Την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων μεταξύ των νομών και την επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, περιμένουν οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, για να αρχίσουν να σκέπτονται ξανά πιθανό άνοιγμα των ξενοδοχείων τους προς το Μάρτιο- Απρίλιο.
Οι ξενοδόχοι περιμένουν τις εγκρίσεις για την 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, προσδοκούν ότι τελικώς θα χαριστεί το 50% της 4ης Επιστρεπτέας, ίσως και το 50% από τους πρώτους τρεις κύκλους του συγκεκριμένου μέτρου, ενώ ανυπομονούν και για την ανακοίνωση, μέσα στο Μάρτιο, του Μέτρου που θα αφορά ειδικά τον Τουρισμό και θα προβλέπει αυξημένο πλαφόν ενίσχυσης, ως τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένουν από την κυβέρνηση να ανακοινώσει άλλο πρόγραμμα που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και με το οποίο θα καλυφθούν οι ζημίες κυρίως των ξενοδοχείων που λειτουργούσαν το 2020, παρά τις χαμηλές πληρότητες που φυσικά συνεπάγονταν απώλειες για τις επιχειρήσεις. Αυτό το πρόγραμμα θα έχει πλαφόν ενίσχυσης τα 3 εκατ. ευρώ, οπότε όσοι είχαν καλύψει το όριο των 800.000 ευρώ της Επιστρεπτέας, να μπορούν να ζητήσουν υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα.
Κάλυψη των ζημιών όσων λειτούργησαν το 2020
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα που θα δοθούν από το εν λόγω πρόγραμμα θα είναι μη επιστρεπτέα. Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα δεν θα προσμετράται τόσο η απώλεια τζίρου το 2020, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά κυρίως τα έξοδα και οι ζημίες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια λειτουργίας των ξενοδοχείων αυτών, κατά το 2020.
Όπως γίνεται αντιληπτό, από το πρόγραμμα αυτό θα ενισχυθούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία και οι οποίες, λόγω χαμηλών πληροτήτων και εσόδων, γράφουν ζημίες.
Να σημειωθεί ότι από τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι ανοικτά περίπου το 1/3, γύρω στα 25. Από τα 12 5άστερα λειτουργούν πέντε, περίπου 10 δυναμικότητας περίπου 40 δωματίων και άλλα σχεδόν 10, μικρά. Συνολικά δηλαδή λειτουργούν κοντά 25 ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπαν επιχειρηματίες του κλάδου, το επόμενο άνοιγμα των μονάδων που είναι κλειστές, θα γίνει αφού ζυγιστούν πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, γιατί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί το φαινόμενο του ακορντεόν. Κάποιοι θα ανοίξουν ενδεχομένως στις αρχές Μαρτίου ή προς τα μέσα του μήνα, ενώ ως τις αρχές Απριλίου θα ανοίξουν όσοι μπορούν να λειτουργήσουν.
Κάποια ξενοδοχεία αναζητούν αγοραστή
Και τούτο λέγεται επειδή την πόρτα εξόδου από τον κλάδο βλέπουν αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες ενδιαφέρονταν να πουλήσουν και πριν ακόμη εκδηλωθεί η καταστροφική πανδημία του covid-19. Τώρα, όσες έχουν σωρευμένες υποχρεώσεις, βλέπουν ό,τι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να διαχειριστούν τους επόμενους μήνες της πολύ χαμηλής κίνησης και καταλήγουν στην αναζήτηση αγοραστών.
Πολλοί ξενοδόχοι εκτιμούν, ότι όταν πια κλείσει ο κύκλος των Επιστρεπτέων και των προγραμμάτων που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν χρήματα στις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για λίγους μήνες και πριν αρχίσει η θερινή σεζόν προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις προσωπικού, όταν θα παύσουν οι αναστολές συμβάσεων.
Αν επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί κύμα απολύσεων στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Η προσοχή σε ό,τι αφορά τη διατήρηση θέσεων εργασίας αφορά κυρίως τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία καθώς τα παραθεριστικά αναμένεται ότι φέτος θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με καλύτερες πληρότητες σε σχέση με τη σεζόν του 2020. Οι εκτιμήσεις δίνουν για φέτος κίνηση στο 60%-70% του 2019, χρονιάς καλής για τον ελληνικό τουρισμό.