Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας επισκέφτηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος 

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας επισκέφτηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε σήμερα εθιμοτυπική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου έγινε δεκτός από τις Πρυτανικές Αρχές και τους Κοσμήτορες των Σχολών, στην Αίθουσα Συγκλήτου του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, με θερμά λόγια καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και τη συνοδεία του ο Πρύτανης, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, θυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τον υποδέχεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το είχε κάνει και το Νοέμβριο του 2018, όταν ο κ. Ελπιδοφόρος, Μητροπολίτης Προύσης και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ τότε, συμμετείχε σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΔΕΑΑ) του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης, με το τόσο επίκαιρο σήμερα θέμα «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το ζήτημα της Ουκρανίας».

Με αφορμή, μάλιστα, τις τραγικές εξελίξεις που διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στην πολύπαθη χώρα, ο κ. Κατρανίδης, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την εισβολή και την αναίτια αιματοχυσία και ευχήθηκε ότι η λογική θα επικρατήσει και θα επανέλθει το ταχύτερο η ειρήνη στην δοκιμαζόμενη Ουκρανία και τον λαό της, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο ίδιος έκλεισε την προσφώνησή του δηλώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι στη διάθεση της Αρχιεπισκοπής και της Ομογένειας σε κάθε τι που μπορεί να φανεί χρήσιμο, ενώ παράλληλα ευχήθηκε στον κ. Ελπιδοφόρο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προφητικό χαρακτήρισε το θέμα της εκδήλωσης του 2018 ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, λέγοντας ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διείδε τόσο νωρίς τις εξελίξεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αυτό που ζούμε, είπε ο ίδιος, δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ δύο κρατών που διεκδικούν κάτι που τους χωρίζει. Οι Ουκρανοί το μόνο που διεκδικούν είναι να είναι ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο έθνος. Αυτό που για μας τους Έλληνες είναι τόσο σημαντικό και τόσο αίμα χύσαμε για να το κατακτήσουμε. Στην Ουκρανία το δικαίωμα αυτό το αμφισβητεί μια χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια διακρίνεται από τον αυταρχισμό. Εμείς που ζούμε στις ελεύθερες δημοκρατίες λειτουργούμε με κανόνες δικαίου και ηθικής, για αυτό και δεν μπορούμε να φανταστούμε συμπεριφορές οι οποίες υπερβαίνουν κάθε ηθικό φραγμό, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, όπου μια χώρα, όπως η Ρωσία, εισβάλει σε μια ανεξάρτητη χώρα για να την καταλάβει, επικαλούμενη ότι δεν είναι καλό το καθεστώς στο Κίεβο και πρέπει αυτή να το αλλάξει.

Ο κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον κ. Κατρανίδη για τις ευχές του όσον αφορά τα 100 χρόνια της Αρχιεπισκοπής και τόνισε ότι δυστυχώς η επέτειος αυτή συμπίπτει και με την τραγική επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, επισημαίνοντας όμως παράλληλα, ότι ο Ελληνισμός έχει την ικανότητα μέσα από τις δυσκολότερες στιγμές του να βρίσκει δύναμη και να προχωρά με όραμα προς το μέλλον.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι το ίδιο συμβαίνει και τώρα, μετά από την οικονομική κρίση και την πανδημία, η Ελλάδα έχει πάλι ελπίδες και σχέδια για την επόμενη ημέρα και κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια παίζουν τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας. Μάλιστα, όπως τόνισε, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αν και νεαρό σε ηλικία διεκδικεί κυρίαρχο ρόλο στον ακαδημαϊκό χώρο όχι μόνον της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος, συνεχάρη τον Πρύτανη για το σημαντικό έργο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το υψηλό επίπεδο των διδασκόντων και των φοιτητών του τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι ως Αρχιεπισκοπή Αμερικής να συνεργαστούμε με το αυτό ρωμαλέο πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και να αναπτύξουμε δράσεις και συνεργασίες οι οποίες θα είναι προς αμοιβαίο όφελος, αλλά και προς το καλό της επιστήμης, της Ελλάδας και του Ελληνισμού της Διασποράς».

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο συνόδευαν, μεταξύ άλλων, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πέτικας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Παπαγεωργίου, o π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος και ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης. Από την πλευρά του Πανεπιστημίου, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτριος Κυρκιλής, η Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής Δημήτριος Χανδράκης, καθώς και οι Κοσμήτορες, της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής Χρήστος Νεγκάκης, της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας, καθηγητής Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου και της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθηγητής Αθανάσιος Ζέρβας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σε Ζέρβα: «Με τη Θεσσαλονίκη με συνδέουν δεσμοί αίματος και πνεύματος» (VIDEO)

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για ουκρανικό: «Η Ρωσία παραβιάζει τα δικαιώματα ενός ανεξάρτητου κράτους» (VIDEO)

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε Καλαφάτη: «Η Θεσσαλονίκη είναι για μένα η δεύτερη πατρίδα» (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top