Το τραίνο της Ευρώπης «σφύριξε» στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Το τραίνο της Ευρώπης «σφύριξε» στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έφθασε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης το Connecting Europe Express, ένα τραίνο αλλιώτικο που διανύει πάνω από 20.000 χλμ, συνδέοντας 26 ευρωπαϊκές χώρες.

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στο ΝΣΣ αποβιβάστηκαν τέσσερα μέλη της DG Move της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησαν αυτό το επικό ταξίδι στις 2 Σεπτεμβρίου, μεταφέροντας από σταθμό σε σταθμό και ως τις 8 Οκτωβρίου το μήνυμα «Ένα τραίνο για όλη την Ευρώπη».

Τους Ευρωπαίους αξιωματούχους υποδέχθηκαν στη Θεσσαλονίκη ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Σπύρος Πατέρας , ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Θεσσαλονίκης κα. Καραγιάννη.

Ο Υφυπουργός τόνισε την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη του σιδηροδρόμου στην ελληνική επικράτεια αλλά και την προώθηση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ των εθνικών δικτύων. Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος είπε, ότι η αναβάθμιση του σιδηροδρόμου θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε hub μεταφορών, καθώς η πόλη, πέραν της προνομιακής γεωγραφικής της θέσης, διαθέτει μεγάλη οικονομική δυναμική.

Ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για το Σιδηρόδρομο, ύψους 5 δισ ευρώ για επεκτάσεις και ανάταξη του δικτύου.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Πατέρας δήλωσε ότι ο σιδηρόδρομος , στη χώρα μας όπως και πανευρωπαϊκά, θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο των «πράσινων» επιλογών για τις μεταφορές, για να προσθέσει ότι πρώτη προτεραιότητα για τον ελληνικό σιδηρόδρομο έχουν τα έργα υποδομής και η αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου.

Το μέλος της DG Move κα Desiree Oen, τόνισε ότι το Connecting Europe Express, δεν προωθεί μόνο τη διασυνδεσιμότητα των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών δικτύων, αλλά και τη διασύνδεση των λαών της Ευρώπης.

Ο δε κ. Keir Fitch, υπογράμμισε ότι ο σιδηρόδρομος αποτελεί μεγάλο μέρος της λύσης για πράσινες μεταφορές και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, κυβερνητικά στελέχη και τα μέλη της DG Move θα φύγουν με το τραίνο της Ευρώπης για την Αθήνα.

Το Connecting Europe Express

Το τρένο ξεκίνησε από τη Λισαβώνα, πέρασε από την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Σερβία και έφτασε στην Ελλάδα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου το ευρωπαϊκό τραίνο ταξίδεψε από τα Σκόπια σε Θεσσαλονίκη και, στη συνέχεια στην Αθήνα.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Σκανδιναβία. Ο τερματισμός για αυτό το ηπειρωτικό δρομολόγιο έχει προγραμματιστεί για τις 7 Οκτωβρίου, όταν το Connecting Europe Express θα φτάσει στο Παρίσι.

Συνολικά το Connecting Europe Express θα διανύσει πάνω από 20.000 χιλιόμετρα, θα κάνει περίπου 100 στάσεις, θα περάσει από 33 διαφορετικά συνοριακά περάσματα και θα κάνει και πέντε ολονύχτια ταξίδια.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ