Το νέο Αίγυπτος Hotel: Η κατεδάφιση και η επένδυση των Γερμανών

Το νέο Αίγυπτος Hotel: Η κατεδάφιση και η επένδυση των Γερμανών

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών, μέσα από τις στενωπούς της ελληνικής γραφειοκρατίας, μία νέα εποχή ανοίγει για το Ξενοδοχείο Αίγυπτος, με την κατεδάφιση σήμερα του εγκαταλελειμένου από χρόνια και ετοιμόρροπου διατηρητέου, που μετά μία διετία θα επανατοποθετηθεί στην τουριστική Θεσσαλονίκη, στην παλιά του αίγλη.

Με την κατεδάφιση του παλιού «Αίγυπτος», κλειστού για όλο το μεγάλο διάστημα που ακολούθησε το σεισμό του 1978, η περιοχή και οι κάτοικοι της απαλλάσσονται από ένα επικίνδυνο κτίριο, ενώ η πόλη θα ωφεληθεί από ένα νέο επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα πραγματοποιούν Γερμανοί επιχειρηματίες μέσω της RE MANAGMENT ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

To Νέο Αίγυπτος Hotel θα πατήσει πάνω στα μορφολογικά και τυπολογικά στοιχεία του παλιού κτίσματος. Tο κέλυφός του θα επαναφέρει στην Πτολεμαίων 8, όλη την ομορφιά του αρχικού κτιρίου – εποχή του Μεσοπολέμου- ενώ θα κρατηθούν πολλά δομικά στοιχεία του διατηρητέου, όπως γύψινες διακοσμήσεις, περίτεχνα κιγκλιδώματα κ.αλ.

Το Νέο Αίγυπτος θα έχει πέντε ορόφους από τους οποίους οι δύο θα είναι σε εσοχή. Επίσης θα υπάρχει δώμα, με κοινόχρηστους χώρους. To Νέο Αίγυπτος θα είναι ένα boutique hotel, 4ης ή 5ης κατηγορίας κα δυναμικότητας 33 δωματίων  ενώ στο ισόγειο του κτιρίου, θα διαμορφωθούν οι χώροι υποδοχής και εξυπηρέτησης των πελατών.

Η ιστορία του πρώην “Αίγυπτος”

Το χαρακτηρισμένο από το ΥΜΑΘ διατηρητέο κτίριο, στον αριθμό 8 της Πτολεμαίων  κτίσθηκε το 1927 και αποτελείτο από υπόγειο, ισόγειο, τρεις ορόφους και στέγη. Το κτίριο λειτούργησε ως ξενοδοχείο μέχρι το 1978 και το  μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης. Τότε κατέρρευσε ολοσχερώς ο τρίτος όροφος και η στέγη του, ενώ προκλήθηκε και ο θάνατος δύο ατόμων. Από τότε και για 41 χρόνια το “Αίγυπτος” έμεινε να ερρημώνει και μέρα την μέρα να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για όσους διαβαίνουν από το πεζοδρόμιο, λόγω της πτώσης υλικών από τους τοίχους που έχουν ξεφτίσει, τα σαθρά μπαλκόνια  και τα κατεστραμμένα ξύλινα κουφώματα.

Το “Αίγυπτος”, που πωλήθηκε στους Γερμανούς επενδυτές που μάλιστα έχουν έγκριση ένταξης του έργου στον αναπτυξιακό ( 21/5/2018), έχει μία ευκαιρία να αναστηθεί σαν ένα ολοκαίνουργο ξενοδοχείο, ασφαλές, με σύγχρονες ανέσεις αλλά  με κέλυφος vintage, σε όλη την παλιά του αίγλη.

Η επένδυση που για χρόνια σκόνταφτε στο Τμήμα  Επικινδύνων – Ετοιμόρροπων Κατασκευών της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, επιτέλους «ξεσκάλωσε», το επικίνδυνο κτίριο κατεδαφίστηκε και, μετά την έκδοση οικοδομικής αδείας, θα αρχίσει η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου.

Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από τον αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Πάνο Πανέτσο ενώ το project management και την εκτέλεση των εργασιών  έχει αναλάβει η κατασκευαστική ΕΚΑΤΕΡ ΑΕ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top