Βαριές ποινές για ληστείες με μάσκες και καλάσνικοφ

Βαριές ποινές για ληστείες με μάσκες και καλάσνικοφ

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν βρέθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο αλλά δεν έπεισαν το δικαστήριο που τους έκρινε ενόχους.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Ποινές κάθειρξης 15 ετών και 19 ετών και τριών μηνών αντίστοιχα επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σε δύο ομογενείς για ένοπλες ληστείες που τελέστηκαν στη Θεσσαλονίκη, το 2019. Κρίθηκαν ένοχοι χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, ενώ η έφεσή τους δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής.

Οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 37 και 43 χρονών, φέρονται ότι φορούσαν ολοπρόσωπες μάσκες και έφεραν πολεμικό όπλο καλάσνικοφ και πιστόλι, ενώ σε μια περίπτωση ο ένας απ’ τους δυο πυροβόλησε εναντίον ενός θύματος.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή τους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Κατά τις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν βρέθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Στη δικογραφία αναφέρονται τα εξής: Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν οπλισμό (καλάσνικοφ, πιστόλια κατά περίπτωση) για τη διάπραξη των ληστειών, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους είτε με ολοπρόσωπες μάσκες (αμφίεσης ηλικιωμένων), είτε με κουκούλες τύπου full face. Επιπλέον, για τη μετάβασή τους στους τόπους τέλεσης των ληστειών χρησιμοποιούσαν οχήματα που είχαν αφαιρέσει σε προγενέστερο χρόνο, τοποθετώντας πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Αναλυτικότερα, πρωινές ώρες της 24ης Δεκεμβρίου 2019, οι παραπάνω προσέγγισαν εταιρεία ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων στη Νεοχωρούδα, όπου ο 37χρονος αφαίρεσε με την απειλή πιστολιού εισπράξεις της επιχείρησης ύψους (13.000) ευρώ και στη συνέχεια έβαλε δύο φορές εκφοβιστικά στον αέρα, ενώ ο 43χρονος έβαλε μία φορά προς την κατεύθυνση ετέρου υπαλλήλου χωρίς να προκύψει τραυματισμός.

Έπειτα από άμεσες ενέργειες αστυνομικών, τα μέλη της συμμορίας εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν λίγες ώρες αργότερα στην περιοχή της Σταυρούπολης, ενώ κατά την ακινητοποίησή τους προέβαλαν σθεναρή αντίσταση.

Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπων και φέροντας οπλισμό μετέβησαν σε εταιρεία ψιλικών στην περιοχή του Ωραιοκάστρου και στα ΕΛ.ΤΑ. Λαγκαδά αντίστοιχα, όπου στην πρώτη περίπτωση απείλησαν τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης χωρίς να αφαιρέσουν οτιδήποτε, ενώ στη δεύτερη περίπτωση απείλησαν τους εργαζόμενους και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (2.500) ευρώ περίπου από το ταμείο και κοσμήματα υπαλλήλων.

Επιπλέον προέκυψε ότι οι συλληφθέντες κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου 2019 αφαίρεσαν τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από τις περιοχές της Πυλαίας, του Λαγκαδά και της Ν. Καλλικράτειας Χαλκιδικής, τα οποία χρησιμοποίησαν ως μέσα μετάβασης στους τόπους των ληστειών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ