Το e-shoping και η αγορά ακινήτων στη δυτική Θεσσαλονίκη

Το e-shoping και η αγορά ακινήτων στη δυτική Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Αυξημένη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους, εκδηλώνεται από εμπορικές επιχειρήσεις που αναζητούν στη Δυτική Θεσσαλονίκη κατάλληλες εγκαταστάσεις, για να ενισχύσουν την δραστηριοποίησή τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η ζήτηση σε τούτη τη φάση αφορά κυρίως ενοικίαση αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις και αγορά υφιστάμενων αποθηκών, καθώς όπως είπε στο GRTimes.gr o μεσίτης κ. Νίκος Κουσουρνάς, η πανδημία έχει επιταχύνει τις αλλαγές που την τελευταία τριετία είχαν αρχίσει να εκδηλώνεται στον εμπόριο, κάνοντας πλέον επιτακτική την ανάγκη των επιχειρήσεων για παρουσία στο διαδίκτυο με e-shops.

«Τους τελευταίους μήνες καταγράφονται εξελίξεις που εκτιμώ ότι θα επιταθούν στο επόμενο διάστημα. Από τη μια πλευρά υφιστάμενες εταιρείες αποθηκεύσεων- logistics ψάχνουν για καινούργιους χώρους και από την άλλη, επιχειρήσεις εμπορικές, με φυσικά καταστήματα, αναζητούν χώρους για την αποθήκευση εμπορευμάτων τους καθώς  πλέον δίνουν έμφαση στα e-shops. Υπάρχουν πρώτες ζητήσεις από εταιρείες παιχνιδιών, επίπλων μα και άλλες», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.

Στο στόχαστρο των ενδιαφερομένων, όπως και θα ήταν αναμενόμενο, έχουν μπει περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και σημεία που έχουν εύκολη πρόσβαση στην Εγνατία Οδό και στο λιμάνι ( Σίνδος, Χαλάστρα, Καλοχώρι, Ιωνία).

Ενδιαφέρον υπάρχει και για ακίνητα εντός της ΒΙΠΕ Σίνδου που είναι προς διάθεση, αλλά όχι ιδιαίτερο επειδή, όπως επισήμανε ο κ. Κουσουρνάς το κόστος λειτουργίας (π.χ. κοινόχρηστα) εντός της ΒΙΠΕ είναι υψηλότερο. Να σημειωθεί ότι στη ΒΙΠΕ έχουν εξαντληθεί τα  διαθέσιμα για δόμηση οικόπεδα, αλλά υπάρχουν κτίσματα προς ενοικίαση όπως επίσης βιομηχανοστάσια, κλειστά, που έχουν δεσμευθεί από τις Τράπεζες λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων, από εταιρείες, στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Άλλος λόγος που προτιμούνται τα οικόπεδα εκτός ΒΙΠΕ είναι, ότι οι εταιρείες θέλουν να έχουν «πρόσωπο» σε δρόμο, έστω στις επαρχιακές οδούς Σίνδου – Χαλάστρας, Σίνδου- Ανατολικού, στη Συμμαχική Οδό αλλά και στην παλιά ε.ο. Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, της Αγχιάλου.

Στον Εχέδωρο, ζώνες για logistics και αποθήκες

Όμως όπως επισημάνθηκε, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στο Δήμο Δέλτα, υπάρχουν και εκτάσεις κατάλληλες για τη κατασκευή μεγάλων κέντρων logistics (3PL). Συγκεκριμένα, δυτικά της ΒΙΠΕ Σίνδου υπάρχει μία  Ζώνη χαρακτηρισμένη σαν περιοχή Εμπορευματικών Κέντρων (logistics).

Να σημειωθεί ότι στη Δημοτική Ενότητα Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη αποθηκευτικών χώρων και επιχειρήσεων logistics ( Καλοχώρι, Σίνδος, Διαβατά, Νέα Μαγνησία) . Mάλιστα το 2017 με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος κ. Κώστα Γιουτίκα και ενδιαφερομένων του κλάδου, ασκήθηκαν πιέσεις ώσπου τελικά ενεργοποιήθηκε ο νόμος 4302/2014 «Ρύθμιση Θεμάτων Εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις»  ώστε πλέον να είναι δυνατή η αδειοδότηση τέτοιων επιχειρήσεων.

Υπάρχει όμως άλλη μία πολύ μεγάλη ζώνη, πάνω από το Καλοχώρι και ως την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Αθήνας, στην οποία επιτρέπονται χρήσεις εγκαταστάσεων χονδρεμπορίου και μεταφορών. Συνεπώς και εκεί μπορούν να γίνουν αποθηκευτικοί χώροι, ενώ υπάρχουν δύο ακόμη πρόσφορες περιοχές, βορείως των ΕΛΠΕ και των Διαβατών. Στη μία προβλέπονται επίσης χρήσεις χονδρεμπορίου και μεταφορών και, βορειότερα αυτής, εγκαταστάσεις εμπορευματικών κέντρων.

Το… τραινάκι των τιμών

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ακινήτων, ο κ. Κουσουρνάς επισήμανε ότι στην περίοδο 2011-2012 και στη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι τιμές είχαν καταποντιστεί, ενώ η μείωση φάνηκε ακόμη περισσότερο επειδή είχε  προηγηθεί άνοδος όταν συζητείτο η μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο.

Επίσης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η ζήτηση  για χώρους χονδρεμπορίου και logistics, άρα και οι τιμές, επηρεάστηκαν από τα προβλεπόμενα για περιοχές Natura 2000 (σ.σ. Υ.Α ΥΠΕΝ /ΦΕΚ 294/τεύχος 4ο/ 21.8.22018). H έκταση αυτή πιάνει από το Γαλλικό ποταμό και ως τα όρια με το νομό Πιερίας, κάτω από την ε.ο Θεσσαλονίκης – Αθηνών και προς τη θάλασσα. Συγκεκριμένα η έκταση αυτή αφορά στο «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα – Ευρύτερη περιοχή –Αξιούπολη» και στην «Αλυκή Κίτρους- Ευρύτερη Περιοχή»,  όπου σε ορισμένα τμήματα επιτρέπονται δραστηριότητες αυστηρά και μόνο του πρωτογενούς τομέα.

Μετά το 2017 οι αξίες άρχισαν να ανεβαίνουν σταδιακά και να εμφανίζουν τάση σταθεροποίησης επειδή πλέον είχε ξεκαθαρίσει ποιες εκτάσεις αποτελούν γη υψηλής παραγωγικότητας και ποιές ζώνες χονδρεμπορίου, μεταφορών και εμπορευτικών κέντρων. Στη ζώνη πλησίον της ΒΙΠΕ Σίνδου, το στρέμμα πωλείται προς 7.000-8.000 ευρώ/στρέμμα.

«Σήμερα οι ζητήσεις αφορούν περισσότερο ενοικίαση κατασκευασμένων χώρων και λιγότερα αγορά, ξεκινώντας από περίπου 400 τ.μ. ως και 2.000 τ.μ. Εμπορικές επιχειρήσεις που θέλουν να ρίξουν βάρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο και χρειάζονται χώρους για την αποθήκευση εμπορευμάτων ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν εύκολα ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω e-shops», πρόσθεσε ο κ. Κουσουρνάς επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλα δείχνουν πως η αγορά των αποθηκεύσεων- logistics θα γνωρίσει σημαντική  άνοδο στα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top