Θεσσαλονίκη: Xτύπησαν 90άρια οι πληρότητες στα ξενοδοχεία τα Σαββατοκύριακα

Θεσσαλονίκη: Xτύπησαν 90άρια οι πληρότητες στα ξενοδοχεία τα Σαββατοκύριακα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Με ανέλπιστα μεγάλες πληρότητες κλείνει ο μήνας Ιούλιος για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, αφού στο 90% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων που άνοιξαν μετά την τελευταία προσωρινή παύση λειτουργίας λόγω covid-19, τα ποσοστά των πληροτήτων διαμορφώνονται κοντά στο 72% και πλησιάζουν εκείνα του Ιουλίου 2019.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος, δήλωσε ανεπιφύλακτα ικανοποιημένος καθώς οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τις κρατήσεις που υπήρχαν στις αρχές του μήνα και οι οποίες έδιναν πληρότητες κοντά στο 30%-35%.

«Τα Σαββατοκύριακα οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης φτάνουν στο 90% και κατά τις καθημερινές είναι κοντά στο 60%, οπότε έχουμε ένα μέσο όρο γύρω στο 72%, όταν τον Ιούλιο του 2019 και σε περίοδο προ πανδημίας, οι πληρότητες ήταν κοντά στο 78%», είπε ο κ. Μανδρίνος σημειώνοντας ωστόσο πως στα 5άστερα ξενοδοχεία οι μέσες πληρότητες είναι χαμηλότερες, κοντά στο 50%.

Ο  φετινός Ιούλιος είχε τις δικές του ιδιαιτερότητες, κάποιες αναμενόμενες και κάποιες όχι. Στις αναμενόμενες είναι το φαινόμενο  των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

«Προηγούμενες χρονιές, προ πανδημίας, πριν Έλληνες ή ξένοι ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, φρόντιζαν να έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο. Φέτος διαπιστώσαμε ότι μεγάλο ποσοστό των πελατών μας , ίσως και το 25%-30%, έρχεται έχοντας πάρει απόφαση να ταξιδέψει την τελευταία στιγμή, πιστεύοντας ότι αφού φθάσει στην πόλη, θα ψάξει και θα βρει ξενοδοχείο. Προφανώς η συμπεριφορά των ταξιδιωτών έχει επηρεασθεί από τις συχνές ανατροπές που προκαλεί ο κορωνοϊός στα υγειονομικά δεδομένα», πρόσθεσε ο κ. Μανδρίνος.

Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης γεμίζουν από πολλούς Ρουμάνους, οι οποίοι μάλιστα άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές από τον Ιούνιο ακόμη. Πολλοί ακόμη είναι οι Ισραηλινοί, Βούλγαροι, αρκετοί Γερμανοί και Πολωνοί, Ιταλοί, ενώ για πρώτη χρονιά επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και αρκετοί Ουκρανοί.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς, αναμένεται να βοηθηθεί από τη σύνδεση του αεροδρομίου “Μακεδονία”, με απευθείας πτήσεις, από 28 χώρες. Τον Αύγουστο και μετά την ομαλοποίηση των πτήσεων, η Θεσσαλονίκη θα συνδέεται με: Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Κύπρο, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία, Ισραήλ, Βέλγιο, Πολωνία, Σουηδία, Σερβία, Τουρκία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Δανία, Ιρλανδία, Τσεχία, Βουλγαρία, Μάλτα, Μολδαβία, Γεωργία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο και Λετονία. Από τις χώρες αυτές, υπάρχει τουλάχιστον μία πτήση την εβδομάδα, για Θεσσαλονίκη, ενώ η πόλη δέχεται και μεγάλο αριθμό οδικών τουριστών.

Oι ξένοι τουρίστες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, κατά τη θερινή σεζόν, είναι ως επί το πλείστον διερχόμενοι. Κάνουν μία- δύο διανυκτερεύσεις στη πόλη, πηγαίνοντας για τις διακοπές τους ή γυρίζοντας από αυτές.

Οι προσδοκίες για τις διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο είναι πιο συγκρατημένες καθώς οι κρατήσεις είναι κοντά στο 20% των διαθεσίμων δωματίων στα ξενοδοχεία, χωρίς όμως να μπορούν από τώρα να γίνουν ασφαλέστερες προβλέψεις. Όσο για τον Σεπτέμβριο που είναι και ο μήνας της Γενικής Έκθεσης, τα μηνύματα είναι καλά και φαίνεται πως η κίνηση θα πιάσει υψηλά επίπεδα παρότι τα υγειονομικά μέτρα στη διάρκεια διεξαγωγής  της 85ης ΔΕΘ θα είναι αυστηρά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ