Θεσσαλονίκη: Τρέχουν τα έργα, ανεβαίνει η αγορά ακινήτων

Θεσσαλονίκη: Τρέχουν τα έργα, ανεβαίνει η αγορά ακινήτων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ορατός είναι πλέον ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο τέλος το 2023, ενώ ως το τέλος του 2022-αρχές 2023 θα έχουν εγκατασταθεί τα πρώτα εργοτάξια για το μεγάλο έργο του Thessaloniki FlyOver, για την ανάπλαση της Ανατολικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Τα ανωτέρω τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης από την ‘Prodexpo North 2022’ κάνοντας αναφορά στο τεράστιο έργο υποδομών που προωθεί η κυβέρνηση, συνολικού ύψους 13 δις. ευρώ, πολλά από τα οποία, σχεδιασμένα πάνω στα πρότυπα της βιώσιμης ανάπτυξης, αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα.

Ο κ. Υφυπουργός, υποστήριξε για μία ακόμη φορά, ότι τα μεγάλα έργα υποδομών θα πρέπει να κρατηθούν μακριά από την πολιτική, γιατί η πολιτικοποίηση έχει βλάψει τη Θεσσαλονίκη με καθυστερήσεις δεκαετιών.

Βεσυρόπουλος: Αποδίδουν τα μέτρα για την αγορά ακινήτων

Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και τα κίνητρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατοικίας, κατά 48% σε όγκους και 57% σε αριθμό οικοδομικών αδειών, στο οκτάμηνο του 2021, ενώ τα μεγάλα έργα υποδομών που εκτελούνται και η επίτευξη σημαντικής αύξησης στο ΑΕΠ, παρά την πανδημία, επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της κτηματαγοράς στη Βόρειο Ελλάδα.

Τα ανωτέρω τονίστηκαν από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, κατά την έναρξη της ημερίδας Prodexpo North 2022, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στη συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% στην τελευταία διετία, σε ενισχυτικά μέτρα όπως η αναστολή στο ΦΠΑ για μία τριετία αλλά και η αναστολή στην επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις εκπτώσεις φόρου στις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, στην αύξηση των αφορολογήτων ορίων στις δωρεές και γονικές παροχές. Όλα αυτά τα μέτρα, όπως επισήμανε ο κ. Βεσυρόπουλος, λειτούργησαν θετικά, έδωσαν ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα, ενώ όπως ο Υφυπουργός πρόσθεσε, άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η απλοποίηση των διαδικασιών στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Καλαφάτης: Η Ελλάδα απέναντι στην κρίση

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (ΥΜΑΘ) κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφέρθηκε στην υπεύθυνη στάση που η Ελλάδα τηρεί στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις δυσάρεστες επιπτώσεις που αναπόφευκτα έχει για τη διεθνή κοινότητα, όπως φυσικά και για τη χώρα μας, η οποία όμως πέτυχε παρά την πανδημία, να θωρακιστεί σε μεγάλο βαθμό απέναντι στους κινδύνους, υλοποιώντας παράλληλα ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομών, που δίνει μάλιστα μεγάλη έμφαση στην Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα.

Μπίλλιας: Όραμα και πράξη για το Παραλιακό Μέτωπο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας εστίασε στο έργο που η Π.Κ.Μ. έχει αναλάβει να «τρέξει», σαν το οραματικό project που θα αλλάξει την μορφή της Θεσσαλονίκης .

Ο κ. Μπίλλιας αναφέρθηκε στο έργο της ενοποίησης, ανάπλασης και αναβάθμισης του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης σε μήκος 40 χλμ. , σημειώνοντας ότι ως τις αρχές του 2023 αναμένεται η υπογραφή το Προεδρικού Διατάγματος για την υλοποίηση του Σχεδίου. (Ε.Π.Σ.).

Ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε επίσης για τα πολλά έργα υποδομών που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στα έργα αναπλάσεων στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top