“Πράσινο φως” για να τρέξουν ταχύτατα οι διαδικασίες για τη δημιουργία του πρώτου “πάρκου για όλους” στη Θεσσαλονίκη, “άναψε” σήμερα το μεσημέρι μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης πραγματοποιήθηκε στον χώρο του πρώην ορφανοτροφείου “Μέγας Αλέξανδρος”, ο οποίος και πρόκειται να φιλοξενήσει το νέο πρότυπο πάρκο, που σχεδιάζεται με βάση την αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους.

Όπως ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά από χρόνια τρομερής επιμονής και υπομονής από την ίδια και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, “καταφέραμε και ξεκινάμε το πρώτο” πάρκο για όλους” σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ένα προσβάσιμο πάρκο στην μέση της Τούμπας που τόσο το χρειάζεται η περιοχή που μέχρι σήμερα της έλειπε το πράσινο”.

Στόχος του πάρκου το οποίο θα κατασκευαστεί, μετά από χρόνια προσπαθειών και ξεπερνώντας τα εμπόδια που έφερναν τα” γρανάζια “της γραφειοκρατίας, είναι, όπως εξήγησε η κα. Μιχαηλίδου, να είναι προσβάσιμο σε όλους του πολίτες, είτε έχουν κάποια αναπηρία είτε όχι, από τις οικογενειες και τους ανθρώπους που θέλουν να χαρούν το δημόσιο χώρο.

Για ένα πολύ σημαντικό έργο έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας για ένα πρότυπο πάρκο για όλους το οποίο θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Τούμπας η οποία στερείται ελεύθερους χώρους και πρασίνου. “Για πολλά χρόνια βλέπαμε ένα άψυχο ντουβάρι και όλοι οι Θεσσαλονικείς περνούσαν απέξω χωρίς να έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον χώρο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Όπως έκανε γνωστό στη συνέχεια, αύριο κιόλας θα προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησης του έργου, ούτως ώστε μέσα στο 2022 να γίνει η αρχή κατασκευής. “Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο 2023 θα υπάρχουν εδώ παιδιά, ενήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες και φυσικά θα υπάρχει πρόσβαση στο καθένα”, σημείωσε.

“Σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση για αυτό το εξαιρετικό έργο, το “πάρκο για όλους”. Είναι το πρώτο “πάρκο για όλους” στην Ελλάδα, στο οποίο θα συνυπάρχουν τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης με τα παιδιά με αναπηρία, ούτως ώστε να εξοικειώνονται, να θεωρούν την αναπηρία κάτι φυσιολογικό, και όλα μαζί θα είναι το καλύτερο αύριο για την κοινωνία μας”, ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέματα αναπηρίας, Γιάννης Καστούρας.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρωτοπόρο, όπως το χαρακτήρισε, έργο του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την εγκατάσταση παιχνιδιών και για παιδιά με αναπηρία, σε πάρκα και παιδικές χαρές.

Το πρότυπο “Πάρκο για όλους” θα κατασκευαστεί στην οικοπεδική έκταση μεταξύ των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη, Παυσιλίπου και Ολυμπίας, στην περιοχή της Μαλακοπής στην Άνω Τούμπα.

Το οικόπεδο παραχωρήθηκε για αυτόν τον σκοπό προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το οικόπεδο μεταξύ των οδών Λαμπράκη, Παυσιλίπου και Ολυμπίας, όπου θα δημιουργηθεί το πάρκο – παιδική χαρά για παιδιά και ενήλικα άτομα, με ή χωρίς αναπηρία, είναι συνολικού εμβαδού 2.163,46 τ.μ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η προγραμματική σύμβαση την οποία υπέγραψαν σήμερα ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Δόμνα Μιχαηλίδου, η υλοποίηση του έργου αποσκοπεί στη δημιουργία:

– Μιας αστικής νησίδας βασισμένης στην αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους με ενταγμένο ειδικό χώρο δραστηριοτήτων ΑμεΑ.

– Ενός σημαντικού ανοικτού δημόσιου χώρου ως συνέχεια και υποσύνολο ενός ευρύτερου δικτύου ελεύθερων χώρων δημόσιου χαρακτήρα εντός του αστικού ιστού.

– Ενός οργανωμένου αστικού πάρκου δραστηριοτήτων και αναψυχής σε κομβική σχέση και μικρή απόσταση από πλήθος σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

– Ενός κομβικού χώρου συνάντησης της πόλης, σε άμεση σύνδεση με κεντρικές λειτουργίες της ευρύτερης περιοχής, με άξονα την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

– Ενός χώρου που θα ενισχύσει την κοινωνικοποίηση και την ένταξη ΑμεΑ, καθώς εγγυάται την ασφαλή χρήση του από όλα τα παιδιά.

– Ενός χώρου που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και ενήλικων ατόμων με αναπηρία, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής ένταξης (μέσω της χρήσης χώρων ελεύθερου χρόνου, περιορίζοντας οποιαδήποτε αίσθηση περιθωριοποίησης και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία), στην ψυχοσωματική και αισθητηριακή τους ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών τους.

Το έργο της δημιουργίας του “Πάρκου για όλους” έχει προϋπολογισθεί στο ύψος των 1,36 εκατ. ευρώ. Όπως προβλέπεται από την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε, το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 450.000 ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ το πρόσθετο κόστος έως του ποσού των 910.000 ευρώ θα καλυφθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top