Τι ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ

Τι ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ

Την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της σε μια τροχιά σταθερής ανάπτυξης επισήμανε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Μασούτης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης στο ΥΜΑΘ.

Ο κ. Μασούτης τόνισε ότι χρειάζεται να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, καθώς από έρευνες του ΕΒΕΘ διαπιστώνεται ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα στη χρηματοδότηση ΜμΕ, καθιστώντας επιτακτική την εύρεση μίας εναλλακτικής λύσης για την ενίσχυση της προσφοράς παροχής μικροπιστώσεων.

“Θα πρέπει να επιταχυνθούν περαιτέρω μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, προκαταβολών κλπ) και ασφαλιστικών εισφορών για ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και στήριξη της ιδιωτικής κατανάλωσης” υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ταχύτερος ρυθμός στις επιστροφές των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να βελτιωθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών.

Ο Πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά το σύνολο των θεμάτων, τόσο των γενικότερων όσο και των τρεχόντων, που απασχολούν τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης  και δεσμεύτηκε για την επίλυση τους.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και οι υφυπουργοί Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα χωροταξικά, Νίκος Ταγαράς, ενώ οικοδεσπότης ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου, Μαρία Αντωνίου.

Τα υπόλοιπα θέματα του υπομνήματος του ΕΒΕΘ προς τον Πρωθυπουργό είναι, επί λέξει, τα εξής:

Α. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

  • Ένταξη των συμβάσεων «sale and lease back» στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των δανείων

Οι συμβάσεις “sale & lease back” έχουν εξαιρεθεί των ευνοϊκών ρυθμίσεων των δανείων. Οι επιχειρήσεις με τέτοιες συμβάσεις βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.

  • Πάταξη λαθρεμπορίου, παρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου και περιμένουμε να δούμε μέτρα που θα πατάξουν επιτέλους το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο, δύο μάστιγες που σχετίζονται άμεσα με την φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη διαφθορά, που στερούν από το κράτος έσοδα 6-8 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Πέραν όμως της απώλειας σημαντικών εσόδων για το κράτος, το παρεμπόριο, προωθώντας τα απομιμητικά προϊόντα, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στο  εξωτερικό, υποθάλπει  την εγκληματικότητα στα αστικά κέντρα και σε κάθε περίπτωση, είναι ανήθικο καθώς, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις νόμιμες επιχειρήσεις . Έχει γίνει έργο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πρέπει οι προσπάθειες να γίνουν συστηματικότερες.

  • Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για το χαρακτηρισμό των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων. Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, το Καλοχώρι είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Οι σχετικές μελέτες πρέπει να επιταχυνθούν.
  • Άμεση αναθεώρηση των παρωχημένων κριτηρίων χαρακτηρισμού του βαθμού όχλησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Υπάρχει καθυστέρηση και δεν διευκολύνεται η ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.
  • Επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης.

Είναι γνωστό ότι η επίλυση εμπορικής διαφοράς στη χώρα μας απαιτεί σχεδόν τριπλάσιο χρόνο του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.

  • Ορθολογική χρήση της τηλεργασίας και κλιματική αλλαγή

Η τηλεργασία είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έναντι της κλιματικής αλλαγής, καθώς μειώνει τις μετακινήσεις, οι οποίες γίνονται είτε με ορυκτά καύσιμα, είτε με μπαταρίες που έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο στάδιο της ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί το ταχύτερο η παροχή σχετικών κινήτρων σύμφωνα με το πρόσφατα ψηφισμένο νομοθετικό πλαίσιο με την έκδοση Π.Δ. και Υπουργικών Αποφάσεων όπου απαιτείται.

Β. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • Αποπεράτωση των καθέτων αξόνων της Εγνατίας οδού αλλά και κάποιων συμπληρωματικών έργων υποδομής που βρίσκονται σε φάση έναρξης. Τα έργα αυτά θα πρέπει να επιταχυνθούν για το καλό της τοπικής οικονομίας. Ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης τα έργα υποδομής ιδιωτικά, αλλά και δημόσια με τη μορφή ΣΔΙΤ είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
  • Αναβάθμιση των υποδομών για μετεξέλιξη  της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό κέντρο και κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας. Απαραίτητες ενέργειες:
  • Σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο και προώθηση της νομοθετημένης, ήδη από το 2014, απόφασης για λειτουργία του Στρατοπέδου Γκόνου ως εμπορευματικού κέντρου.
  • Σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης.
  • Κατασκευή σε μελλοντικό χρόνο πρόσθετης συνδετήριας οδικής αρτηρίας Εγνατίας Οδού –ΠΑΘΕ που θα διέρχεται από την περιοχή των Γιαννιτσών.
  • Επίσπευση των εργασιών του Μετρό σε κρίσιμα σημεία του δικτύου όπου δεν προχωρά και επιτάχυνση των έργων που σχετίζονται με την εξωτερική περιφερειακή.
  • Οι διαδικασίες ανάπλασης του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης κινούνται εντός του προσδιορισμένου χρονοδιαγράμματος. Ο σχεδιασμός της χρηματοδότησης του έργου σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα πρέπει να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα για να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες υλοποίησης. Αναφορικά με το ζήτημα αυτό προτείνουμε να παραχωρηθεί άμεσα στη ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ, η χρήση του ΑΚ2003  δημόσιου ανταλλάξιμου κτήματος της Αγίας Φωτεινής και σε μεταγενέστερο χρόνο, προτείνουμε να παραχωρηθεί για εκθεσιακή χρήση, χώρος που καταλαμβάνει σήμερα το Γ΄ Σώμα Στρατού.
  • Αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Θεσσαλονίκης στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας

Το σύστημα παραγωγής γνώσης, έρευνας και τεχνολογίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει να ενισχυθούν πρωτοβουλίες, όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Τεχνολογικό Πάρκο ThessΙntec.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top