Τσιμισκή: Aνακατατάξεις στον εμπορικότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης

Τσιμισκή: Aνακατατάξεις στον εμπορικότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Σε φάση ανακατατάξεων βρίσκεται ο ακριβότερος εμπορικός οδικός άξονας της Θεσσαλονίκης, η Τσιμισκή, με πολλά καταστήματα να αλλάζουν χέρια κατά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ υπάρχει και η τάση μεταφοράς επιχειρήσεων σε παράπλευρους, φθηνότερους δρόμους.

Διαστάσεις εκτιμά ότι θα πάρουν οι αλλαγές που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες, ο μεσίτης και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων κ. Κώστας Γεωργάκος, εξ’ αιτίας αφ’ ενός της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός και η οποία  θα συνεχίσει να επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και, αφ’ ετέρου, της ανάπτυξης του e- commerce κυρίως σε ομάδες νεώτερων ηλικιών.

«Τους τελευταίους μήνες δύο τάσεις κυριάρχησαν. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε λόγω της αναδουλειάς και των συσσωρευμένων υποχρεώσεων, αναγκάστηκαν να κλείσουν, είτε μετεγκαταστάθηκαν σε παράπλευρους δρόμους του κέντρου, όπου τα μισθώματα είναι χαμηλότερα.

«Από την άλλη πλευρά,  μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ελληνικές ή θυγατρικές πολυεθνικών, πηγαίνουν σε συνενώσεις σημείων πωλήσεων. Επιλέγουν  μεγαλύτερα ακίνητα στα οποία μεταφέρουν δύο ή τρία καταστήματα που είχαν σε διαφορετικά σημεία της Τσιμισκή ή του κέντρου ευρύτερα, οπότε μειώνουν κόστη λειτουργίας και φυσικά θέσεις εργασίας. Άλλωστε, οι μεγαλύτεροι της αγοράς, είχαν ήδη επενδύσει στα e-shops μέσω των οποίων κάνουν σημαντικό μερίδιο του τζίρου τους», τόνισε ο κ. Γεωργάκος προσθέτοντας:

«Πιστεύω ότι το φυσικό κατάστημα χάνει και θα χάνει, έτι περαιτέρω, την αξία του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά ακινήτων».

Η Τσιμισκή του χθές και η Τσιμισκή του σήμερα

Από χρόνια πριν, η Τσιμισκή, αν και συνεχίζει να είναι ο εμπορικότερος δρόμος της Θεσσαλονίκης, έπαψε να είναι η οδός που κάποτε ήταν με τα πολύ λουσάτα καταστήματα και μόνο τις «ακριβές μάρκες».  Τώρα πλέον, ο τζίρος και το κέρδος, για τα περισσότερα εμπορικά, βρίσκεται στην ποσότητα. Αλλά τι τζίρους πρέπει να κάνει μία επιχείρηση για να καλύψει όλα τα τρέχοντα έξοδα, όταν νοικιάζει το τετραγωνικό μέτρο προς 100-130 ευρώ ή, στην καλύτερα περίπτωση, στα ακραία σημεία του δρόμου, προς 60- 70 ευρώ/τ.μ. ;

Ο κ. Γεωργάκος προβλέπει ότι και τα λίγα τραπεζικά καταστήματα που συνεχίζουν να βρίσκονται επί της Τσιμισκή, σταδιακά θα κλείσουν ενώ ήδη έχει εντολές, από πελάτες που διατηρούν επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης και ειδών αξεσουάρ και θέλουν να μετεγκατασταθούν σε κάθετους προς την Τσιμισκή δρόμους.

«Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός φαινομένου που θα αλλάξει τα πράγματα- όπως τουλάχιστον τα ξέραμε- στην αγορά των λιανεμπορικών καταστημάτων στη Τσιμισκή αλλά και στους υπόλοιπους εμπορικούς δρόμους του κέντρου», κατέληξε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top