Το Διοικητήριο αποκαλύπτει την ιστορία του (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Το Διοικητήριο αποκαλύπτει την ιστορία του (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Παρουσία απογόνων του Ιταλού αρχιτέκτονα, Βιταλιάνο Ποζέλι, σε σχέδια του οποίου κατασκευάστηκε το κτήριο που σήμερα στεγάζει το ΥΜΑΘ, εγκαινίασε απόψε το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης Διοικητηρίου ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καραόγλου.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Το κτήριο του Διοικητηρίου, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, πέραν της αρχιτεκτονικής του αξίας, χαρακτηρίζεται από την ιστορικότητά του, αφού σε αυτό έλαβαν χώρα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη πολιτική και διοικητική ιστορία της Ελλάδας, όπως η υπογραφή του πρωτοκόλλου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός, “για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη δημόσιο κτήριο το οποίο στεγάζει υπηρεσίες διαμορφώνει μόνιμο ειδικό εκθεσιακό χώρο, όπου οι επισκέπτες, μέσα από εικόνες και ανάγνωση κειμένων, θα γίνονται κοινωνοί της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του”.

Στόχος, όπως είπε, είναι να καταστεί σε σημείο τουριστικής αναφοράς, αλλά και, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να είναι επισκέψιμο από οργανωμένες ομάδες και σχολεία, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν την ιστορία της πόλης και της χώρας. Επιπλέον, ο ο κ. Καράογλου ανακοίνωσε ότι σε δεύτερο στάδιο θα αξιοποιηθεί η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία θα αναδεικνύει σε διάφορες γλώσσες την ιστορικότητα του κτηρίου.

Το κέντρο περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όψεις και κατόψεις του κτιρίου, μελέτες και κτιριακές μεταβολές που αποτυπώνουν το διαχρονικό ρόλο και τη λειτουργία του Διοικητηρίου, τεκμηριώνοντας την ιστορικότητά του.

Δείτε παρακάτω στο βίντεο τη δήλωση του κ. Καράογλου

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top