Θεσσαλονίκη: “Ζημιά” 100.000 ευρώ από την παράνομη χωματερή (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: “Ζημιά” 100.000 ευρώ από την παράνομη χωματερή (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Συνεχίζει να αναπτύσσεται η απέραντη χωματερή που έχει δημιουργηθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κοντά στον σταθμό ΚΤΕΛ και σε μικρή απόσταση από τον αστικό ιστό, η οποία περιλαμβάνει τόνους από μπάζα με οικοδομικά υλικά, λάστιχα αυτοκινήτων, κουφάρια ζώων, έπιπλα και κάθε λογής σκουπίδια. Μάλιστα, το θέμα έφτασε έως και την Βουλή, έπειτα από σχετική ερώτηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα – ύστερα από ρεπορτάζ του GRTimes.gr, αφού το συγκεκριμένο σημείο έχει μετατραπεί σε υγειονομική “βόμβα”, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία.

Το ζήτημα του καθαρισμού αποτέλεσε για μεγάλο διάστημα “καυτή πατάτα” αφού κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη για να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή του, με την απάντηση να έρχεται τελικά από το γραφείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, που επεσήμανε ότι βάσει των κείμενων διατάξεων, η αποκομιδή στερεών αποβλήτων αφορά τον οικείο δήμο, δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στο κομμάτι που ανήκει στα διοικητικά του όρια.

Έτσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο GRTimes.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες, στο σημείο έγινε αυτοψία από κλιμάκιο του Δήμου, της Περιφέρειας αλλά και της αστυνομίας πριν από 15 ημέρες και κρίθηκε απαραίτητο να αναλάβει τον καθαρισμό εργολάβος, ο οποίος θα μπορέσει να διαθέσει τον ανάλογο αριθμό μηχανημάτων που απαιτούνται για τον καθαρισμό. Ο ίδιος επεσήμανε ότι, το επόμενο διάστημα αναμένεται το θέμα να τεθεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εγκριθεί το ποσό που θα απαιτηθεί από τον εργολάβο που θα “τρέξει” τη διαδικασία. Σύμφωνα με σχετικές προσφορές από εταιρείες που εκτίμησαν την κατάσταση, το ποσό που θα απαιτηθεί είναι περίπου 100.000 ευρώ, ενώ η ανάδοχος θα προκύψει έπειτα από διαγωνισμό.

Σημειώνεται ότι για να καθαριστεί η έκταση δεκάδων στρεμμάτων στην οποία έχει αναπτυχθεί η παράνομη χωματερή, θα χρειαστεί να στηθεί μεγάλη επιχείρηση για να μπορέσουν να απομακρυνθούν τόνοι από οικοδομικά υλικά αλλά και βαριά αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να μεταφερθούν και να επεξεργαστούν ανάλογα. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ζεϊμπέκης, παρόλο που οι “μηχανές” της υπηρεσίας Καθαριότητας είναι συνεχώς αναμμένες και δουλεύουν “non stop” για να είναι καθαρή η πόλη και οι δημοτικές κοινότητες, η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί πρόβλημα το οποίο ο δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνος του, αφού αφενός δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μηχανήματα – φορτηγά οχήματα  – που χρειάζονται και αφετέρου ούτε ο χώρος που θα χρειαστεί να μεταφερθούν τα φορτία.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει σχετικό υπόμνημα στην Ελληνική Αστυνομία στο οποίο, μεταξύ άλλων, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, τίθεται το θέμα της επίβλεψης με πιο συχνές περιπολίες. Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι θα ήταν άσκοπο να καθαριστεί ο χώρος χωρίς να τοποθετηθεί περίφραξη ή στηθαία τα οποία δε θα επιτρέπουν την πρόσβαση στους ασυνείδητους που ξεφορτώνουν ασύστολα ότι επιθυμούν, καθώς πολύ γρήγορα θα δημιουργηθεί ξανά η ίδια εικόνα. Άλλωστε, αυτό είχε γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν, αφού το συγκεκριμένο σημείο είχε καθαριστεί τουλάχιστον πέντε φορές, ωστόσο, γρήγορα επανήλθε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Τέλος, αυτό που προκαλεί σίγουρα αίσθηση και παραμένει άγνωστο έως σήμερα, είναι γιατί δεν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες στο παρελθόν έτσι ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση του προβλήματος, δεδομένου ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σημείο μετατράπηκε σε ανεξέλεγκτη χωματερή πολύ γρήγορα μετά τον καθαρισμό του.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top