Το Μετρό “εκτροχιάστηκε” στη “Βενιζέλου”- Άγνωστος ο χρόνος ολοκλήρωσης

Το Μετρό “εκτροχιάστηκε” στη “Βενιζέλου”- Άγνωστος ο χρόνος ολοκλήρωσης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Όχι μόνο είναι τεχνικά αδύνατο να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το 2020 το έργο του Μετρό, αλλά ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι άγνωστος επειδή η Αττικό Μετρό Α.Ε. δεν αποφασίζει  την τεχνική λύση κατασκευής του σταθμού “Βενιζέλου”.

Η ανάδοχος κοινοπραξία, με μία ακόμη επιστολή της προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικό Μετρό Α.Ε. (9/8/2019) , που έχει στα χέρια του το GrTimes.gr, τονίζει ότι ο προγραμματισμός του έργου της βασικής γραμμής έχει πλήρως ανατραπεί επειδή η Α.Μ. καθυστερεί παρατεταμένα να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις ενώ δεν λαμβάνει αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό του σταθμού ‘Βενιζέλου”.

Για τη “Βενιζέλου”, όπως υπογραμμίζεται,  δεν έχει ληφθεί απόφαση κατασκευής του επανασχεδιασμένου σταθμού παρότι πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που  το Δ.Σ. της Αττικό Μετρό αποφάσισε την εκπόνηση πρόσθετων μελετών ώστε να γίνουν οι προκαταρκτικές εργασίες κατασκευής της “Βενιζέλου” με τις αρχαιότητες κατά χώρα. Αφού, όπως υπογραμμίζεται, δεν έχει ληφθεί απόφαση κατασκευής, δεν έχει οριστικοποηθεί το κατασκευαστικό αντικείμενο και δεν έχει συμβασιοποιηθεί, συμπεραίνουμε… ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού, παραμένει στον…’αέρα’.

Ο ανάδοχος και σε αυτή την επιστολή του, όπως και σε προηγούμενες, υποστηρίζει ότι η Α.Μ. καθυστερεί στο σχολιασμό και την έγκριση των μελετών κι’ ειδικά αυτών που επηρεάζουν την κρίσιμη διαδρομή του Μετρό, όπως μελετών σιδηροδρομικής επιδομής, παροχής ισχύος έλξης αλλά και τροχαίου υλικού με αποτέλεσμα ο όποιος προγραμματισμός των εργασιών να έχει καταστεί αλυσιτελής.

Επιπλέον, κάνει αναφορά στην καθυστέρηση κατά περίπου ενάμισι χρόνο, του σταθμού “Αγία Σοφία”, λόγω του επανασχεδιασμού του συνεπεία των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη βόρεια αλλά και στη νότια πρόσβαση.

Ο εργολάβος, κατηγορεί την Αττικό Μετρό για “αδράνεια”, η οποία έχει “επιβαρρυντικές επιπτώσεις” στις “τμηματικές προθεσμίες του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος” όπως και στη συνολική προθεσμία του έργου, επισημαίνοντας ότι επιφυλάσσεται να υποβάλλει αίτημα παράτασης  μόλις οριστικοποιηθούν οι εγκρίσεις των μελετών σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σύμβαση και, από την άλλη, προσδιοριστεί το αντικείμενο των εργασιών που πρέπει να γίνουν στο σταθμό “Βενιζέλου”. Μόνο όταν γίνουν αυτά τα δύο θα μπορεί να συνταχθεί ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, επισημαίνει ο ανάδοχος σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση στο σταθμό “Αγία Σοφία” είναι προσδιορισμένες.

Βεβαίως, όπως θα αναμενόταν, η επιστολή του αναδόχου κλείνει με την επισήμανση ότι επιφυλάσσεται για τη διεκδίκηση αποζημίωσης, για την “ανόρθωση” της ζημίας που υφίσταται.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top