Θεσσαλονίκη: Τα καταστήματα “παλεύουν” για τα εμπορικά μισθώματα του 2019

Θεσσαλονίκη: Τα καταστήματα “παλεύουν” για τα εμπορικά μισθώματα του 2019

«Παλεύει» ακόμη η αγορά καταστημάτων, να πιάσει τις επιδόσεις που έχουν άλλοι τομείς της κτηματαγοράς στη Θεσσαλονίκη, αλλά πλέον είναι πολύ κοντά στο να φτάσει στα επίπεδα των μισθωτικών τιμών του 2019.

Τη «ζημιά» στα καταστήματα και πιο συγκεκριμένα, στα καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, προξένησε ο covid-19, με τα lock down, τους περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων όπως και τις αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών.

Παρά την επέλαση της Δέλτα και τώρα της μετάλλαξης Όμικρον, τα πάρα πολλά κρούσματα και τα αυστηροποιημένα μέτρα ελέγχου, παρατηρείται ότι ο κόσμος έχει σταδιακά συνηθίσει να ζει με τον κορωνοϊό. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που καταγράφεται μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά, η οποία μεταφράζεται σε ζήτηση για μισθώσεις καταστημάτων. Παρότι τα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε ημέρα από τον ΕΟΔΥ σχετικά με τον covid-19, είναι θλιβερά, πολλοί επιχειρηματίες αλλά και καταναλωτές, προετοιμάζονται για μια «ανοιξιάτικη ανάσταση».

Η αγορά καταστημάτων προσπαθεί να καλύψει την υστέρηση της διετίας 2020-2021 στις εμπορικές τιμές, υστέρηση σημαντική σε σχέση με την κατοικία που συνέχισε ανοδικά μέσα στον κορωνοϊό.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της αγοράς καταστημάτων στο σκληρό κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές, από δρόμο σε δρόμο, καθώς σε κάποιες οδούς οι εμπορικές τιμές είναι και κάτω από τις αντικειμενικές, ενώ σε άλλες τις έχουν υπερβεί, όπως επισήμανε στο  GRTimes.gr o κ. Δημήτρης Τζιβράς, γενικός διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της ΑΤΡΙΑ Υπηρεσίες Ακινήτων ΑΕ.

«Καταγράφονται μεγάλες διαφορές στα μισθώματα των καταστημάτων. Ορισμένοι δρόμοι του κέντρου δεν δείχνουν ακόμη σημάδια ανάκαμψης, όταν στην Τσιμισκή, τη Μητροπόλεως και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, οι πραγματικές τιμές είναι διπλάσιες ή και υπερδιπλάσιες από τις αντικειμενικές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μισθώματα», δήλωσε ο κ. Τζιβράς.

Εμπορικές τιμές πολλών ταχυτήτων

Για παράδειγμα, τα καταστήματα επί της Τσιμισκή, στο τμήμα από Π..Π.Γερμανού ως την Καρόλου Ντηλ και την Αριστοτέλους, νοικιάζονται προς 110-120 ευρώ/τ.μ. Στη Μητροπόλεως, ένα δρόμο μεγάλο και με σημαντική κίνηση, το τετραγωνικό μέτρο νοικιάζεται προς 70-80 ευρώ, ενώ ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας έχει γίνει «ο δεύτερος καλύτερος δρόμος» του κέντρου, με τα καταστήματα να εκμισθώνονται γύρω στα 90-100 ευρώ/τ.μ..

«Έχουμε μισθωτικές αξίες πολλών ταχυτήτων και η ζήτηση που εκδηλώνεται αφορά ως επί το πλείστον καταστήματα όχι μεγάλα, από 70-80 ως και 120 τετραγωνικά μέτρα. Πιθανώς η υλοποίηση κάποιων έργων που έχουν ανακοινώσει developers, στο κέντρο, να τονώσει και την εμπορική κίνηση στους δρόμους που δεν συμμετέχουν ακόμη στην ανοδική τάση των τιμών», πρόσθεσε ο κ. Τζιβράς.

Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και πως θα επιδράσει στην αγορά των καταστημάτων η δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου –Open Mall Galerius, που προωθούν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Εάν η κίνηση στην αγορά στην περιοχή της Πλατείας Ναυαρίνου και της Δημητρίου Γούναρη, τονωθεί, όπως και επιδιώκεται, σε επόμενη φάση ενδεχομένως να κινηθούν ανοδικά και οι μισθωτικές αξίες.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για την αγορά καταστημάτων, οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η επίδραση που έχει και θα έχει η διείσδυση των ηλεκτρονικών πωλήσεων, που σε συγκεκριμένες ειδικά κατηγορίες προϊόντων, έχει πάρει διαστάσεις μεγάλες, επηρεάζοντας και τη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων.

Από την άλλη πλευρά, όπως έχει γράψει το GRTimes.gr, υπάρχει σημαντική κινητικότητα στην κατοικία, στους χώρους γραφείων αλλά ακόμη και στους χώρους φιλοξενίας, παρά την κρίση που ακόμη πλήττει τον τουρισμό και τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία.

*φωτογραφία αρχείου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top