Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται για ένα ακόμη τριήμερο οι παραστάσεις για τον «Αμερικάνικο Βούβαλο» στο Metropolitan

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται για ένα ακόμη τριήμερο οι παραστάσεις για τον «Αμερικάνικο Βούβαλο» στο Metropolitan

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο τριήμερο των παραστάσεων του «Αμερικάνικου Βούβαλου» στο θέατρο Metropolitan.

Το έργο του David Mamet που σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος («Ταξίδι μιας Μεγάλης Μέρας μέσα στη Νύχτα» του Ευγένιου Ο’ Νηλ – ΚΘΒΕ, «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσσί Ουίλλιαμς – Εθνικό Θέατρο) θα παιχθεί για τρεις ακόμη βραδιές στις 11, 12 και 13 Νοεμβρίου 2022.

Τρεις μικροαπατεώνες θέλουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από το αμερικανικό όνειρο.

Πλοκή

Ο Μάμετ παρακολουθεί μια ημέρα τριών ανδρών που ζουν στο περιθώριο μιας αμερικάνικης μητρόπολης το 1975. Τρεις μικροαπατεώνες σχεδιάζουν μια διάρρηξη για να κλέψουν κάποια συλλεκτικά νομίσματα, η οποία όμως δεν γίνεται ποτέ. Εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, με τα όνειρά τους να βουλιάζουν και την απόγνωση να ξεχειλίζει, βλέπουν τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται, με τον πιο αδύναμο να γίνεται το εξιλαστήριο θύμα.

Όλη η πλοκή εκτυλίσσεται σ’ ένα παλιατζίδικο. Οι τρεις ήρωες ξεχασμένοι από την κοινωνία, όπως και τα ξεχασμένα αντικείμενα του παλαιοπωλείου, εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο του εύκολου κέρδους και στην επιχειρηματική «ηθική» αποτελούν τον ορισμό της διάψευσης του αμερικανικού ονείρου.

Με διεισδυτικό χιούμορ και κοφτούς διαλόγους, ο Mamet-εκπληκτικός τεχνίτης της γλώσσας- μάς βάζει στον κόσμο των τριών ανδρών που κάνουν τα πάντα για να πιάσουν «την καλή». Μια πικρή κωμωδία για την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος, για την απατηλή λάμψη του αμερικάνικου ονείρου και το μάταιο κυνήγι της επιτυχίας και του χρήματος που πνίγει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το εκρηκτικό έργο του David Mamet για την αναζήτηση της επιτυχίας και την απατηλή ματαιότητα του Αμερικάνικου ονείρου μιλά και για τη φιλία και τους άγραφους νόμους της «κανονικότητας» ανάμεσα στον σκληρό κόσμο τριών ανδρών όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινο συναίσθημα. Μια ηθική και μια φιλοσοφία ανάλογη της ηθικής και των ηθών των επιχειρησιακών συναλλαγών, όπου το κέρδος είναι η απόλυτη προτεραιότητα και το μέτρο της επιτυχίας. Όμως οι ήρωες του Βούβαλου έχουν αλήθεια μέσα τους και παρά το πρώτο τους επίπεδο που σχετίζεται με την αγωνία για χρήμα -που ταυτίζεται στη φιλοσοφία και της δική μας καπιταλιστικής «ευρωπαϊκής» ζωής – υπάρχει και η αγωνία αληθινών ψυχών που πάλλονται να βρουν νόημα για να υπάρξουν σ’ ένα σύστημα που συνεχώς τις αποβάλλει. Το έργο είναι αισιόδοξο αφού στην τελική μεγάλη μάχη μεταξύ προδοσίας και πραγματικής φιλίας, αλήθειας και ψέματος, ζωής και θανάτου επικρατεί η απροσποίητη αγάπη έστω και μ’ έναν χαμένο «θησαυρό».
Θανάσης Σαράντος

Έγραψαν για την παράσταση

”… H σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου είναι σπουδαία. Αξιοποίησε δεξιοτεχνικά και εν πολλοίς, τον έντονα προβοκατόρικο – συγκρουσιακό χαρακτήρα του έργου, και παρουσιαζει τους ήρωες, με όλες τους τις νευρώσεις, τις πολιτικές προκαταλήψεις και τη ζωτική ανάγκη τους για κοινωνική και υπαρξιακή αποκατάσταση. Οι ηθοποιοί λειτουργούν σαν ένα συμπαγές πλέγμα, σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι…”
Ευθύμιος Ιωαννίδης -Thessculture.gr

”…Ο Θανάσης Σαράντος ως ”δάσκαλος” μεταμορφώνεται με μαεστρία σ’ ένα ζοφερό και σκιώδες στοιχείο. Με σύλληψη και υλοποίηση της γενικής αισθητικής γραμμής του ρόλου απέδωσε πλήρως τη ψυχοσύνθεση του νευρικού και αντιδραστικού ήρωά του…”
Σιμόνη- Μαρια Γκολούμποβιτς – Θεατρομάνια

”…Οι ερμηνείες και των 3 ηθοποιών ήταν αληθοφανείς, δυναμικές και πειστικές, ταιριαστές με τους ρόλους που επωμίστηκαν, φέροντας -στον καθρέφτη του θεάτρου- μια σφραγίδα συγκοινωνούντων και συμπληρωματικών κοινωνικών και ατομικών οραμάτων, σχεδόν πριν την ακύρωση και το τέλος του παιχνιδιού… ”
Αγγέλα Μάντζιου Cityportal

«…Οι 3 ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους ιδιαίτερους ήρωες του Μάμετ αναδεικνύοντας τις λεπτές αποχρώσεις των χαρακτήρων, κάτι ανάμεσα σε μικροαπατεώνες δίχως αξία και τραγικούς ήρωες μιας αδυσώπητης καθημερινότητας, κάνοντας ερμηνεία καριέρας…

Νόρα Ράλλη, Εφημερίδα των Συντακτών

«…Ο Θανάσης Σαράντος μεγαλουργεί επί σκηνής. Μεστός, όλο νόημα και ποιότητα, στην εμφάνισή του, ο Θανάσης Σαράντος δεν σκηνοθετεί απλώς, αλλά ερμηνεύει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην οπτική του εξωτερικού παράγοντα (βλ. σκηνοθέτη) και τη μεταφορά αυτής στο θεατρικό στερέωμα με πρωταγωνιστικό ρόλο.Για το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα της παράστασης απαιτούνταν η συνύπαρξη στους ρόλους προσώπων με θεατρική παιδεία και ποιότητα χαρακτήρων. Και τα δύο αυτά στοιχεία το έργο τα εντόπισε στους ηθοποιούς Χριστόδουλο Στυλιανού (ερμηνεύει το ρόλο του Ντον) και Πάρη Σκαρτσολιά (ερμηνεύει το ρόλο του Μπομπ)…».
Αντώνης Χαριστός, ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

«…Ο Χριστόφορος Στυλιανού μεταφέρει την ενσυναίσθηση στον ήρωα του, τη συστολή, γίνεται οικείος καθώς ζει πλήρως τον ρόλο του. Ο Θανάσης Σαράντος ως δάσκαλος καταφέρνει με μαεστρία να γίνει ο μισητός χαρακτήρας του έργου. Ο άνθρωπος που μας «διατάζει» να πάρουμε θέση στα γεγονότα. Που «παίζει» με τα όριά μας και τη συνείδησή μας. Ο τρομαγμένος και εξαρτημένος νέος, ο Μπομπ, παίρνει σάρκα μέσα από τον Πάρη Σκαρτσολιά…»
Μαίρη Ζαρακοβίτη, ZAPPIT.GR

«…Ο Θανάσης Σαράντος ταιριάζει απόλυτα τους ηθοποιούς μεταξύ τους και συνθέτει ένα ερμηνευτικό τρίγωνο με την ιδανική σκηνική επικοινωνία εντάσσοντας και τα απαραίτητα κωμικά στοιχεία…»
Γιάννης Σεβαστίκογλου, THEATERSTAGE

«…Εκπληκτικοί ηθοποιοί και οι τρεις τους. Τέλεια διανομή! Και η σκηνοθεσία ρυθμική, σαν μουσικό συγκρότημα δρόμου μέσα στο κλειστοφοβικό μαγαζί ενός παλιατζή που ονειρεύεται πλούτη και μεγαλεία. Αυτό είναι το μήνυμα στο αριστοτεχνικό έργο τού Μάμετ, που προβαίνει στην πλέον εύστοχη κριτική τού πολιτικού αμοραλισμού και του αχαλίνωτου, ανεξέλεγκτου φιλελευθερισμού…» «
Κωνσταντίνος Μπούρας, ΓΡΑΦΕΙΝ

« …Ο Θανάσης Σαράντος ως ”δάσκαλος” μεταμορφώνεται σ’ ένα λούμπεν υποκοσμικό στοιχείο που ο θυμός και η βία αστράφτουν μέσα στο βλέμμα του. Απολαυστικός και γνήσιος παίζει με ολόκληρο το σώμα του, βουτάει μέσα στο ρόλο και γίνεται ένα ‘ αυτόν.

Ο Χριστόδουλος Στυλιανού ως Ντον, λιτά εκφραστικός παραπαίοντας ανάμεσα στο ρίσκο και στο φόβο, μας πείθει απόλυτα για τη λαχτάρα του να βγει από τη λάσπη με μια καλή αρπαχτή αλλά και για τα κρυμμένα συναισθήματα τρυφερότητας για τους συντρόφους του.

Πολύ καλός κι ο Πάρης Σκαρτσολιάς στο ρόλο του Μπομπ, ενός νεαρού που μόλις αρχίζει την καριέρα του στην περιθωριακή ζωή.Πονηρός και φοβισμένος, δουλοπρεπής και ύπουλος κατάφερε να μας μπερδέψει μέσα από την φυσική του ερμηνεία για το αν είναι ειλικρινής ή όχι..”
Θέατρο.gr

Ταυτότητα παράστασης

«Αμερικάνικος Βούβαλος»
του David Mamet
Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικό- Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική-Ήχοι: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Επιμέλεια κινήσης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Φανή Παϊτάκη
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης
Σύμβουλος δραματουργίας: Μάρκος Τσούμας
Παραγωγή: Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ
Εκτέλεση Παραγωγής:ΘέατροMetropolitan

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Χριστόδουλος Στυλιανού (Ντον), Πάρης Σκαρτσολιάς (Μπομπ), Θανάσης Σαράντος (Δάσκαλος)

Πού:ΘέατροMetropolitan

Πότε: Παρασκευή και Σάββατο 11 και 12 Νοεμβρίου στις 21:00 και Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 19:00

Εισιτήρια: από 12 ευρώ, ηλεκτρονικά στοviva.gr(https://bit.ly/3Mth4LQ) & καθημερινά στο ταμείο του Metropolitan: TheUrbanTheater (Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2), τηλ. 2311 284773

Διάρκεια: 95’

Ακατάλληλο για ανηλίκους

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γυναικοκτονία στη Μεσσήνη: Σοκάρουν τα νέα στοιχεία – Τη σκότωσε με βαριοπούλα στον ύπνο της (VIDEO)

Ιταλία: Mετανάστες πηδούν στη θάλασσα για να φύγουν από τα πλοία στα οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι της Κατάνης

ΗΠΑ: «Καμία συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή» για διατάραξη των ενδιάμεσων εκλογών, λέει αξιωματούχος

COP27: Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται 1 τρισεκατ. δολάρια ετησίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top