Το ’21 «ζωντανεύει» στον καμβά του Αλέξανδρου Αθανασίου (ΦΩΤΟ)

Το ’21 «ζωντανεύει» στον καμβά του Αλέξανδρου Αθανασίου (ΦΩΤΟ)

Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον Αλέξανδρο Αθανασίου, ο οποίος είναι ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες -αν όχι ο πρώτος- που αποφάσισε να τιμήσει την Επέτειο των 200 χρόνων μέσα από την τέχνη και ειδικότερα τη ζωγραφική.

Επιπρόσθετα ο κ. Αθανασίου έχει δώσει στο εγχείρημά του και μια διαδραστική διάσταση, καθώς «μοιράζεται» τους πίνακες με τους χιλιάδες φίλους του στο Facebook, στο Instagram και στο Linkedin, συνοδεύοντας τους πίνακες με κάποια ιστορικά στοιχεία και λεπτομέρειες για τη ζωή και τη δράση των ηρώων που αποτυπώνει στον καμβά του. Κι έτσι το αφιέρωμα «Ζωγραφίζω το ‘21» εξελίσσεται, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν οι χρήστες των social media και εκφράζουν τον θαυμασμό αλλά πολλές φορές και την έκπληξή τους, καθώς γνωρίζουν καλύτερα τις κορυφαίες προσωπικότητες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό.

Το έναυσμα, όπως λέει ο κ. Αθανασίου στο GRTimes.gr, το έδωσε ένας φίλος του, καθηγητής Πανεπιστημίου ο οποίος του ζήτησε έναν πίνακα με θέμα την Επανάσταση του ’21 για να κοσμήσει αίθουσα του Πανεπιστημίου, ενώ ένας άλλος φίλος του, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου έδειξε ενδιαφέρον για τον Γέρο του Μοριά, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Και κάπως έτσι, ο Αλέξανδρος Αθανασίου έπιασε τους καμβάδες και τα χρώματα για να αποτυπώσει τις μεγάλες μορφές της ελληνικής Ιστορίας ακολουθώντας και γι’ αυτούς τους πίνακες -όπως και τους προηγούμενους που έχει δημιουργήσει- τρία στάδια που τον διαφοροποιούν από πολλούς καλλιτέχνες: Κάθε πίνακάς του ζωγραφίζεται 3 φορές! Και καθένας από τους πίνακες μπορεί να «σταθεί» και στα τρία στάδια, όπως λέει ο ίδιος.

«Κάθε φάση ενός πίνακα πρέπει να «στέκεται» από μόνη της και να ικανοποιεί. Τότε μόνον ο πίνακας περνάει στην επόμενη φάση! Γι’ αυτό και τους «δείχνω» και στις τρεις φάσεις τους», τονίζει.

Όπως εξηγεί, αρχικά περνά το σχέδιο με μολύβι και είναι τέτοια η μορφή του, ώστε να μπορεί να αποτελέσει τον τελικό πίνακα ακόμη και σε αυτό το στάδιο. Ακολούθως ξαναζωγραφίζει με μαύρο ακρυλικό χρώμα ώστε να γίνει γκραβούρα και να μπορεί να μείνει και σε αυτή τη μορφή. Ο πίνακας ζωγραφίζεται την τρίτη φορά με χρώματα που «παράγει» ο ίδιος ο κ. Αθανασίου από κλασικές ακρυλικές μπογιές που χρησιμοποιούν οι ελαιοχρωματιστές και τις επεξεργάζεται έως ότι γίνουν παχύρευστες όπως η λαδομπογιά. Είναι όμως υδατοδιαλυτές και δεν μολύνουν το περιβάλλον.

πινακες-4

Μέχρι σήμερα, το αφιέρωμα για το ’21 αποτελείται από 8 πίνακες που έχουν ως θέμα τον Καραϊσκάκη, τον Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη να… απαγγέλει κείμενα από το βιβλίο του, καθώς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

μαακρυγιαννης

καραισκακης

κολοκοτρωνης

Σε εξέλιξη είναι ο πίνακας με τη Μπουμπουλίνα -«Όρκος πίστης στην Καπετάνισσα» είναι ο τίτλος του- για την οποία ο κ. Αθανασίου λέει: «Η δική μου Μπουμπουλίνα είναι νέα και όμορφη!».

μπουμπουλινα

Ο άλλος ναυτικός του πίνακας με καπετάνισσα της επανάστασης είναι με τη Μαντώ Μαυρογένους «γιατί η θάλασσα είναι γένους θηλυκού, όπως και η επανάσταση!». Μάλιστα η Μαντώ Μαυρογέννους παίρνει τη… μορφή της Τζένης Καρέζη όπως ακριβώς κάνουν και οι Γάλλοι.

«Διαλέγω πάντα πραγματικά πρόσωπα -ηθοποιών- για τους ήρωες των πινάκων μου, όπως ακριβώς κάνουν οι φίλοι μας οι Γάλλοι με το πρόσωπο της Μαριάν που συμβολίζει τη Δημοκρατία τους. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν το πρόσωπο τής Κατρίν Ντενέβ και τώρα αυτό της Λετίσια Κάστα! Έτσι οι πίνακες είναι πιο πραγματικοί!», τονίζει ο κ. Αθανασίου ο οποίος παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στη Γαλλία, και στη σχολή Beaux Arts στη Λυών.

μαντω

Από το αφιέρωμα στην επανάσταση δεν θα μπορούσαν να λείπουν μια παρέα αρματωμένων «κλεφτών», οι Σουλιώτες Φώτης και Μόσχω Τζαβέλα, αλλά και ο Λόρδος Βύρων.

πινακεςς

 

«ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΟ ‘21»
Όμως η επανάσταση υπήρξε γένους θηλυκού και στη στεριά και το απέδειξαν περίτρανα οι Σουλιώτισες!
Ο…

Δημοσιεύτηκε από Alexander Athanasiou στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

Ο κ. Αθανασίου έχει ζωγραφίσει τα τελευταία χρόνια περισσότερους από 200 πίνακες, πολλοί από τους οποίους εντάσσονται σε συγκεκριμένους κύκλους θεματολογίας έχοντας στο επίκεντρο, για παράδειγμα, τους «μουσικούς του δρόμου» (σ.σ. 26 πίνακες έχουν αυτό το θέμα, πάντα με την άδεια των πρωταγωνιστών»), την αγαπημένη του Ρώμη, αλλά και το Παρίσι, καθώς και την «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες. Μάλιστα κάποιοι πίνακες είναι 2 ή 3 μέτρων. Εννοείται πως στον καμβά του αποτυπώνει και τοπίο της Θεσσαλονίκης.

Ο Αλέξανδρος Αθανασίου έχει εκθέσει πίνακές του, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ μια διαρκής έκθεσή του βρίσκεται μονίμως στη Θεσσαλονίκη, επί της οδού Μητροπόλεως, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

αθανασιου

Επίσης ο Αλέξανδρος Αθανασίου είναι ποιητής, έχει συγγράψει και έχει εκδώσει επιστημονικά και λογοτεχνικά βιβλία -μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές. Έχει σπουδάσει Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Κοινωνιολογία σε Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία και ΗΠΑ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ