχάλη Κριθαρίδη και στελέχη και μέλη του κόμματος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top