Θεσσαλονίκη-Ξεναγοί: Ζούμε στα όρια της επιβίωσης (VIDEO)

Θεσσαλονίκη-Ξεναγοί: Ζούμε στα όρια της επιβίωσης (VIDEO)

Σε μια τραγική κατάσταση, η οποία τους έχει οδηγήσει στα όρια της επιβίωσης, βρίσκονται οι ξεναγοί στην Ελλάδα, καθώς όπως λένε δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική στήριξη όλο αυτό το χρονικό διάστημα που έχουν μείνει με «δεμένα τα χέρια» και χωρίς εργασία.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, Αναστασία Γαϊτάνου από τους 3.000 ξεναγούς στη χώρα μας πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας ή ζουν στα όρια της επιβίωσης, αφού οι οικονομικές υποχρεώσεις όλο αυτό το διάστημα που βρίσκονται χωρίς εργασία, εξακολουθούν να τρέχουν.

«Ξέρω τουλάχιστον δύο περιπτώσεις συναδέλφων που τους έχουν κάνει έξωση από το σπίτι τους», περιγράφει η κυρία Γαϊτάνου. «Πάρα πολλοί έχουν ξενοικιάσει τα σπίτια όπου έμεναν και επέστρεψαν στους γονείς τους. Άλλοι ζουν με δανεικά, χρωστούν σε τράπεζες κλπ. Η κατάσταση είναι τραγική από τον Νοέμβριο του 2019. Δεν πάει άλλο. Όταν μας λένε ότι ανοίγει ο τουρισμό, μας “ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι”. Η κατάσταση είναι δραματική», τόνισε στη διάρκεια της σημερινής διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν ξεναγοί μπροστά στον Λευκό Πύργο.

Όπως επισημαίνει η κυρία Γαϊτάνου, οι ξεναγοί θεωρούνται βάσει του νόμου μισθωτοί με πολλούς εργοδότες, καθώς έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας και εξ αυτού του λόγου δεν είναι στο ΕΡΓΑΝΗ. «Δεν φαινόμαστε πουθενά», αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας για το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζουν.

«Νιώθουμε ξεχασμένοι – Καμία υποστήριξη»

«Νιώθουμε πραγματικά ξεχασμένοι από το κράτος. Δεν έχουμε λάβει την υποστήριξη που θεωρούμε ότι δικαιούμαστε δεδομένου ότι είχαμε πλήρη απώλεια εισοδήματος από τον Νοέμβριο του 2019 που τελείωσε η σεζόν, πριν ξεκινήσει η πανδημία. Μέσα στο 2020 πήραμε μόνο 1.868 ευρώ. Ειλικρινά δεν ξέρω ποιος μπορεί να ζήσει με αυτά τα χρήματα για έναν χρόνο. Μέσα στο 2021 έχουμε πάρει 1.068 ευρώ», τονίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βόρεια Ελλάδος.

Παράλληλα, όπως λέει η ίδια, στη συνέχεια, μπορεί να υπάρχουν αναγγελίες από τον Μάρτιο για το επίδομα του ίδιου μήνα, όμως δεν έχει υπάρξει καν ΦΕΚ μέχρι σήμερα. «Έχουμε μόνο 50 ένσημα το 2020. Το κράτος δεν μας αναγνωρίζει ως πληττόμενο επάγγελμα και θα ήθελα να μου το εξηγήσει κάποιος από τους υπεύθυνους αυτό. Δεν έχουμε δικαίωμα σε καμία παροχή και διευκόλυνση που έχει δοθεί σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Πώς μπορεί να ζήσει έτσι ένας άνθρωπος;» λέει χαρακτηριστικά η Αναστασία Γαϊτάνου.

Παράλληλα, οι ξεναγοί ζητούν να προσαρμοστούν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, που λόγω των περιορισμών όσον αφορά στην επίσκεψη σε Αρχαιολογικού Χώρους και Μουσεία, κάνουν σχεδόν αδύνατη την όποια εργασία για τους ξεναγούς και το κόστος δυσβάσταχτο για κάθε τουριστικό πρακτορείο. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν, επιτρέπεται να βρίσκονται 42 άτομα μέσα σε ένα λεωφορείο, όμως μόνο 15 σε ένα αρχαιολογικό χώρο και μόνο 8 σε ένα μουσείο!

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος:

Δείτε φωτογραφίες του GRTimes.gr από τη σημερινή διαμαρτυρία:

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ