Το 2018 οι τουρίστες έφεραν 420 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη

Tags#: ΕΞΘ

Το 2018 οι τουρίστες έφεραν 420 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το 2018 οι επισκέπτες των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι ξόδεψαν συνολικά 420 εκατ. ευρώ, από αυτά τα 161 εκατ ευρώ ξοδεύτηκαν για τη διαμονή στα ξενοδοχεία και τα 183 εκατ. ευρώ στην πόλη, όπως τονίσθηκε στο πλαίσιο παρουσίασης της ετήσιας έρευνας της Ένωσης Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης, που εκπόνησε η GBR Consulting, διερευνώντας το Προφίλ και την Ικανοποίηση Τουριστών και την Απόδοση των Ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη ανεβαίνει τουριστικά αλλά ακόμη δεν κατορθώνει να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη θετική εξέλιξη ενώ όπως επισημαίνουν οι ξένοι επισκέπτες, τα γνωστά ‘μείον’ της πόλης και συνεχίζουν μάλιστα να επιδεινώνονται, όπως η ασφάλεια , το έλλειμμα καθαριότητας, η προβληματική κατάσταση των μέσων μαζικής μεταφοράς και, η κατάσταση στα πάρκα και τους ανοικτούς χώρους π.χ. πλατείες.

Στη σκοπιμότητα της ετήσιας της έρευνας της ΕΞΘ αναφέρθηκε συνοπτικά ο πρόεδρός της κ. Ανδρέας Μανδρίνος λέγοντας πως σκοπός επίσης είναι η κατάθεση των απόψεων απο πλευράς των φορέων του τουρισμού της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο η Θεσσαλονίκη έχει ανοίξει τα φτερά της σαν τουριστικός προορισμός καθώς όπως είπε ο κ. Στέφαν Μέρκενχοφ, της GBR Consulting το 2018 οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” αυξήθηκαν κατά 12% , με πιο σημαντική όμως εξέλιξη οι αφίξεις εξωτερικού στους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο και, Ιανουάριο – Μάρτιο, αυξήθηκαν κατά 45% και 52% αντίστοιχα, μεταξύ των ετών 2014- 2018, δείχνοντας ότι η τουριστική κίνηση της Θεσσαλονίκης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την αυξημένη τουριστική κίνηση προς Χαλκιδική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η έρευνα της ΕΞΘ για το 2018 κατέγραψε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία όσον αφορά τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης: α) Παρά την αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στο “Μακεδονία”, ο αριθμός διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών,  έμεινε στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς. β) Αξιοπαρατήρητη ανακατάταξη των κύριων αλλοδαπών αγορών.

Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον γίνει προορισμός για την αγορά του Ισραήλ καθώς οι διανυκτερεύσεις των Ισραηλινών αυξήθηκαν κατά 78%, ενώ οι διανυκτερεύσεις των Ιταλών αυξήθηκαν κατά 17%. Από την άλλη πλευρά σημειώθηκαν και μειώσεις με τις μεγαλύτερες να αφορούν τους Τούρκους επισκέπτες και τους Ρώσους, με ποσοστά -30% και -13% αντίστοιχα. ενώ μείωση 7% καταγράφηκε και στις διανυκτερεύσεις των Κυπρίων επισκεπτών.

Να σημειωθεί ότι η ρωσική αγορά, έχει ατονίσει για την πόλη της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια,  λόγω των οικονομικών προβλημάτων που είχε οικονομία της Ρωσίας και της πτώσης του νομίσματος της χώρας, ενώ στη μείωση του αριθμού των Τούρκων έχει συμβάλλει η υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Σε ό,τι αφορά τους Ισραηλινούς, η έρευνα έδειξε ότι 7 στους 10 Ισραηλινούς επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη το 2018, είναι πολύ ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους στην πόλη και τη βαθμολόγησαν με 8,2 στα 10, αλλά οι δαπάνες τους στην πόλη ήταν κάτω από το μέσο όρο.

Μπουτάρης: Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα φέρει 300.000 επισκέπτες

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, παίρνοντας το λόγο είπε ότι στην πρώτη 5ετία από τη λειτουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, εκτιμάται ότι θα έρθουν στη Θεσσαλονίκης επιπλέον 300.000 επισκεπτών. 

Ο κ. Μπουτάρης, που έδωσε αγώνα για να ανοίξει η τουριστική αγορά του Ισραήλ, τόνισε ότι και η αύξηση του αριθμού των Αμερικανών επισκεπτών, αφορά στην πραγματικότητα Αμερικανοεβραίους που έρχονται στη Θεσσαλονίκη αναζητώντας τις ρίζες τους.

Ο Δήμαρχος αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτημα καθαριότητας στην πόλη όπως και έλλειψη χώρων πρασίνου, προσθέτοντας ότι το ζήτημα ασφαλείας αφορά τις Αρχές Ασφαλείας.

Ο κ. Μπουτάρης ζήτησε τη συνεργασία των φορέων του τουρισμού για την εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την πόλη, κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης ο οποίος όμως θα πρέπει να έχει ιδιωτικό μάνατζμεντ. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχουν εθνικά και κοινοτικά κονδύλια που μπορούν να αξιοποιηθούν , αλλά θα πρέπει και οι ιδιώτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Τα ‘συν’ και ‘πλην’ για τους τουρίστες

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τουρίστες έμειναν ικανοποιημένοι από την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη αφού το 95% δήλωσαν ότι επιθυμούν ξανά την πόλη μας, ενώ αντίστοιχο ποσοστό είπε ότι θα πρότεινε τη Θεσσαλονίκη και σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Να σημειωθεί ότι και το 2018, στις πρώτες θέσεις αξιολόγησης της εμπειρίας, είναι η διασκέδαση και ψυχαγωγία, όπως και ο πολιτισμός με βαθμολογία 8,6 στα 10, ενώ στην τρίτη θέση και με βαθμό 8,5 είναι η συμπεριφορά των κατοίκων.

Σημαντική είναι και η αύξηση της συνολικής ικανοποίησης των επισκεπτών που από 8,1 το 2017, ανέβηκε στο 8,2 το 2018.

Στα θετικά της έρευνας καταγράφεται η ικανοποίηση των επισκεπτών από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, το Thessbrunch που αποδεικνύεται μία εξαιρετικά επιτυχημένη πρωτοβουλία της ΕΞΘ, ενώ αύξηση καταγράφηκε στην ικανοποίηση για την πρόσβαση από το λιμάνι στο αεροδρόμιο και το σταθμό του ΟΣΕ, ενώ σταθερή ήταν η ικανοποίηση από τις υπηρεσίες ταξί.

Στα αρνητικά, καταγράφεται η ακόμη μικρότερη ικανοποίηση των τουριστών από την καθαριότητα της πόλης, από τις δημόσιες συγκοινωνίες, την ασφάλεια στην πόλη και , την έλλειψη πεζοδρομίων και πλατειών.

Μεγάλο πρόβλημα για την πόλη είναι η μικρή συμμετοχή των εταιρικών πελατών, της corporate πελατείας που είναι μόλις στο 22%, όταν πριν αρχίσει η κρίση στον ξενοδοχειακό κλάδο της πόλης το 2004, το corporate ήταν στο 65%. Η πόλη πρέπει να εστιάσει στην επαγγελματική πελατεία, βασική πηγή ανάπτυξης για έναν αστικό προορισμό, καθώς επιχειρηματίες και επαγγελματίες “γεμίζουν” τα ξενοδοχεία όλες τις ημέρες της εβδομάδας και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα ενώ ξοδεύουν και περισσότερα. Την παρατήρηση αυτή έκανε ο πρώην πρόεδρος της ΕΞΘ κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος. 

Η απάντηση στο ζητούμενο που είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και της δαπάνης ανά κεφαλή μπορεί να δοθεί από την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, με επισκέπτες οι οποίοι λόγω των υπηρεσιών που απαιτούν αλλά και των οικονομικών τους δυνατοτήτων επιλέγουν να μείνουν σε ξενοδοχεία και όχι σε χώρους Airbnb, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΞΘ κ. Τορνιβούκας.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στις επισημάνσεις της αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρου του ΟΤΘ, Βούλας Πατουλίδου, η οποία είπε ότι “όλοι μαζί μπορούμε” ένα καλύτερο αύριο για την πόλη, τονίζοντας ότι “σταρ δεν είναι κάποιος από εμάς αλλά η πόλη η ίδια”.

“Συνυπάρχουμε και συνεργαζόμαστε” είπε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Αλέξανδρος Θάνος, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη είναι ένα Στρατηγικό, Τεχνικού Χαρακτήρα υλοποιήσιμο Σχέδιο για να γίνουν τα επόμενα βήματα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top